Annons

Källor: S redo att runda MP i asylfrågan – igen

För Rikard Larsson (S)  är det inte aktuellt att låta den tillfälliga lagen löpa ut.
För Rikard Larsson (S) är det inte aktuellt att låta den tillfälliga lagen löpa ut. Foto: Ali Lorestani/TT

Förhandlingarna i migrationskommittén kraschade och regeringen är splittrad. Men nu jobbar S på en ny plan för hur man ska kunna kringgå MP – och i stället göra upp om asylpolitiken med M.

– I slutändan är det riksdagen som stiftar lagar, säger Rikard Larsson (S).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Foto: Ali Lorestani/TT

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Foto: Ali Lorestani/TT

På fredag i nästa vecka håller den parlamentariska migrationskommittén sitt slutmöte. I normala fall skulle det betyda att det då finns ett färdigförhandlat lagförslag som kommitténs ordförande, juristen Thomas Rolén, kan överlämna till regeringen.

Men migrationspolitiken är inget vanligt område.

Redan i början av sommaren uppstod en mindre regeringskris sedan Socialdemokraterna öppnat upp för att diskutera ett volymmål – eller riktmärke – för invandringen och ensamt börjat förhandla med de fyra borgerliga partierna. Utan regeringskollegan Miljöpartiet, som tvärtemot vill se en mer generös flyktingpolitik.

När samtalen strandade föll möjligheten att samla en majoritet i migrationskommittén. Så i stället för att presentera en helhet som har stöd i riksdagen kommer utredaren leverera 20 till 25 olika förslag som vilar på hoppande majoriteter, det vill säga olika delar kommer att ha stöd av olika partikonstellationer.

Bland förslagen finns exempelvis att tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bli huvudregel, men däremot inget siffersatt mål för hur stor den årliga invandringen till Sverige ska vara.

Annons
Annons

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Foto: Ali Lorestani/TT

Det enda parti som uppger sig vara nöjda med slutresultatet är Socialdemokraterna.

– Som det ser ut nu kommer vi inte att ha några reservationer, utan vi står bakom kommitténs betänkande, säger Rikard Larsson (S), som är ledamot i migrationskommittén.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk. Foto: Ali Lorestani/TT

Slutbetänkandet skulle egentligen ha lämnats senast den 15 augusti, men ser nu ut att försenas ytterligare några veckor. Frågan är vad regeringen ska göra med utredningen när den väl landar på justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons bord.

Miljöpartiet, som är kritiskt till flera av förslagen, vill inte att de ska skickas ut på remiss för att kunna bli lagstiftning – utan kräver i stället nya migrationsförhandlingar. Den här gången med MP i rummet och utan Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Det behöver komma till nya förhandlingar. Jag ser framför mig att de omfattar regeringspartierna och de partier som stödjer den här regeringen. Jag tror att vi skulle kunna nå en överenskommelse om en human flyktingpolitik, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Den analysen är hon dock ensam om. Andra personer i migrationskommittén vittnar tvärtom om att förtroendet mellan S och MP är kört i botten. Och från Centerpartiets och Liberalernas sida har man hela tiden sagt att både Socialdemokraterna och Moderaterna måste vara med i en migrationsuppgörelse för att den ska hålla över tid.

Annons
Annons

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Foto: Ali Lorestani/TT

Samtidigt tickar klockan. Den 19 juni nästa sommar löper den tillfälliga asyllagstiftningen ut som infördes efter flyktingkrisen 2015 och förlängdes två år senare. Om ingen ny migrationslagstiftning kommer på plats innan dess kommer de tidigare – mer generösa – reglerna att börja gälla igen.

De enda partierna som vill se det är V och MP.

– Miljöpartiet skulle inte ha något emot om vi återgick till den gamla utlänningslagen. Det var en lagstiftning som i grunden fungerade väl och som är mycket mer human än den tillfälliga lagen, som kom till i en exceptionell situation, säger Annika Hirvonen Falk från MP.

För Socialdemokraternas Rikard Larsson är det dock inget alternativ att låta den tillfälliga lagen löpa ut.

– Nej, svarar han bestämt.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Foto: Ali Lorestani/TT

Enligt flera källor med insyn i förhandlingsspelet som SvD talat med planerar S för att på nytt försöka att runda MP i migrationspolitiken och göra upp med M. Den här gången i riksdagen.

I stället för att regeringen ska behöva enas om en proposition så är tanken att en majoritet i socialförsäkringsutskottet – där migrationsfrågorna behandlas – ska ta initiativ till en ny asyllagstiftning. Det är en ovanlig modell, men det har skett tidigare. Så gjordes exempelvis för att kringgå KD när könsneutrala äktenskap drevs igenom under Alliansregeringen.

Annons
Annons

Rikard Larsson, som är vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, vill inte dementera uppgifterna utan säger:

– Man ska inte sticka under stol med att de två regeringspartierna inte tycker likadant. Det är naturligtvis ett bekymmer. Men i slutändan är det riksdagen som stiftar lagar.

Kan ni gå vidare i utskottet även om inte regeringen lägger fram en proposition?

– Den frågan är för tidigt väckt. Men det är klart att Socialdemokraterna inte tänker sitta passivt och se att vi får tillbaka den gamla utlänningslagen. Vi kommer att arbeta för att få en ny lagstiftning på plats på alla sätt vi kan, säger han.

Att arbeta fram en ny asyllag i riksdagen skulle bli en komplicerad process som måste dra igång direkt när riksdagen öppnar i september för att hinna bli klar i tid, uppger personer med insyn. Förslagen måste fortfarande beredas och remitteras. Dessutom måste S och M lyckas med det man inte förmådde tidigare i somras – att komma överens.

M skyller det tidigare misslyckandet på S, och menar att det krävs betydligt mer än förslagen i migrationskommitténs slutbetänkande för att få ner antalet asylsökande ”rejält”, som statsminister Stefan Löfven har sagt sig vilja. Bland annat ett volymmål, mer åtgärder för att öka återvändandet och kvalificering in i den svenska välfärden.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger sig vara redo för nya förhandlingar med S i riksdagen – om det stora regeringspartiet kan gå längre på de här områdena.

– Vi är extremt måna om att vi ska få en hållbar migrationslagstiftning som innebär en låg invandringsnivå till Sverige. Om det finns andra partier som är beredda att diskutera det så är vår dörr alltid är öppen, säger hon.

Andra personer som deltagit i sommarens förhandlingar säger att det inte är sakpolitiska skillnader – utan partitaktik – som hindrar S och M från att komma överens om migrationspolitiken.

– M är rädda att tappa väljare till höger och S är rädda att tappa sitt regeringsunderlag till vänster, säger en.

Som en sista utväg – om det inte går att nå en uppgörelse – kan den tillfälliga lagen förlängas ytterligare. Men då riskerar invandringsfrågan att dominera nästa valrörelse, vilket brukar innebära att S och M tappar väljare till Sverigedemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons