Annons

Källa: Regeringskansliet går emot Telias köpplaner

Näringsdepartementet gör tummen ner för Telias planer på att köpa Bonniers tv-verksamhet, erfar SvD Näringsliv. Regeringskansliet ser hellre att mobiloperatören delar ut mer pengar till aktieägarna i stället. Departementet uppges dessutom vara måttligt förtjust i att Telia planerar en miljardaffär 100 dagar före valet.

Under strecket
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg vill inte uttala sig om Telias planer på att köpa TV4.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Foto: Erik Abel/TTBild 1 av 1

Näringsminister Mikael Damberg vill inte uttala sig om Telias planer på att köpa TV4.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Foto: Erik Abel/TTBild 1 av 1
Näringsminister Mikael Damberg vill inte uttala sig om Telias planer på att köpa TV4.
Näringsminister Mikael Damberg vill inte uttala sig om Telias planer på att köpa TV4. Foto: Claudio Bresciani/TT, Foto: Erik Abel/TT

Staten är i särklass största ägare i Telia med 37 procent av aktierna. Officiellt är det locket på från Näringsdepartementet om Telias planer på att köpa TV4.

Mikael Damberg, näringsminister, har tidigare sagt att det är ”olämpligt” utifrån ett ägarperspektiv att uttala sig om den planerade Teliaaffären. Det står han fast vid när SvD kontaktar honom angående missnöjet på näringsdepartementet.

– Vi kommenterar inte rykten av det här slaget, hälsar Mikael Damberg via sin pressekreterare.

Men bakom kulisserna är tonen en annan. Enligt en mycket väl insatt källa råder irritation på Näringsdepartementet över den planerade miljardaffären. Man ser först och främst stora affärsrisker – Telia har ingen historik av att vara bra på tv. Man vill hellre att det överkapitaliserade bolaget delar ut kapital till sina aktieägare, en inställning aktiemarknaden tycks dela. Kursen gick ner ett par procent när uppgifterna läckte ut.

Annons
Annons

Det finns också en risk för att TV4 får problem med förnyat sändningstillstånd om affären blir verklighet.

Näringsdepartementet är dessutom bekymrat, som många andra, över att staten kan bli storägare i TV4 när man redan indirekt styr Sveriges Television. Det blir en statligt maktkoncentration som kommer få svårt att få gehör hos allmänheten, menar Näringsdepartementet. Särskilt så nära ett val.

– Det finns också en risk för att TV4 får problem med förnyat sändningstillstånd om affären blir verklighet, säger en källa inom regeringskansliet till SvD.

Det är något som myndigheten för press, radio och tv tidigare har varnat för. Enligt det tillstånd som bland annat TV4 och TV4 Fakta har får "ägarförhållandena och inflytandet i TV4 AB inte förändras mer än i begränsad omfattning".

Det var för drygt en vecka sedan tidningen Resumé avslöjade att Telia satt i slutförhandlingar om att köpa Bonniers tv-verksamhet där TV4, C More och finska MTV3 ingår. Enligt uppgift till tidningen skulle prislappen ligga på 10–12 miljarder kronor, ett relativt högt pris enligt samstämmiga bedömare.

Telia och Bonnier gick ut och bekräftade att samtal pågick men betonade att det var långt kvar till en eventuellt affär. Enligt Resumé är dock planen att affären ska presenteras före midsommar.

Köpet av mobiloperatören TDC gick i stöpet. Skulle även affären med Bonnier gå upp i rök vore det ett tungt bakslag för Telias ledning.

Det finns en stark trend bland telekombolagen i dag att investera i innehåll för att få kunderna att strömma till. British Telecoms har köpt den engelska toppfotbollen och Telia har tidigare köpt rättigheterna till finska hockeyligan. Ett köp av Bonniers tv-verksamhet skulle bygga vidare på den trenden.

Telia har tidigare varit nära att köpa mobiloperatören TDC, en dansk motsvarighet till Telia. Men den affären gick i stöpet. Skulle även affären med Bonnier gå upp i rök vore det ett tungt bakslag för Telias ledning och vd Johan Dennelind, som redan är pressad av svag tillväxt och en dyr reträtt från Eurasien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons