Annons

Kamp om eliten avgör Tory-striden

Boris Johnson anses vara en huvudkandidaterna att ta över efter Theresa May.
Boris Johnson anses vara en huvudkandidaterna att ta över efter Theresa May. Foto: Czarek Sokolowski/AP

I dag lämnar Theresa May posten som partiledare för brittiska Tories. Bakom kulisserna pågår en intensiv kamp mellan kandidaterna som vill ta över. För att lyckas behövs stöd från landets finansiella elit, som blivit allt mer skeptisk till det krisande partiet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens avhoppade brexitminister Dominic Raab ses lämna 10 Downing Street i oktober 2018 i sällskap av inrikesminister Sajid Javid.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 1 av 1

Bara minuter efter att Theresa May med darrig röst meddelat sin avgång plingar det till i riskkapitalisten Jon Moultons mailbox. Avsändare: Boris Johnson. Tidigare London-borgmästare, tidigare utrikesminister – nu favorit till att efterträda May som brittisk premiärminister och ledare för Konservativa partiet, Tories.

Han undrar om de kan ses över en frukost någon gång de närmsta veckorna.

Moluton, som gjort sig en förmögenhet genom investmentbolaget Better Capital, har vid det här laget redan fått en handfull likande förfrågningar från Johnsons motkandidater. Som miljardär och känd Tories-finansiärer är han hårdvaluta för partiledaraspiranterna, som nu systematiskt bearbetar landets finansiella elit i jakt på nödvändiga donationer.

För ska man ta sig till toppen krävs en välfylld krigskassa. Det vet Boris Johnson likaväl som hans utmanare. Utan ekonomiska muskler klarar man sig aldrig helskinnad genom den ofta smutsiga partiledarprocessen som avgörs genom en rad omröstningar, där först partiets parlamentariker och sedan medlemmar får säga sitt.

Annons
Annons

Storbritanniens avhoppade brexitminister Dominic Raab ses lämna 10 Downing Street i oktober 2018 i sällskap av inrikesminister Sajid Javid.

Foto: Matt Dunham/AP Bild 1 av 1

Theresa May är själv ett lysande exempel på vilken roll pengar spelar i brittisk politik. När hon tillträdde som partiledare och premiärminister efter David Cameron 2016 var hon den kandidat som hade samlat ihop överlägset mest till sin kampanj – 275 000 pund på tretton dagar.

Det är en total röra.

Men i takt med att May under kaotiska former misslyckats med att driva igenom det utlovade brexit har finansiärerna vänt både henne och Tories ryggen. Under årets första kvartal halverades donationerna till partiet från 7,4 miljoner pund under motsvarande månader året innan till 3,68 miljoner pund.

Den enskilt störa bidragsgivaren till Tories i år är partiets egen kassör Michel Davis som hostat upp pengar ur egen ficka. Faktum är att Konservativa partiet numera får mer pengar från döda människor – via testamenten – än från levande.

Den växande oviljan hos finanseliten att skänka pengar till det krisande Konservativa partiet är något som alla partiledarkandidater nu brottas med. Många näringslivstoppar som tidigare har stöttat Tories röstade emot brexit och är rädda att nästa partiledare kan driva igenom ett brittiskt utträde ur EU utan att ett avtal finns på plats – vilket man fruktar skulle få förödande konsekvenser för handeln, ekonomin och landets företag.

– Jag känner verkligen inte entusiasm för någon kandidaterna just nu. Det är en total röra, säger riskkapitalisten Jon Moulton, som tackat nej till alla propåer, till brittiska The Telegraph.

Storbritanniens avhoppade brexitminister Dominic Raab ses lämna 10 Downing Street i oktober 2018 i sällskap av inrikesminister Sajid Javid.
Storbritanniens avhoppade brexitminister Dominic Raab ses lämna 10 Downing Street i oktober 2018 i sällskap av inrikesminister Sajid Javid. Foto: Matt Dunham/AP
Annons
Annons

Av det dussintal personer som slåss om partiledarposten är Boris Johnson den som hittills samlat ihop både flest konservativa parlamentariker bakom sig och störst krigskassa. Bland bidragsgivarna finns bankmannen Peter Cruddas, en av Londons rikaste män.

– Vi behöver en stark brexitförespråkare på posten, säger han till The Telegraph.

Men miljöminister Michel Goove och utrikesminister Jeremy Hunt, som driver en mjukare linje, ligger inte långt efter när det gäller politisk och ekonomisk uppbackning, vilket visar att den excentriske Johnson inte är lika populär inom det brittiska näringslivet som han tidigare varit.

Samtidigt har avhoppade brexitministern Dominic Raab tagit hjälp av David Camerons tidigare kampanjmakare Hugo Swire för att försöka vinna över investerare på sin sida, vilket har fått honom att klättra på oddslistorna. Bland annat får han finansiellt stöd av privatbanken Arbuthnot, som avlönar en av hans kampanjmedarbetare.

Även inrikesminister Sajid Javid har lyckats säkra ekonomiskt stöd från ett par kända hedgefondmiljardärer och företagsledare.

Det kommer att bli en fascinerande tillställning.

Det är med andra ord ett öppet lopp vem som ska få flytta in i 10 Downing Street, åtminstone om man tittar på storleken på krigskassan.

– Det är ingen klar ledare i den här tävlingen, det kommer att bli en fascinerande tillställning. Jag har gett finansiellt stöd till flera av de främsta kandidaterna eftersom jag vill att de ska ha tillräckligt med resurser så att det blir en rättvis kampanj, säger affärsmannen Michel Spencer, som tidigare varit partikassör i Tories, till The Telegraph.

Annons
Annons

Den här gången är det fler parametrar än vanligt som spelar in när konservativa parlamentariker och medlemmar ska utse än ny partiledare.

Nästa Tory-ledare måste inte bara ha de kvaliteter som krävs för att bära premiärministerämbetet på sina axlar. Denne måste även lyckas med det som fällde Theresa May: att finna ett sätt för Storbritannien att lämna EU som både Bryssel och den egna partigruppen i parlamentet kan godkänna.

The Spectator beskriver det som ett av de viktigaste ledarvalen i Tories historia.

Dessutom väntar ett nationellt val som hålls senast 2022, där Tories riskerar att tappa makten till Jeremy Corbyns Labour – eller till det nybildade Brexitpartiet med Nigel Farage i spetsen som enligt färska mätningar leder i opinionen.

Ovanligt mycket står alltså på spel när kandidaterna ska börja sållas bort i nästa vecka.

Den konservativa tidskriften The Spectator beskriver det som ett av de viktigaste ledarvalen i Tories 185-åriga historia. ”Vinnaren kommer antingen att bli ihågkommen som premiärministern som tog Storbritannien ut ur EU eller som Tories sista premiärminister”, skriver man i en analys där hela partiets existens ifrågasätts.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons