Annons

Linde ny utrikesminister – här är nya statsråden

Ann Linde, ny utrikesminister.
Ann Linde, ny utrikesminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Stefan Löfven presenterade på tisdagen nya ministrar i sin regering. Bland annat blir Ann Linde ny utrikesminister.

Under strecket
Publicerad

Ann Linde.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Eva Nordmark blir handelsminister.

Foto: Anders Wiklund/TT

1 / 5

Löfven bekräftar: Ann Linde ny utrikesminister

Ann Linde.
Ann Linde. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ann Linde (S) blir utrikesminister, säger Stefan Löfven i regeringsförklaringen. Linde efterträder Margot Wallström som i fredags meddelande att hon slutar på posten för att få mer tid med sin familj.

TCO-ordföranden Eva Nordmark (S) blir ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, som är ny EU-kommissionär med ansvar för migration.

Anna Hallberg, som närmast varit vice vd på det statliga investeringsföretaget Almi Företagspartner, blir ny utrikeshandelsminister och nytt statsråd på utrikesdepartementet.

Eva Nordmark blir handelsminister.
Eva Nordmark blir handelsminister. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Tomas Oneborg

2 / 5

”Vi ska tvinga tillbaka våldet”

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Tomas Oneborg

Löfven tar upp mordet på en mamma i Malmö i augusti.

"Hon sköts till döds på öppen gata när hon var ute med sitt lilla barn. Den bottenlösa tragedin lämnar ingen oberörd i Sverige", står det i regeringsförklaringen.

Där står också: "Den hänsynslöshet som visas offren är avskyvärd".

Löfven uppger att kampen mot den grova brottsligheten är långsiktig och kommer att innefatta både framgångar och bakslag.

– Målet är glasklart. Vi ska tvinga tillbaka våldet, säger Löfven.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT

3 / 5

”Konjunkturen mattas av”

Foto: Claudio Bresciani/TT

När det gäller migrationspolitiken lyfter Löfven både samarbetet inom EU och den parlamentariska kommitté som nyligen satt igång sitt arbete.

Löfven trycker på att familjeåterförening är en humanitär reform som också bidrar till integration.

– Det ska bli möjligt för Migrationsverket att åter snabbt kunna hantera asylansökningar från personer från så kallade säkra ursprungsländer. En oberoende granskning av metoden för medicinska åldersbedömningar ska genomföras, säger Stefan Löfven.

"Den internationella konjunkturen mattas nu av och det påverkar ekonomin här hemma", står det i regeringsförklaringen som statsminister Stefan Löfven läser upp.

Där står också: "Regeringen vill använda reformutrymmet för att få fler i arbete, fler poliser, en starkare välfärd, bättre ekonomi för pensionärer och en kraftfull klimatomställning."

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

4 / 5

Löfven: Försvarssamarbeten ska fördjupas

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsminister Stefan Löfven säger i regeringsförklaringen att Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast, vilket innebär att den militära alliansfriheten är kvar. Samtidigt ska Sveriges försvarsförmåga förstärkas och försvarssamarbeten fördjupas.

Det ska också bli straffbart att ha samröre med terrororganisationer.

Han talar också om satsningar på landsbygden, bland annat ska nya servicekontor öppnas. Bland annat ska Storuman och Åsele få servicekontor.

Löfven pekar på den globala uppvärmningen, köerna i vården och den våldsamma brottsligheten som några utmaningar.

– Det är gemensamma problem vi ska lösa tillsammans, säger Löfven.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

5 / 5

Kungen förklarade riksmötet öppnat

Foto: Tomas Oneborg

I dag öppnade riksmötet och det nya riksdagsåret börjar — denna gång med en ordinarie regering. Vid riksmötet i fjol, strax efter riksdagsvalet, var det inte klart med regeringsbildningen.

Inför öppnandet, som är en statsceremoni med gamla anor, ropades riksdagens ledamöter upp i kammaren och en gemensam gudstjänst hölls i Storkyrkan i Stockholm.

Klockan 14 inleddes själva öppnandeceremonin.

– Jag önskar er valda ombud för Sveriges folk kraft mod och visdom för kommande arbete, sade Kung Carl Gustaf innan han förklarade riksmötet öppnat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons