Annons

Skråmos barn har landat i Sverige – skrek ”jippie”

SvD träffade barnen i Irak tidigare i maj.
SvD träffade barnen i Irak tidigare i maj. Foto: Lina Malers

IS-terroristen Michael Skråmos barn har landat i Göteborg i sällskap av sin morfar Patricio Galvez .

– De är glada, när vi landade skrek de jippie, säger morfadern till SVT Nyheter.

Under strecket
SvD, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

Michael Skråmo bodde i Göteborg med sin familj innan de åkte till Syrien och anslöt sig till terrorrörelsen IS. Både Skråmo och hans hustru är nu döda. Släktingar i Sverige, bland annat deras morfar, har försökt få hem barnen efter föräldrarnas död.

Morfadern uppger att de möttes av polis efter det att planet landat.

– Resan har gått bra och barnen har varit lugna. Vi ska gå ner till ett ställe nu där polisen ska hämta oss. De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger Galvez till SVT Nyheter.

Galvez har de senaste veckorna befunnit sig i Erbil i Irak dit barnen togs från flyktinglägret Al-Hol, i nordöstra Syrien.

Det är sedan tidigare klart att Göteborgs stad tar hand om fallet. Barnen kan placeras hos en anhörig eller i ett familjehem tills dess att en vårdnadshavare utsetts. Vem det blir avgör tingsrätten efter att den fått en anmälan från socialtjänsten. Det kan ta upp till ett par månader.

Vi har alltid barnens bästa för ögonen och deras behov av trygghet.

Ing-Marie Larsson, sektorchef i Östra Göteborg och talesperson för socialtjänsten, berättar att en utredning pågår kring barnens behov av insatser – som sjukvård, stödsamtal och så vidare.

– När man landar utan vårdnadshavare, och det är så tragiskt att man inte har sina föräldrar kvar, då träder socialtjänsten in och påbörjar utredningar kring de här barnens behov, säger hon till TT.

Bland annat ska via en domstol en juridisk omsorgsperson utses åt barnen.

– Vi har alltid barnens bästa för ögonen och deras behov av trygghet, säger hon.

Patricio Galvez sade till SvD tidigare i maj att hans mål är att fortsätta vara en del i barnens liv i framtiden.

– Oavsett var de växer upp vill jag ge dem något vettigt att ta med sig. Jag tror att det bästa vore om de bor var och en för sig, men träffas ofta och har sina släktingar nära.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons