Annons

Hundratals anhöriga till IS-terrorister flyr från läger

Läger i Ain Issa i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Läger i Ain Issa i nordöstra Syrien. Arkivbild. Foto: Hussein Malla/AP/TT

IS-medlemmar förbereder nästa attack i fängelserna, enligt avhoppare från terrororganisationen. Samtidigt kommer rapporter om att IS-terroristers familjer har flytt från ett läger i norra Syrien.

Under strecket
Publicerad

Styrkor ur den syriska oppositionen som stödjer Turkiet tar hand om en skadad soldat i Tel Abyad, Syrien, på lördagen.

Foto: AP

Enligt syrisk-kurdiska företrädare har närmare 800 anhöriga till utländska IS-anhängare – i samband med Turkiets bombningar – lyckats fly från ett läger i nordöstra Syrien där de hölls fångna, rapporterar Reuters och AFP. Den siffran var dock på söndagen obekräftad.

En YPG-källa i Irak säger till SvD på söndagen att 785 anhöriga till IS-medlemmar har flytt från syriska lägret i Ein Eissa. Det ligger runt 35 kilometer söder om gränsen mellan Turkiet och Syrien.

– De flesta som har rymt kommer från Europa, inklusive Sverige och Norge, säger Sheikhmous Ahmed, chef för flykting- och migrationsdepartementet i kurdstyrda nordöstra Syrien, till Expressen.

Samtidigt rapporterar CNN att turkiska styrkor har skurit av vägen till den syriska staden Kobane. Något som, enligt nyhetskanalen, indikerar att Ankara har mer långtgående planer än man tidigare sagt: "Detta drag skär av den enda landvägen till Kobane, där USA:s styrkor finns."

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger också att ett hundratal personer, kvinnor som stödjer IS och deras barn, har flytt ur lägret där tusentals familjemedlemmar till IS-terrorister hållits fångna.

Annons
Annons

Styrkor ur den syriska oppositionen som stödjer Turkiet tar hand om en skadad soldat i Tel Abyad, Syrien, på lördagen.

Foto: AP

Lägret attackerades av den turkstödda milisen varpå IS-anhängare anföll lägrets vakter, skriver Reuters. Lägret är "nu utan vakter", säger företrädaren, enligt AFP.

Den före detta IS-krigaren Abu Ahmed al Halabi varnade tidigare i veckan för detta. I en intervju med Business Insider sa han att IS-medlemmar följer utvecklingen i norra Syrien i väntan på att tusentals supportrar bland familjer och andra fångar som befinner sig i läger där ska kunna fritas.

– IS kommer organiseras i fängelserna och vara redo att attackera vakterna och fly. Väl ute kommer de planera för en attack mot de fängelser där de vet att de kan få ihop en hel bataljon av krigare om de lyckas, säger han och fortsätter:

– De har folk som håller koll redan nu och väntar på rätt tillfälle.

Enligt Independent kom det tillfället redan under de första dagarna av den turkiska offensiven in i norra Syrien. Fem IS-medlemmar ska då ha lyckats rymma ur ett fängelse i staden Qamishli som skadades under ett turkiskt bombanfall.

Situationen i lägret verkar orolig.

Tidningen uppger också att våldsamheter brutit ut i flera av de fångläger där de kurdiska styrkorna håller IS-medlemmarnas familjer inspärrade. Däribland i lägret al-Hol, där flera svenska familjer sitter. Även TV4 har rapporterat om detta.

Styrkor ur den syriska oppositionen som stödjer Turkiet tar hand om en skadad soldat i Tel Abyad, Syrien, på lördagen.
Styrkor ur den syriska oppositionen som stödjer Turkiet tar hand om en skadad soldat i Tel Abyad, Syrien, på lördagen. Foto: AP
Annons
Annons

Abu Ahmed al Halabi lämnade terrororganisationen 2015 efter att ha stridit med den i tre år. Nu tillhör han, enligt egen utsago, en rebellgrupp i Idlib-provinsen.

En anonym Nato-soldat som tjänstgör i Syrien uppger i samma artikel att IS-fångar smider planer i fängelserna. Han uppger att fångenskapen kan göra det lättare för IS-medlemmarna att organisera sig. I fängelset riskerar de inte att bli upptäckta genom drönare eller avlyssnade, som när de talar i telefon.

– Vi är säkra på att det finns ett nära samarbete mellan jihadister i vissa fängelser, familjerna i al-Hol och de enheter som fortfarande är fria i ökenområdet mellan Irak och Syrien, säger soldaten till sajten.

Karta: Alexander Rauscher

Uppgifterna går isär gällande hur många stridande IS-medlemmar som befinner sig i fånglägren i norra Syrien.

Enligt Mahmoud Kro, som är chef på fånglägret al-Hol, befinner sig 60 000 personer i lägret som alla har kopplingar till IS. Av dem är flera svenskar, och det talas om att ett 70-tal svenska barn befinner sig i samma läger.

Anhöriga här i Sverige är nu oroliga för att kriget ska komma till lägret. Det uppger en svensk man vars dotter och barnbarn finns i al-Hol.

– Situationen i lägret verkar orolig vad jag förstår, säger morfadern till SvD.

Han uppger att han senast hade kontakt med sin dotter i förra veckan. I lägret finns en rädsla för att de kurdiska styrkorna kommer att lämna lägret på grund av den turkiska invasionen.

– Det är en extremt farlig situation. Rädslan är att de bara öppnar grindarna och att det blir upp till var och en att klara sig själv. Hur kvinnorna med sina barn ska klara sig mitt ute på landsbygden i Syrien, i en aggressiv miljö, vet jag inte. Min dotter vill bort därifrån, frågan är hur man gör det själv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons