Annons

Kan bikarbonat motverka mjölksyra?

12 december. Ett jäsmedel som går att hitta i varenda livsmedelsbutik, kan det verkligen hjälpa idrottare? Myter och påståenden avfärdas eller bekräftas av Linda Bakkman varje dag fram till jul i Näringsfysiologens mytkalender.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Vanligt bikarbonat, som används för att få bakverk att jäsa, kan det fungera som ett prestationshöjande tillskott?

När vi pressar oss själva intensivt, till exempel genom att springa en snabb intervall, jobbar våra muskler utan tillräckligt med syre. Ofta leder det till att mjölksyra uppstår och till att vi får en försurning av muskulaturen.

Försurningen beror inte på själva mjölksyran utan på att pH-värdet sjunker när vätejoner ansamlas, vilket begränsar vår prestationsförmåga.

Bikarbonat kan motverka pH-sänkningen och därmed också prestationsförsämringen. När vätejonerna i muskeln blandas med bikarbonat bildas vatten och koldioxid, som enkelt kan andas ut.

Slutsats:

Nja, bikarbonat kan motverka försurning

Det är inte ovanligt med biverkningar. Magsmärtor, kräkningar och diarré kan förekomma.

Bikarbonat kan motverka försurning av muskulaturen – det vi vanligtvis kallar ”mjölksyra” – och förbättra vår prestation vid högintensivt arbete. Mängden som behövs är ungefär 0,3 gram per kilo kroppsvikt, alltså runt 20 gram för en person som väger 70 kilo. Bikarbonaten bör blandas ut med en halv till en liter vätska och drickas ungefär 90 minuter innan du önskar få effekt.

Viktigt att påpeka är dock att det inte är ovanligt med biverkningar. Magsmärtor, kräkningar och diarré kan förekomma. Ta det försiktigt och testa dig fram. Och ersätt inte bikarbonat med bakpulver (där bikarbonat är huvudingrediens) – då är risken för magproblem väldigt stor.

 

Näringsfysiologens mytkalender den 13 december 07.00:
Bättre överviktig och aktiv än smal och inaktiv?

 

Missat tidigare ”luckor”? Alla finns på samlingssidan och här är de tre första:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons