Annons

Expert: Kan betyda att landet offrar EU-förhandlingarna

Erdoğan kommer godkänna dödstraff om parlamentet röstar för att återinföra det, meddelade Turkiets president vid kvällens jättemanifestation i Istanbul.

– Det skulle kunna betyda att Erdoğan gör bedömningen att det inte längre ligger i Turkiets intresse att upprätthålla förhandlingarna om ett EU-medlemsskap, säger Paul T Levin vid Institutet för Turkietstudier.

Under strecket
Publicerad

President Recep Tayyip Erdoğan vinkar till massorna på Yenikapi-torget i Istanbul.

Foto: Kayhan Ozer/TTBild 1 av 1

President Recep Tayyip Erdoğan vinkar till massorna på Yenikapi-torget i Istanbul.

Foto: Kayhan Ozer/TTBild 1 av 1
President Recep Tayyip Erdoğan vinkar till massorna på Yenikapi-torget i Istanbul.
President Recep Tayyip Erdoğan vinkar till massorna på Yenikapi-torget i Istanbul. Foto: Kayhan Ozer/TT

Sedan försöket till militärkupp den 15 juli har president Erdoğan flera gånger sagt att ett återinförande av dödsstraffet är möjligt. Vid kvällens jättemanifestation på Yenikapi-torget i Istanbul, som enligt regeringen samlade över 3 miljoner människor, gav han sitt hittills tydligaste besked i frågan.

Paul T Levin följde sändningen från torget live via internet. Han tycker att det är svårt att bedöma om Erdogan verkligen har för avsikt att införa dödsstraffet. Klart är att det finns ”ett sug” i befolkningen efter detta.

– Dödsstraffet är snarast en emotionell fråga. Denna gång lyfte Erdoğan fram frågan i samband med att han talade om på vilka makabra vis civila hade dödats under kuppnatten. Han är politiker och detta är något folk känner starkt för.

Annons
Annons

Klart är att ett återinförande av dödsstraffet skulle innebära slutet för förhandlingarna om ett medlemskap i EU, något som representanter för unionen tidigt klargjorde. När Turkiet i början av 2000-talet avskaffade dödsstraffet var det just i syfte att närma sig ett EU-medlemskap. Men under kvällens tal i Istanbul framhöll Erdogan att många andra länder har dödsstraff, exempelvis USA och Japan, och undrade retoriskt varför inte Turkiet då kan ha dödsstraff.

Paul T Levin påpekar dock att en representant för AKP i Bryssel så sent som igår spelade ner frågan om dödsstraff.

– Partikollegan sade att det inte fanns på agendan, men hon sade ”på parlamentets agenda”, vilket möjligtvis kan vara en brasklapp. AKP ger lite kluvna signaler. Erdoğan har under en längre period agerat som en statschef som inte är intresserad av EU-medlemsskap.

Han fortsätter:

– Samtidigt har man under hela den här perioden velat hålla processen vid liv. Det här utspelet tyder antingen på att han är beredd att offra förhandlingarna om ett EU-medlemsskap, eller att han inte har insikt om vilken betydelse ett återinförande av dödsstraffet skulle få för relationen med EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons