Annons

”Kostnadschock” när stödpaket försvinner

Björn Hellman, vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, vill se förlängt krispaket.
Björn Hellman, vd på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, vill se förlängt krispaket. Foto: Press/Livsmedelsföretagen

Ännu har förhållandevis få företag sökt omställningsstödet. Men stödet är viktigt, om det inte förlängs blir följden fler konkurser, menar branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson utesluter inte ytterligare stödåtgärder, har hon sagt till SvD.

Foto: Emma-Sofia Olsson

I regeringens vårändringsbudget avsattes 39 miljarder kronor för det så kallade omställningsstödet.

Men hittills, drygt två veckor sedan ansökningarna om stödet öppnade, har det inte varit någon större anstormning. Av förklarliga skäl, menar Skatteverket:

– Det är rimligt att anta att man behöver en viss tid för att sätta sig in i det, säger Skatteverkets Camilla Adebahr, sektionschef tjänsteutvecklingsenheten på skatteavdelningen.

Hittills har 7 342 företag ansökt om totalt 314 miljoner kronor, varav 139 miljoner kronor har beviljats. Regeringen har tagit höjd för att uppemot 180 000 företag har rätt till stödet.

På Skatteverket väntar man sig att fler kommer att söka.

– Det är fortfarande tidigt i sökprocessen och det är en ny lagstiftning, både för oss på Skatteverket och för företagarna. Det finns säkert mycket företagen måste ta fram innan man ansöker, säger Camilla Adebahr.

Stödet går att söka under hela sommaren. På bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen, som företräder svenska livsmedelsproducenter, säger man att det är naturligt att företag inte söker direkt.

Annons
Annons

– Jag har förståelse om det i vissa företag inte varit högsta prioritet att lämna in revisorsintyg och ansökan under de första dagarna direkt efter att myndigheterna öppnat för detta, säger vd:n Björn Hellman.

Prioritet hos många företag har varit att överleva och fortsätta sköta sina verksamheter utifrån de nya förutsättningarna.

Coronakrisens största stödåtgärd, korttidsarbete eller korttidspermittering, har hittills beviljats till 73 000 företag som delar på 27 miljarder kronor. De värst drabbade branscherna är hotell- och restaurang där 35 procent av de sysselsatta har permitterats, enligt en sammanställning av Stockholms Handelskammare.

För Livsmedelsföretagen har korttidspermitteringarna hjälpt många av deras ansluta medlemmar genom krisen, enligt vd:n Björn Hellman.

– Det har hjälpt oss att lindra krisen. Framför allt för mindre företag, små bagerier och konditorier som har tappat allra mest, säger han.

Korttidspermitteringar kan företag använda sig av även under sommaren. Men att hyres- eller omställningsstödet inte längre gäller, tillsammans med den sänkta arbetsgivaravgiften som löpte ut den sista juni, har väckt kritik.

Den här kostnadschocken oroar oss väldigt mycket

”Krisen är inte över”, är budskapet som Livsmedelsföretagen har fört fram till regeringen.

– Ett förlängt krispaket hade gjort underverk för oss. Vi hoppas att regeringen ska lyssna på det, säger Björn Hellman.

Omställningsstödet gällde för mars och april, men Björn Hellman vill att det förlängs till slutet av sommaren och att de sänkta arbetsgivaravgifterna gäller året ut.

Annons
Annons

Magdalena Andersson utesluter inte ytterligare stödåtgärder, har hon sagt till SvD.

Foto: Emma-Sofia Olsson

– Den här kostnadschocken oroar oss väldigt mycket. Företag vill komma i gång och återanställa men det blir en stor osäkerhet hur det kommer se ut framöver.

Även Stockholms Handelskammare har väckt frågan om förlängda krispaket. Det krävs ytterligare åtgärder från regeringen för att rädda jobb, enligt deras chefsekonom Stefan Westerberg.

– Det går fortsatt dåligt för många branscher, det finns ett behov av ett omställningsstöd under kommande månader, säger han.

Konkurserna inom hotell- och restaurang har ökat med 144 procent jämfört med samma tidsperiod under föregående år, enligt Stockholms Handelskammares analys.

Magdalena Andersson utesluter inte ytterligare stödåtgärder, har hon sagt till SvD.
Magdalena Andersson utesluter inte ytterligare stödåtgärder, har hon sagt till SvD. Foto: Emma-Sofia Olsson

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare sagt till SvD att hon följer utvecklingen noga och att hon inte utesluter någonting i dagsläget, inklusive en förlängning av omställningsstödet över sommaren.

Samtidigt betonade hon att utsikterna har ljusnat.

– Nu med inrikesresor som släpps på så är det många företag som annars hade haft extremt svårt att klara sig över sommaren som nu, kanske tvärtom, kommer att ha en riktigt bra sommar, sa Magdalena Andersson till SvD i slutet av juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons