Annons

Busch Thor kritiserar C och L: ”Svaga i köttet”

Foto: Adam Ihse/TT

Ebba Busch Thor (KD) vill slopa landstingen och riktar stark kritik mot de forna allianskollegorna C och L – men sträcker ändå ut en hand till Nyamko Sabuni (L). SvD sammanfattar det viktigaste från partiledarens tal i Almedalen.

Under strecket
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor talar i Almedalen under lördagen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 2
Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 2

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor talar i Almedalen under lördagen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

Kritiserar C och L: ”Svaga i köttet”

Ebba Busch Thor inleder sitt tal med att kritisera januariöverenskommelsen – och sina forna allianskollegor från Centerpartiet och Liberalerna som ingick i den.

– När jag stod här för ett år sedan lovade jag att en röst på Kristdemokraterna var en röst på en ny regering. Och om chansen fanns att avsätta Stefan Lövfen skulle vi inte börja darra på valnatten. Tyvärr var två av mina forna allianskollegor svagare i köttet, sa hon.

Hon fortsätter med att säga att januariavtalet inte bygger på några gemensamma värderingar – utan en ”banal basarhandel” där S, C, L och MP har satt sig ner och ”lekt ’ska vi byta reformer med varandra’”.

– Vi behöver inte basarhandlarpolitik, vi behöver värderingspolitik.

Ebba Busch Thor riktar även en känga mot statsminister Stefan Löfven och säger att hon trodde att ”den tid var förbi då det ansågs som självklart att Socialdemokraterna skulle prenumerera på makten”.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor talar i Almedalen under lördagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor talar i Almedalen under lördagen. Foto: Adam Wrafter
Annons
Annons
Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1

Vill slopa Jämställdhetsmyndigheten

På scenen i Almedalen handlar det sedan om Kristdemokraternas paradfråga: vården. Busch Thor nämner de 90 000 patienter som fått vänta ”olagligt länge” på vård och kritiserar återigen hur partierna i januariöverenskommelsen har hanterat frågan.

– De bestämde sig för att de skulle styra Sverige ihop – men när förhandlingarna skedde verkar sjukvården slängts med mest som en eftertanke.

För att lösa sjukvårdens problem vill hon avskaffa landstingen och låta staten ta över ansvaret för vården.

Hon talar sedan om jämställdhetsfrågan, och säger att jämställdhet är friheten att själv forma sig ett gott liv.

– Om feminism är rörelsen för jämställdhet, ja då behöver vi verkligen en ny feminism. Vi kvinnor behöver färre pekpinnar och fler reformer som hjälper det stora flertalet av oss. Vi behöver inte en elitfeminism, vi behöver en vardagsfeminism, säger hon.

Busch Thor talar sedan om att hedersrelaterat förtryck skulle ha uppmärksammats speciellt i en ny läroplan, men att Skolverket med rekommendation från bland annat Jämställdhetsmyndigheten beslutade sig för att utelämna det.

– Jag skulle då vilja komma med en annan rekommendation. Låt oss dra ett streck över hela den aktivistiska myndigheten. Vad är en jämställdhetsmyndighet värd om den inte står upp för de förbisedda kvinnorna?

Foto: Adam Ihse/TT

Uppmaningen till Sabuni: ”Bryt upp!”

Ebba Busch Thor säger att de icke-socialistiska partierna aldrig har varit större, men att en viktig anledning till att Socialdemokraterna ändå styr i dag är att Centern och Liberalerna varit svaga.

– De två liberala partierna har varit svaga för vad vi kan kalla för Socialdemokraternas psykologiska krigsföring, deras smutskastningskampanjer helt enkelt.

Men trots den kritik mot Liberalerna, Centerpartiet och januariöverenskommelsen som varit genomgående genom hela Busch Thors tal avslutar hon med att ändå bjuda in Liberalerna i värmen igen. Hon säger att den nya liberala partiledaren Nyamko Sabuni har erfarenhet av ”vänsterns smutskastningsapparat” – och riktar sig sedan direkt till henne:

– Bryt upp! Låt oss ta avstamp i våra gemensamma värderingar och arbeta fram ett gemensamt budgetförslag. Och låt sedan riksdagen ta ställning till det förslaget. Ni har makten att förändra, det måste inte bli tre år till med Stefan Löfven. Kom hem till borgerligheten!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons