Annons

Kamp mot klockan för att rädda tvååring ur brunn

En tvåårig pojke i Spanien tros sitta fast i en djup och smal brunn – och nu pågår ett stort sökpådrag, där man kämpar mot klockan för att rädda honom. Han ska ha fallit ner i brunnen i söndags, rapporterar internationella medier.

Under strecket
Publicerad

Ett stort räddningsarbete pågår, som försvåras av att hålet är så trångt.

Foto: Gregorio Marrero/AP och twitter.Bild 1 av 1

Ett stort räddningsarbete pågår, som försvåras av att hålet är så trångt.

Foto: Gregorio Marrero/AP och twitter.Bild 1 av 1
Ett stort räddningsarbete pågår, som försvåras av att hålet är så trångt.
Ett stort räddningsarbete pågår, som försvåras av att hålet är så trångt. Foto: Gregorio Marrero/AP och twitter.

Den lille pojken var på en utflykt med sin familj på den spanska landsbygden utanför Málaga på söndagseftermiddagen när han uppges ha hamnat några meter ifrån sina föräldrar och ramlat ner i brunnen. Pappan har uppgett för räddningspersonalen att han såg barnet ramla ner i brunnen.

Brunnen – som borrats för att leta efter vatten – är omkring 100 meter djup och cirka 25–35 centimeter bred. Den saknade avspärrningar. Nu pågår ett stort arbete på plats med ett hundratal personer från räddningstjänsten som söker efter honom.

Annons
Annons

Hålet är för trångt för att kunna skicka ner någon, och ännu har pojken inte kunnat lokaliseras.

Däremot så har man hittat en godispåse och en mugg, som pojken hade i handen, på 75 meters djup. Detta efter att en robotkamera firats ner för att söka efter honom, uppger nyhetsbyrån AP.

Familjen uppger själv att man har hört pojken gråta nerifrån brunnen under de första timmarna.

Nu fokuserar räddningsinsatsen på att försöka vidga hålet alternativt gräva separata tunnlar för att hitta barnet. Pojken, som i spanska medier benämns med sitt förnamn Julen, kan fortfarande vara vid liv om han hamnat i en luftficka, och så länge hålet inte rasar igen, säger räddningspersonal till tidningen El País.

Pojkens föräldrar befinner sig bägge två i den ”ordercentral” för räddningsaktionen, ett avspärrat område intill platsen där grävningarna äger rum, och är enligt spanska medier förhållandevis lugna.

Under förmiddagen på tisdagen började man så borra en tunnel horisontellt mot hålet, för att försöka få ut pojken från sidan. Ett annat förslag är att helt enkelt gräva ut hela området – öppna marken helt.

Det har också ställts frågor till myndighetspersonal om det kan finnas dystra orsaker till pojkens försvinnande – som att det kan ha varit avsiktlig. Det är inte den första tragedi som drabbar familjen. För mindre än ett år sedan omkom en treårig son till paret, Óliver, plötsligt under en strandpromenad nära hemmet i i Málaga. Spanska medier har inte skrivit vilken som var dödsorsaken.

Varken Guardia Civil – det spanska civilgardet som deltar i räddningsarbetet – sociala myndigheter eller regeringen har velat kommentera familjens situation, och understryker att det enda mål de har för ögonen just nu är att hitta pojken vid liv.

Andra frågor som ställs i rapporteringen i Spanien är varför hålet inte hade täppts till – man hittade inte vatten och sökande var avslutat – och om någon nu kan komma att hållas till svars för försummelsen.

Samtidigt ringer privatpersoner från hela landet in till de i Spanien så populära debattprogrammen i morgonradio för att uttrycka stöd och medlidande med de båda föräldrarna. Privata företag har erbjudit sig att bidra med avancerad gräv- och lokaliseringsteknik och experter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons