Annons

Kampanj viktig när sjukdomar fallit i glömska

Mellan den 23 och 29 april pågår den europeiska vaccinationsveckan. Arkivbild.
Mellan den 23 och 29 april pågår den europeiska vaccinationsveckan. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Trots att majoriteten av alla barn i Sverige vaccineras krävs fortsatta informationskampanjer.

– Vi kan inte ta för givet att kommande generation förstår allvaret i de sjukdomar vi vaccineras mot, säger Tiia Lepp vid Folkhälsomyndigheten.

Under strecket
TT
Publicerad

I Sverige är vaccinationsgraden hög, 97 procent av alla tvååringar har tagit sina vaccin enligt det allmänna vaccinationsprogrammet. Men det var relativt länge sedan som ett större antal allvarligt insjuknade eller dog av sjukdomar som kikhosta och röda hund. För att påminna kommande generationer om nyttan med vaccinet satsar Folkhälsomyndigheten på en informationskampanj under kommande vecka, i samklang med andra länder runt om i Europa.

– Det är inte alla som känner till och förstår hur allvarliga de sjukdomar som man vaccinerar emot är. Man kan inte ta för givet att alla förstår varför man måste göra det, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Att nå hundra procent är ett teoretiskt mål men i praktiken inte möjligt.

– Alla barn kan inte vaccineras och en del av tvååringar som inte fått alla sina vaccinationer får det senare så den siffran går upp sedan, säger Tiia Lepp.

Enligt henne är det dessutom svårt att nå fram till de små grupper i samhället som ställer sig skeptiska till vaccinationer, som exempelvis antroposoferna i Järna i Södertälje. Samtidigt utgör vaccinationsskeptikerna en sådan liten grupp att de inte utgör en smittrisk i sig.

– De som har filosofiska grunder, där finns det inte mycket att göra. De tar del av info och vet väl vad sjukdomarna är men har ett annat sätt att se på saken.

Till vardags är det barnavårdcentralerna som tar ett stort ansvar att informera föräldrar som har funderingar kring barnens vaccinationer. Att vaccinationsgraden är hög är enligt Lepp en direkt avspegling av att förtroendet för barnavårdscentralernas personal är hög.

– Hela vaccinationsprogrammet bygger på BVC:s kontakt med familjer. Det är de som gör hela jobbet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons