Annons

Hexagons vd Ola Rollén frias i omtalade insidermålet

Tingsrätten i Oslo friar Ola Rollén, vd för Hexagon, i det omtalade målet om misstänkt insiderhandel i Next Biometrics.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Tomas Oneborg

Åklagaren Marianne Bender.

Foto: Heiko Junge

Ola Rollén, vd för Hexagon.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén, vd för Hexagon.
Ola Rollén, vd för Hexagon. Foto: Tomas Oneborg

– Jag känner mig lättad av den friande domen vilket bekräftar vad jag och mina advokater sagt från första början: att jag inte gjort något fel. Jag känner stor tacksamhet för allt stöd jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid, säger Ola Rollén i ett pressmeddelande.

Åklagaren Marianne Bender yrkade på ett och ett halvt års fängelse för Ola Rollén för insiderhandel i det norska företaget Next Biometrics 2015. Rolléns advokater byggde försvaret – komplett med hemsida som argumenterade för vd:ns oskuld – på att någon insiderhandel i Next aldrig inträffat. De fick rätt.

– Vi noterar att Rollén har frikänts. Rätten är inte enig med de bedömningar som vi har gjort. Vi kommer nu att gå igenom domen grundligt och avgöra om vi ska överklaga den, säger Marianne Bender till SvD Näringsliv.

Annons
Annons

Finns det någon risk för att Ola Rollén stämmer den norska staten för att han anklagats orättmätigt?

– När vi i Økokrim beslutar oss för vilka personer vi åtalar så handlar det ofta om penningstarka personer. Men vi kan inte lägga vikt vid privatekonomin till de åtalade. En frikänd person har alltid rätt att kräva att få sina ekonomiska förluster kompenserade, säger Bender.

Den friande domen kan överklagas senast måndag den 12 februari.

Ola Rolléns advokat Christian Hjort säger till SvD Näringsliv att det ”domen är så entydig som den kan vara”.

På frågan om det kan vara aktuellt för Ola Rollén att stämma den norska staten för att han felaktigt anklagats för insiderhandel svarar Hjort:

– Vi vill inte kommentera den frågan ännu. Vi får låta domen sjunka in först.

– Ola Rollén fick beskedet om frikännandet av mig omedelbart det kom och han är glad för det, säger Christian Hjort som inte heller vill ge fler detaljer om hur Rollén reagerade.

Men strax efter domen twittrade Rollén ut en bild av sig själv och texten ”Från Oslo med kärlek”. Hans egen kampanjsajt twittrade ordet ”Victory”, seger.

Domen i det uppmärksammade målet avkunnades 18:30 på onsdagskvällen. Åklagarsidan och försvaret fick en timme på sig att förbereda uttalanden.

Domstolens enhälliga besked kommer efter en tungt bevakad rättegång i fjol, som följde på en omfattande utredning av norska Økokrim.

Ola Rollén greps på Arlanda i oktober 2016 och anhölls då av svensk åklagare. Han fortsatte dock att fungera som Hexagons vd och levererade två dagar senare bolagets kvartalsrapport – övervakad av polis.

Annons
Annons

Åklagaren Marianne Bender.

Foto: Heiko Junge

Marianne Bender åtalade Ola Rollén för att ha köpt aktier i Next Biometrics via börsen, för en kurs betydligt lägre än 60 norska kronor, medan han förhandlade med bolaget om att gå in som stor ägare via en nyemission av aktier för 60 norska kronor styck, total 120 miljoner.

Åklagaren hävdade att aktieköpen via börsen rörde sig om insiderhandel, eftersom de allra flesta aktieägare inte visste att Ola Rollén förhandlade om att bli storägare vid det tillfället. Ola Rollén förnekade att det var insiderhandel och fick nu rätt.

Så fort det blev känt att Ola Rollén skulle gå in i Next rusade aktien, men Oslo tingsrätt skriver att den kraftiga kursutvecklingen, ”som normalt signalerar allvaret i en insideraffär” blev ”en starkt vilseledande faktor” för myndigheterna. För även om Ola Rollén skulle ha förstått att en investering i Next skulle ge en sådan kurseffekt utgjorde det inte insiderinformation, enligt tingsrätten. ”Också väl ansedda investerare måste kunna agera trots kännedom om egna investeringsplaner”, skriver domstolen.

Åklagarnas främsta argument för att han skulle ha tagit emot insiderinformation är att Tore Idsøe, som var vd i Next, skulle ha gett Rollén ett tips om att ”aktien ska upp” när företaget meddelade namnet på dess första storkund, dataföretaget Dell.

”Det är en ansträngd tolkning” skriver domaren Per Fleisje om åklagarens framställning.

I en intervju med SvD Näringsliv efter rättegången i fjol sa Ola Rollén att avtalet senare visade sig kosta mer än det smakade:

– Avtalet med storkunden var ett svart hål. Det är tragiskt att mycket av de pengar som vi stoppade in i företaget gick åt till den affären.

Ola Rollén har hela tiden hållits om ryggen av Hexagons styrelse och storägare. Han har fått fortsätta som vd och Hexagon har betalat advokater som gått igenom fallet för bolagets räkning. En försvårande faktor för styrelse och ledning har varit att huvudägaren Melker Schörling är svårt sjuk. Ola Rollén och den tidigare ordföranden Melker Schörling har varit de två tongivande personerna i bolaget.

Åklagaren Marianne Bender.
Åklagaren Marianne Bender. Foto: Heiko Junge
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons