Annons

Kristersson: Kriminella leder kampen mot staten

Polisens kriminaltekniker i arbete i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds.
Polisens kriminaltekniker i arbete i Malmö där en kvinna i 30-årsåldern sköts till döds. Foto: Björn Lindahl/TT, Johan Nilsson/TT

Mordet på en kvinna i Malmö skapar starka reaktioner. Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att de som ligger bakom är ”fega och avskyvärda odjur”. Moderaternas Ulf Kristersson menar att de kriminella nu leder kampen mot staten.

Under strecket
Publicerad

Skottlossningen inträffade strax innan klockan tio på måndagsförmiddagen i Ribersborgsområdet i Malmö. Offret var en kvinna i 30-årsåldern, som senare avled på sjukhus av sina skador.

Enligt vittnen sköts omkring tio skott. Flera medier rapporterar om att vittnen sagt att kvinnan bar på ett litet barn och att hon var i sällskap med en man, vilket polisen inte vill bekräfta.

Ytterligare två personer är förda till sjukhus, men de är inte målsägare i fallet. Polisen vill inte kommentera om det finns fler målsägare. Personerna som fördes till sjukhus är inte skadade, enligt polisen.

På eftermiddagen kommenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) mordet på Twitter:

”Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma. Nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.”, skriver han på plattformen.

Annons
Annons

Även statsminister Stefan Löfven har uttalat sig:

”En kvinna i Malmö har skjutits tills döds på öppen gata där hon befann sig med sitt barn. Det är en ofattbart grym handling, som väcker avsky hos mig och i hela landet. Detta har ingenting i vårt samhälle att göra”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Flera borgerliga politiker har också uttalat sig.

”Vilket fruktansvärt mörker. En 30-årig mamma med ett litet barn i famnen skjuten till döds på öppen gata i Malmö. Jag tänker på den vrede och sorg som växer.”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Facebook.

Vidare skriver Annie Lööf att kriminella gäng måste pressas tillbaka och att skyldiga måste gripas och dömas, och att det därför krävs en rättsstat i hela landet.

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar starkt på mordet:

– Det är så vitt jag förstår det närmast en avrättning av en mamma med sitt barn. Det är ofattbart att våldet tar sig grövre uttryck hela tiden. Vi har nått en punkt där det inte längre räcker att säga att det är oacceptabelt, säger han och utvecklar:

– Vi ser nu i princip en skjutning om dagen och en dödlig skjutning i veckan, vilket är tio gånger så mycket som i Tyskland. De kriminella har lyckats och leder just nu kampen mot staten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons