Annons

Minister: Terrordåden var ”hämnd för Christchurch”

Attackerna i Sri Lanka, där fler än 300 människor dödades, var en hämndaktion för attacken i Chrischurch, uppger landets vice premiärminister.

Under strecket
Helena Sällström / Omni
Uppdaterad
Publicerad

Poliser i huvudsatden Colombo i samband med attacken.

Foto: Eranga Jayawardena/TT Bild 1 av 1

Poliser i huvudsatden Colombo i samband med attacken.

Foto: Eranga Jayawardena/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Över 300 döda i Sri Lanka

Myndigheterna tror att två lokala extremistgrupper är inblandade i söndagens dåd.

– Preliminära utredningar har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch, säger vice premiärminister Ruwan Wijewardene i parlamentet.

Han nämner också ytterligare en islamistisk grupp, förutom den tidigare omtalade NTJ.

– De utfördes av National Thowheeth Jama'ath (NTJ) tillsammans med JMI, säger han och syftar på gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim.

50 människor dödades i attackerna mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

Poliser i huvudsatden Colombo i samband med attacken.
Poliser i huvudsatden Colombo i samband med attacken. Foto: Eranga Jayawardena/TT

Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka i söndags har avlidit under natten mot tisdagen, uppger polisen. Det totala antalet döda i attackerna mot kyrkor och hotell på påskdagen är nu uppe i 310.

Annons
Annons

Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40 efter påskdagens attacker, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser. Även en syrisk medborgare förhörs i samband med dåden, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

Vid midnatt trädde nödlagar i kraft som ger polisen utökade möjligheter att frihetsberöva och förhöra misstänkta utan domstolsbeslut. Ett nattligt utegångsförbud infördes också.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls med anledning av våldet. Klockslaget är den tidpunkt då den första av sex bomber som riktades mot kyrkor och hotell exploderade.

Den första minnesstunden för offren genomförs under tisdagen.

Polisen utreder om de lokala extremister som misstänks för dåden har fått internationell hjälp. Enligt en talesperson för regeringen vore det inte möjligt för en så "liten organisation" att genomföra så väl samordnade självmordsattacker.

Enligt president Maithripala Sirisenas medarbetare finns uppgifter om att internationella terrorgrupper stöttat lokala terrorister.

Myndigheterna utreder också varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en "utländsk underrättelsetjänst" rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor.

Varningen uppges inte ha blivit framförd till premiärminister Ranil Wickremesinghe eller andra toppministrar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons