Annons

Putin varnar för ”nukleär katastrof”

Vladimir Putins presskonferens brukar säljas in som ”årets nyhetshändelse” i Ryssland. I år hade rekordmånga journalister – fler än 1 700 – ackrediterat sig.

På plats vid utfrågningen listar SvD de hetaste frågorna och förklarar vad presidentens svar innebär.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 7

Efter reklamen visas:
AP Live Choice

MOSKVA Journalister som viftar med stora plakat, hattar och annat som kan påkalla uppmärksamhet är vanligt när Rysslands president Vladimir Putin höll sin årliga presskonferens på torsdagen. I år pågick den i tre timmar och 46 minuter. Det var den fjortonde i raden och framför allt en inrikespolitiskt spektakel där journalister från landets regioner fick ställa frågor.

Annons
Annons

Vladimir Putin varnar för nukleär katastrof.

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

2 / 7

Duckar frågor om sanktioner – ”russofobisk attack”

Vladimir Putin varnar för nukleär katastrof.
Vladimir Putin varnar för nukleär katastrof. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Flera ryska reportrar ställde frågor om de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. Det tyder på att vanliga människor i landet undrar huruvida de påverkar ekonomin och relationerna med omvärlden.

EU:s sanktioner ska utökas framöver, och nya införs efter fallet med den förgiftade dubbelagenten Sergej Skripal i brittiska Salisbury.

Putin duckade dock en fråga om sanktionerna och fallet Skripal, trots att den ställdes från propagandamegafonen Russia Today. Men presidenten sa samtidigt att sanktionsfrågan är ett tecken på att ryssfobi fortsätter att spridas – och han talar om det som en attack.

GRU-agenterna Anatolij Tjepiga och Aleksandr Misjkin, som anklagas ligga bakom förgiftningen i Salisbury och vars identiteter avslöjades av ryska grävsajten The Insider och digitala grävkollektivet Bellingcat, omnämndes inte vid namn. The Insiders redaktör Roman Dobrochotov hindrades från att komma in på presskonferensen, trots ackreditering.

Annons
Annons
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

3 / 7

Varnar för global nukleär katastrof

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Putin varnar för ökade risker för kärnvapenkrig. Han sa att risken ökar för en global ”nukleär katastrof” om USA placerar nya robotar i Europa efter att amerikanerna gått vidare med hotet att dra sig ur 1987 års vapenkontrollfördrag, INF-avtalet.

– För mänskligheten är detta mycket dåligt eftersom det kommer att ta oss till en farlig punkt, säger Putin.

Putin menar att Ryssland kan komma att utveckla nya vapensystem om robotar dyker upp i Europa.

Annons
Annons

Putin på besök på en rysk bas i Syrien.

Foto: Mikhail Klimentyev/AP

4 / 7

Rysslands inflytande i Syrien

Putin på besök på en rysk bas i Syrien.
Putin på besök på en rysk bas i Syrien. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

IS har bekämpats, och USA har påbörjat ett tillbakadragande av sina soldater i Syrien, meddelade Vita huset under onsdagen.

Putin välkomnade Trumps uttalande, och vände retoriken till sin fördel när han slog fast att det framför allt är Ryssland som har bekämpat terroristerna i Syrien, detta utan att förklara vilka grupper han syftade på.

– Trump har rätt i att IS har bekämpats. Men de säger att de ska dra tillbaka trupperna varje år. USA sa samma sak om Afghanistan.

Ryssland vill stärka president Bashar al-Assads intressen i Syrien. Ryssland och även Iran, kan försöka utöka sitt inflytande i regionen. Frågan är inte om – utan när – Kreml bestämmer sig för att spinna bilden av Ryssland som den enda kvarvarande stormakten i Syrien.

Annons
Annons

Vladimir Putin under frågestunden.

Foto: Alexander Zemlianichenko

5 / 7

Ortodoxa kyrkan gör motstånd genom att knoppa av sig

Vladimir Putin under frågestunden.
Vladimir Putin under frågestunden. Foto: Alexander Zemlianichenko

Det hettade till när Ukraina kom på tal.

I helgen bildades en ny ortodox kyrka i Ukraina – helt fristående från Moskva, vilket skapar nya slitningar som riskerar att förvärra relationerna mellan Ryssland och Ukraina, efter sammanstötningen i Kertjsundet utanför Krimhalvön nyligen. Kyrkan gör motstånd genom att knoppa av sig.

Putin fångade tillfället och beskyllde Ukrainas president Petro Porosjenko för att provocera, och trappa upp de politiska spänningarna inför det ukrainska presidentvalet i mars.

Putin sa att han utesluter att frige 24 sjömän som sitter fängslade av Ryssland, tills en domstol reder ut om de olagligt korsat den så kallade ”ryska gränsen” efter sammanstötningarna i Kertjsundet i november.

Annons
Annons
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

6 / 7

Den ryska ekonomin

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Putin fick flera kritiska frågor om ekonomin – även från Kreml-lojala medier som Rossijya. Regeringen har utlovat en tillväxt över 1,7 procent, men landet väntar fortfarande på ett ekonomiskt genombrott, sa Putin.

Den ryska medelklassens ekonomi brukar vara viktig för Vladimir Putin. Han har tidigare utlovat stabilare löneökningar – även för arbetare inom den offentliga sektorn – men framför allt för väljare i miljonstäder som Moskva och Sankt Petersburg för att locka medelklassväljare.

Enligt finansdepartement har den ekonomiska tillväxten ökat med myrsteg under oktober 2018, mestadels tack vare högre produktion inom jordbruks- och industrisektorerna. Men tillväxten är ojämn.

Industriproduktionen har dock bidragit till att ekonomin har sett en stadigare tillväxt än förra året. Men analytiker och ekonomer i Ryssland är skeptiska till om dessa siffror håller i sig.

Den federala statistikbyrån Rosstat har konstaterat att konsumenter i viss mån handlar mer än förra året, men att försäljningsökningen inte håller i sig, mestadels med anledning av att lönerna inte har stigit lika mycket som förväntat.

Annons
Annons
Foto: Alexei Druzhinin/AP

7 / 7

Pensionsilska påverkar förtroendet

Foto: Alexei Druzhinin/AP

Ilskan spreds som en löpeld under sommaren och hösten samtidigt som tusentals ryssar protesterade mot pensionsreformen. Den innebär att pensionsåldern höjs med fem år i etapper vid årsskiftet.

Reformen har påverkat president Vladimir Putins förtroendesiffror, som nu ligger på rekordlåga 60 procent, enligt oberoende opinionsinstitutet Levada.

I Ryssland fortsätter människor att arbeta efter att de pensionerats, men får också vissa förmåner och rabatter när de blir pensionärer. Många människor är fortfarande upprörda, andra är oroliga för hur de ska få livet att gå ihop utan dessa extra förmåner.

Putins argument för att höja pensionsåldern är att landet ska nå ekonomisk stabilitet, och täcka upp för att antalet personer i arbetsför ålder minskar. Reformen kommer att ta flera år att tillämpa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons