Annons

Uppgift om giftmisstänkta tillbakavisas

Poliser utanför ett område i Salisbury som genomsökts sedan det brittiska paret förgiftades av Novitjok, samma gift som användes mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter tidigare i år.
Poliser utanför ett område i Salisbury som genomsökts sedan det brittiska paret förgiftades av Novitjok, samma gift som användes mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter tidigare i år. Foto: Rod Minchin/AP/TT

Storbritanniens säkerhetsminister ifrågasätter uppgifterna om att polisen identifierat flera misstänkta gärningsmän bakom giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal.

Under strecket
TT
Publicerad

"Jag tror att den här storyn hör hemma i facket för okunnighet och vilda spekulationer", skriver Ben Wallace på Twitter , som ett direkt svar till brittiska PA:s rapportering.

Nyhetsbyrån hänvisar till en källa med kunskap om utredningen som uppger att brittisk polis tror sig ha identifierat gärningsmännen som ett antal ryska medborgare. De misstänkta ska ha identifierats genom bilder från övervakningskameror samt register över personer som kommit in i landet vid den aktuella tidpunkten, uppger källan.

– De (utredarna) är säkra på att de (de misstänkta) är ryssar, säger källan till PA.

Det var i mars som Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades av nervgiftet Novitjok i Salisbury. De återhämtade sig senare.

Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom giftattacken, vilket lett till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst. Moskva har nekat till anklagelserna och har svarat med att i sin tur utvisa västdiplomater.

I slutet av juni insjuknade även ett brittiskt par efter att ha exponerats för samma gift, varpå kvinnan senare avled. Polisen har ännu inte kunnat fastställa om giftet kom från samma sats som använts mot Sergej och Julia Skripal.

Enligt uppgifter i brittiska medier ska giftet ha funnits i en parfymflaska som paret hittat utomhus i Salisbury.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons