Annons

”Kan bli osäkert om en i ett samboförhållande dör”

Vid separation eller dödsfall delas bostaden även om den betalats av endast en person i ett samboförhållande. Men bodelning måste begäras inom en begränsad tid. Advokat Caroline Elander Knip svarar på läsarnas frågor om familjerätt och arvsrätt.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fråga: Jag har i 30 år levt i ett samboförhållande. Den första bostad vi skaffade tillsammans betalades helt av min sambo. För ett tag sedan sålde vi den och investerade pengarna i en ny bostadsrätt. Någonstans har jag hört att vi delade på värdet av den första bostaden trots att jag inte investerat något i den.

När vi nu köper en ny bostad så ska den inte delas utan enbart tillhöra den som betalat för den, i detta fall min sambo. Vi har inga gemensamma barn, men min sambo har barn från tidigare förhållanden.

Det här är ingen tvistefråga oss emellan och om min sambo går bort före mig så vill jag att hela värdet av bostaden tillfaller hennes barn. Det sker naturligtvis med automatik om vår nuvarande bostad helt ägs av henne.

Annons
Annons

En bodelning ska begäras inom ett år från samboförhållandets upphörande.

Caroline Elander Knip: Det framgår inte av din fråga om du och din sambo har upprättat ett samboavtal eller inte, men jag utgår från att det inte finns något sådant mellan er.

Finns det inget samboavtal så ska bostaden, om denna köptes för att ni skulle bo i den gemensamt, enligt huvudregeln ingå i en bodelning mellan er, om någon av er dör eller om ni separerar. En bodelning ska begäras inom ett år från samboförhållandets upphörande, annars har man förlorat sin rätt att begära bodelning.

En bodelning enligt sambolagen innebär att värdet av bostaden, oavsett vem av er som har betalat den, ska delas lika mellan er. I ditt fall innebär detta att du har rätt till hälften av värdet av er nuvarande bostad om din sambo dör eller för det fall ni separerar. För att du ska ha rätt till en hälftendelning måste du begära att det ska ske en bodelning. Gör du inte detta och det passerar ett år från den dag då samboförhållandet upphörde får din sambo behålla hela bostaden.

Av den händelse du dör först så är det dina arvingar som avgör om bodelning ska begäras eller inte.

Så länge som du inte tänker begära bodelning av den händelse ni separerar eller dör behöver ni således inte upprätta ett samboavtal. Det ni ska ha i beaktande är dock att av den händelse du dör först så är det dina arvingar som avgör om bodelning ska begäras eller inte. Eftersom detta kan framstå som mycket osäkert, inte minst för din sambo, rekommenderar jag er att upprätta ett samboavtal där ni skriver bort sambolagens regler om bodelning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons