Annons

”11-septembermisstänkt gripen i Syrien”

Mohammad Haydar Zammar i Tyskland i oktober 2001. Enligt en kurdisk militärkälla har Zammar, misstänkt för koppling till 11-septemberdåden, gripits i Syrien. Arkivbild.
Mohammad Haydar Zammar i Tyskland i oktober 2001. Enligt en kurdisk militärkälla har Zammar, misstänkt för koppling till 11-septemberdåden, gripits i Syrien. Arkivbild. Foto: Knut Mueller/AP/TT

En man som misstänks för att ha hjälpt till att planera 11-septemberdåden i USA har gripits i Syrien, uppger en högt uppsatt kurdisk befälhavare.

Under strecket
TT-AFP
Uppdaterad
Publicerad

Den tyske medborgaren Mohammad Haydar Zammar greps av kurdiska styrkor i norra Syrien, säger befälhavaren. Uppgiften har inte bekräftats av någon annan källa.

Zammar, som är född i Syrien, har anklagats för att ha rekryterat några av de terrorister som var inblandade i dåden i USA 2001. Han greps i Marocko samma år i samarbete med CIA, och lämnades sedan över till Syrien. Där dömdes han 2007 till tolv års fängelse för att han tillhörde Muslimska brödraskapet, vilket på den tiden kunde ge dödsstraff.

När kriget i Syrien bröt ut fyra år senare släpptes många fängslade jihadister fria eller rymde, och anslöt sig till extremistgrupper som deltagit i kriget.

Den kurdisk-arabiska alliansen SDF har tillfångatagit en rad utländska medlemmar från IS de senaste månaderna i Syrien, särskilt efter det att terrorrörelsen besegrades i sin självutnämnda huvudstad al-Raqqa i oktober.

Den kurdiske befälhavaren vill inte säga om Zammar aktivt har deltagit i strider för någon jihadistgrupp.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon kan inte bekräfta uppgifterna om gripandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons