Annons

Birgitta Forsberg:Kallt krig om tekniskt världsherravälde

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Klarspråk skulle göra det enklare för USA att övertyga Europa att överge Huawei. För det handlar snarare om ett kallt krig om världsdominans mellan demokratin USA och diktaturen Kina än om ett enskilt företag.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid ett möte i november 2017.

Foto: Andy Wong/AP/TT Bild 1 av 1

Nu hävdar inte längre USA att det finns bevis för att Huawei har byggt in bakdörrar i sin 5G-teknik. USA har länge hävdat att det finns bakvägar som skulle kunna göra det möjligt för Kina att i framtiden slå ut sjukvården, elen eller vattnet i något västland.

I stället handlar det om ”tillit”, enligt Robert Strayer, som förhandlar med utländska regeringar om cybersäkerhet för USA:s räkning. ”Tillit” var ett ord han använde fler än tio gånger när han i veckan höll en telefonkonferens för journalister från hela världen.

Robert Strayer talade om tre viktiga principer för denna ”tillit”: det rättsliga systemet i landet där telekombolaget har sitt huvudkontor, ett transparent ägarförhållande och bolagets tidigare historia.

Givetvis fallerar Huawei på alla tre punkter – det var liksom Strayers poäng. Kina har inte ett oberoende rättsväsende, Huaweis påstående att de anställda äger företaget är ifrågasatt och Huawei anklagas för stöld från det amerikanska teleoperatören T-Mobile, som ägs av Deutsche Telekom.

Alla kineser är enligt lag tvingade att hjälpa landets säkerhetstjänst

Annons
Annons

USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid ett möte i november 2017.

Foto: Andy Wong/AP/TT Bild 1 av 1

Det hela har alltså kokat ner till en förtroendefråga. Eftersom endast tre företag i världen säljer kompletta telekomnätverk – Huawei, Ericsson och Nokia – handlar det för USA:s del om att få omvärlden att välja det svenska eller finska företaget i stället för det kinesiska.

Men det finns frågetecken även kring de nordiska företagen. Ericsson och Nokia utvecklar mycket av sin teknik i Kina. Hur vet man vad som händer där? Alla kineser är enligt lag tvingade att hjälpa landets säkerhetstjänst, dessutom i hemlighet, om säkerhetstjänsten vinkar med lillfingret.

USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid ett möte i november 2017.
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid ett möte i november 2017. Foto: Andy Wong/AP/TT

Sanningen är den att den amerikanska kampanjen inte bara handlar om ett val mellan Huawei å ena sidan – eller Ericsson och Nokia å den andra. USA och Kina brottas på en rad områden, exempelvis det närliggande fallet med Grönland.

Det pågår helt enkelt ett kallt krig mellan de båda stormakterna.

Att Huawei just nu står i centrum beror på att både USA och Kina vill vara världens teknikledare. Båda länderna har insett att deras välstånd, ekonomiska trygghet och militära säkerhet är beroende av att vara ledande på teknik.

Robert Strayer försöker nu övertyga EU om att följa i Australiens, Nya Zeelands, Japans och Taiwans fotspår och göra som USA vill: helt blockera Huawei.

Han går så långt som hota Tyskland med att omvärdera hur USA delar hemlig information om inte Angela Merkel intar en hårdare position mot Huawei.

Annons
Annons

Men det är inte bara Robert Strayer som är ute och pratar, motståndarsidan mobiliserar också. Den annars så hemlighetsfulle och tystlåtne Huaweigrundaren Ren Zhengfei talade i veckan med journalister från hela världen, som bjudits in till huvudkontoret i Shenzhen.

Det handlar om en kamp mellan demokratin USA och diktaturen Kina.

På SVT såg vi en till synes glad, öppen och skämtsam Ren Zhengfei. ”Alla vet att de här anklagelserna är grundlösa”, sa han.

Dessutom blir striden allt viktigare för Kina. President Xi Jinping vill visa på största möjliga framgång vid kommunistpartiets hundraårsjubileum 2021.

Bråket om Huawei, det övriga handelskriget med USA och demonstrationerna i Hongkong solkar bilden för Xi Jinping.

På hemmaplan har Xi Jinping skruvat åt förtrycket. Vad han tänker göra internationellt är svårt att veta.

Samtidigt är inte direkt Donald Trump förutsägbar heller. Men i stället för att ständigt utsätta sig för risken att avslöjas med bristande bevis och svaga argument, skulle Trump och Strayer antagligen tjäna på att tala klarspråk i Europa.

Att helt enkelt berätta att de är oroliga för vad som händer om Kinas teknik blir dominerande i världen, samtidigt som teknik ligger till grund för militär, rymdresor, forskning, sjukvård, tillverkning – ja det mesta.

Kort sagt peka på att det handlar om en kamp mellan demokratin USA och diktaturen Kina.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons