Annons

Janerik Larsson:”Kamala Harris for president”

 Supporters take photos with U.S. Sen. Kamala Harris, D-California, after she formally launched her presidential campaign at a rally in her hometown of Oakland, Calif., Sunday, Jan. 27, 2019
Supporters take photos with U.S. Sen. Kamala Harris, D-California, after she formally launched her presidential campaign at a rally in her hometown of Oakland, Calif., Sunday, Jan. 27, 2019 Foto: Tony Avelar
Under strecket
Publicerad

Igår kväll (amerikansk tid) ägnade CNN en dryg timme åt en s k Town Hall med den senaste demokratiska presidentkandidaten Kamala Harris.

Det var ingen ifrågasättande tillställning utan det tycktes närmast som om det vore Harris’ fanclub i Iowa som samlats för att hylla senatorn.

David Axelrod, Barack Obamas närmaste rådgivare under vägen till Vita huset, hade på CNNs hemsida skrivit en mycket uppskattande kommentar till Harris och hennes chanser att bli demokraternas presidentkandidat.

Jag är mycket mera skeptisk. Kanske inte till att hon kan bli demokraternas kandidat - även om det är långt kvar - utan till hennes chanser att vinna presidentvalet 2020.

Harris uttalade sig som anhängare av det Barack Obama som president ansåg omöjligt: att helt avskaffa det nuvarande amerikanska hälso- och sjukvårdssystemet och gå in för det som här kallas ”medicare for all” dvs en total socialisering av det system som idag hanteras av försäkringsbolag etc.

Obamas reform, Obamacare som den kallas även om det formellt heter Affordable Care Act, lyckades kongressens republikaner inte avskaffa men reformen har på olika sätt nedmonterats under Trump.

Obamacare syftade till att de medborgare som inte omfattades av något försäkringssystem ett grundläggande skydd. Det var givetvis en reform som för en svensk iakttagare ter sig helt rimlig, men i den amerikanska populismens värld innebar det att ”någon annan” (medelklassen) skulle få betala mera för sitt försäkringsskydd för att det skulle täcka dem som stod utanför.

Jag tror att en stor del av väljarna 2020 skulle se sig som förlorare på en sådan reform.

Internt inom det demokratiska partiet har en sådan reform idag stöd på vänsterkanten men kommer det att räcka att besegra republikanernas kandidat (oavsett vem det är)? Tveksamt.

Men ändå ska sägas att av de demokratiska kandidater som hittills gett sig in i kampen om partiets nominering så har Harris mer av den vinnande TV-personlighet som också är ett krav för att nå ända fram.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons