Annons

Kammarrätten kortar tid för nazidemonstrationen

Poliser från hela landet finns i Göteborg under lördagens demonstrationer. Här hålls en genomgång vid Sten Sturegatan, där Nordiska motståndsrörelsens marsch kommer att gå i närheten av polishuset.
Poliser från hela landet finns i Göteborg under lördagens demonstrationer. Här hålls en genomgång vid Sten Sturegatan, där Nordiska motståndsrörelsens marsch kommer att gå i närheten av polishuset. Foto: Jonas Dagson/TT

En mängd poliser i grupper, spridda över centrala stan, präglade gatubilden i Göteborg dagen före lördagens demonstrationer. Polisen bedömer att risken för fysiskt våld i samband med demonstrationerna har ökat.

Under strecket
TT
Publicerad

Kammarrätten har beslutat att förkorta lördagens demonstrationstillstånd för Nordiska motståndsrörelsen (NMR), så att organisationens möte nära Gamla Ullevi ska avslutas en timma tidigare. Det minskar risken för störningar i samband med fotbollsmatchen i superettan mellan Gais och Brommapojkarna, som spelas senare på dagen.

Däremot ändrar kammarrätten varken samlingsplats, färdväg och eller platsen för det avslutande mötet, jämfört med förvaltningsrättens dom tidigare i veckan.

Demonstrationen startar nära Scandinavium, i närheten av Svenska Mässan där Bokmässan pågår. Marschen kommer att gå på Sten Sturegatan längs Heden till Allén, där mötet hålls mellan Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen.

NMR hade hos kammarrätten på nytt begärt att få gå till Götaplatsen, som var deras första önskemål, eller till Gustaf Adolfs torg, som polisen beslutade före domstolarnas prövning. Men de kraven avslogs av kammarrätten, bland annat med hänvisning till att polisen nu bedömer att risken för fysiskt våld i samband med demonstrationerna ökat.

Annons
Annons

En rad manifestationer riktade mot NMR har aviserats, vissa utan att söka polistillstånd.

Polisen i Göteborg har fått förstärkning från stora delar av landet. Många av dem ägnade fredagen åt att bekanta sig med NMR:s demonstrationsväg och omgivningarna runt den. Stora avspärrningar omkring demonstrationsvägen är planerade, bland annat enligt polislagens paragraf 24.

– Du har lov att vistas inom området. Men om polisen gör bedömningen att det finns fara, störning av den allmänna ordningen eller risk för någon lagöverträdelse, då har vi rätt att säga till personer i området att lämna det, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisregion Väst.

Paragrafen används både vid demonstrationer och i samband med högriskmatcher i fotboll.

Fuxborg uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterad under lördagen via polisens hemsida, under fliken "Aktuella händelser".

– Vi kommer att skriva löpande, både om det är lugnt och om något händer, säger Christer Fuxborg.

– Vi kommer att skriva löpande, både om det är lugnt och om något händer.

Presstalesman Christer Fuxborg uppmanar allmänheten att följa polisens hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons