Annons

Macrons vakts försvar: Jag hjälpte polisen

Foto: Eric Feferberg/AP

Pressen ökar på Frankrikes president Emmanuel Macron efter skandalen där en av hans säkerhetsvakter misshandlat en första maj-demonstrant.

Vakten själv hävdar att han ville hjälpa polisen. Inrikesministern och polischefen skjuter ifrån sig ansvaret.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Alexandre Benalla (till höger) under demonstrationen. Arkivbild.

Foto: Nicolas Lescaut/AP/TT Bild 1 av 1

Alexandre Benalla (till höger) under demonstrationen. Arkivbild.

Foto: Nicolas Lescaut/AP/TT Bild 1 av 1
Alexandre Benalla (till höger) under demonstrationen. Arkivbild.
Alexandre Benalla (till höger) under demonstrationen. Arkivbild. Foto: Nicolas Lescaut/AP/TT

Säkerhetsvakten Alexandre Benalla fick sparken i fredags efter att tidningen Le Monde publicerat videoklipp som visar hur han slog en man under en förstamajdemonstration i Paris.

Några dagar efter händelsen twittrade Macron att "allt kommer att göras för att de ansvariga ska identifieras och ställas till ansvar för sina handlingar". Benalla stängdes i ett första skede av i 15 dagar – varpå han återgick i tjänst i Macrons närmaste följe.

I den uppmärksammade videon hade Alexandre Benalla på sig en polishjälm och även ett polisband på armen. Han anklagas för att ha utgett sig för att vara polis och för att på ett otillbörligt sätt använda övervakningsbilder. På söndagen inleddes en brottsutredning gällande misshandel mot Benalla.

Annons
Annons

Själv försvarar vakten tilltaget och säger att han ville hjälpa polisen.

"Det här personliga initiativet. . . används uppenbarligen för att smutsa ned presidenten på ett sätt som strider mot allt förstånd", lyder ett uttalande från Benallas advokater.

Ytterligare tre personer, tre poliser, misstänks för att ha gett Alexandre Benalla övervakningsbilder av händelsen i syfte att hjälpa honom att försvara sig.

Inrikesminister Gérard Collomb ställdes mot väggen i det franska parlamentet på måndagen, sedan oppositionsledamöter hotat med att kräva hans avgång om han känt till händelsen utan att agera. Under två och en halv timmes tid slog ministern ifrån sig anklagelserna mot honom personligen och sade att han meddelade presidentkansliet vad som hade hänt redan dagen efter, den 2 maj.

– Jag ansåg att de saker som det flaggats för hanterades på en lämplig nivå, så jag blandade mig inte i den här saken ytterligare, sade Collomb inför parlamentsledamöterna.

– Jag kritiserades för att jag inte förde saken vidare till åklagare. Men det är inte upp till en minister att göra det. Det är upp till polischefen och presidentens kansli.

Även polischefen Michel Delpuech har avkrävts svar i ärendet. Han säger på måndagen att han inte kände till händelsen och hänvisar också frågan om eventuella åtgärder till presidentens kansli.

Emmanuel Macron har inte kommenterat saken offentligt, men enligt en av nyhetsbyrån Reuters källor har han sagt att säkerhetsvaktens agerande var "oacceptabelt" och "chockerande". Källan uppger också att presidenten bestämt sig för att omorganisera sin personal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons