Annons

Bowies son riktar hård kritik mot Gaga

Paul McCartney nobbades och Adeles kommenterar sin oturliga galakväll.

Läs här nedan om de största händelserna på måndagens Grammygala.

Under strecket
TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad

Lady Gaga och Paul McCartney

Foto: AP / AOPBild 1 av 2
Foto: Matt Sayles/APBild 2 av 2

1 / 10

Lady Gaga och Paul McCartney
Lady Gaga och Paul McCartney Foto: AP / AOP

Swift triumferade – Adele hade problem med ljudet

Foto: Matt Sayles/AP

Taylor Swift triumferade på Grammy-galan både med priser för bästa album och video samt ett hyllat framträdande av sin hit ”Out of the woods”. Stjärnan poängterade på galan att hon är den enda kvinnan som vunnit bästa album-priset två gånger och passade även på att skicka en passning till sin tidigare antagonist Kanye West.
– Det kommer alltid finnas någon där ute som försöker stjäla och tjäna på din framgång.
Adele däremot hade en lite mer strulig afton. När hon framförde sin låt ”All I ask” försvann plötsligt ljudet och ersattes istället med ljudet av en gitarr som tros ha kommit från Justin Timberlakes kompband som värmde upp inför en kommande låt.
Dessutom skriver the Guardian att hennes röst inte lät som den brukar göra - stjärnan tappade troligen fokus när ljudet försvann.

På Twitter resulterade händelsen i en rejäl diskussion bland fansen - "Hur vågar de strula med ljudet för Adele?”. Det blev till och med en egen tråd på orsakerna till varför ljudet strulade - se nedan.

Adele twittrade senare själv om incidenten. "The piano mics fell on to the piano strings, that's what the guitar sound was. It made it sound out of tune. Shit happens.” skrev hon.

Twitter Moments: The funniest theories about Adele's sound glitch at the Grammystwitter.com
Annons
Annons

Beck och Paul McCartney.

Foto: SPW / Splash NewsBild 1 av 1

2 / 10

Beck och Paul McCartney.
Beck och Paul McCartney. Foto: SPW / Splash News

I bland spelar det ingen roll att man är en av världens mest kända artister, man får ändå inte komma in på alla fester. Det vet Paul McCartney, som blev nekad i dörren på rapparen Tygas flådiga efterfest efter Grammygalan natten till tisdagen.

Med sig hade han dessutom de inte helt okända kollegorna Beck och Foo Fighters trummis Taylor Hawkins, men det hjälpte inte.

I en video som publicerats på kändissajten TMZ:s hemsida hörs en förvånad McCartney utbrista:

– Hur vip måste man vara? Vi behöver en ny hitlåt killar, jobba på det!

Men den som eventuellt är orolig för att McCartney blev helt utan fest kan vara lugn: han fångades senare på bild på dansgolvet på skivbolaget Republic Records efterfest.

Annons
Annons
Foto: Matt Sayles/APBild 1 av 1

3 / 10

Foto: Matt Sayles/AP

Lady Gagas hyllning till David Bowie blev en av Grammygalans stora snackisar. Hennes medley bestående av låtar från hela Bowies karriär fick sociala medier att explodera i både ris och ros. Men en som inte var nådig i sin kritik var Bowies son, Duncan Jones.

Strax efter framträdandet twittrade han den klassiska engelska ordboken Oxford Dictionarys definition av glosan "gaga" ("tokig"):

"'Överspänd eller irrationell, ofta ett resultat av förblindelse eller överdriven entusiasm; mentalt förvirrad'. Jäklar! Vad ÄR glosan?!", skrev han.

Tweeten fick både medhåll och mothugg.

David Bowie avled den 10 januari i sviterna av cancer.

Annons
Annons

Priser för Ghost och Max Martin (som här kramas om av Taylor Swift).

Foto: APBild 1 av 1

4 / 10

Men svenskar fortsatte skörda framgångar

Priser för Ghost och Max Martin (som här kramas om av Taylor Swift).
Priser för Ghost och Max Martin (som här kramas om av Taylor Swift). Foto: AP

Max Martin, Ali Payami, Johan "Shellback" Schuster, Mattias Larsson, Mattias Bylund och Robin Fredriksson tog hem en prestigefylld Grammy för årets album för Taylor Swifts "1989".

Tove Lo och Ilya Salmanzadeh var tillsammans med Max Martin nominerade för Ellie Gouldings låt "Love me like you do" i kategorin bästa låt skriven för visuella medier, men där vann i stället "Glory" från filmen "Selma".

Annons
Annons

Ghost tar emot priset.

Foto: APBild 1 av 1

5 / 10

Ghost tappade inte masken

Ghost tar emot priset.
Ghost tar emot priset. Foto: AP

**Det hemlighetsfulla **Linköpingsbandet Ghost tog tidigare i natt emot priset för årets metal-låt i Los Angeles innan tv-sändningen hade dragit igång, självklart klädda i sina masker.

– Hej! Vi är Ghost, sade de när de gick upp på scenen.

– Tack så mycket för detta. Det här är självklart en stor, stor grej för oss. En mardröm har just blivit till en dröm, så tack så mycket för det. Tack alla som har varit inblandade. Nu: Gå och festa!

Annons
Annons

Taylor Swift.

Foto: APBild 1 av 1

6 / 10

Nyfriserad Swift sprudlade

Taylor Swift.
Taylor Swift. Foto: AP

Taylor Swifts "1989" vann tidigare också i kategorin bästa popalbum på för-galan.

Swift, som senare uppträdde på själva galan – för dagen i ny frisyr, var under förgalan inte själv på plats, men en annan av producenterna, Jack Antonoff, tog emot priset å hennes vägnar och ringde henne från scenen.

Hon var sprudlande glad över utmärkelsen och frågade om James Taylor, som också var nominerad, var i salen.

– Kan du tala om för honom att jag älskar honom?

Swifts låt "Bad Blood" fick också pris för årets musikvideo.

Annons
Annons

Beyonce gratulerar Mark Ronson.

Foto: APBild 1 av 1

7 / 10

Ronson och Mars prisades

Beyonce gratulerar Mark Ronson.
Beyonce gratulerar Mark Ronson. Foto: AP

I kategorin årets skiva var Max Martin och hans svenska producentkollegor nominerade för "Blank space" med Taylor Swift respektive "Can't feel my face" med The Weeknd. Men där vann "Uptown Funk" med Mark Ronson featuring Bruno Mars.

Annons
Annons

Lamar prisades.

Foto: APBild 1 av 1

8 / 10

Jackson-klass över Lamar

Lamar prisades.
Lamar prisades. Foto: AP

**Flest vinstchanser **hade på förhand den amerikanske rapparen Kendrick Lamar, nominerad i elva kategorier – en färre än Michael Jacksons rekordnotering från 1984. Han tog hem fem priser.

Rihanna ställde in sitt medverkande i sista stund. Det var läkarens ordination, enligt flera amerikanska medier, eftersom hon är sjuk i luftrörskatarr.

Annons
Annons

Ed Sheeran.

Foto: APBild 1 av 1

9 / 10

Ed Sheeran.
Ed Sheeran. Foto: AP

Det blev inget pris till Max Martin och "Shellback" för Taylor Swifts låt "Blank space". Ed Sheerans "Thinking Out Loud" vann i stället kategorin Årets låt.

Det blev heller inget pris för Radiokörens chefdirigent Peter Dijkstra, inblandad i en inspelning som var nominerad till en Grammy i kategorin kör, med Bernard Haitink som huvuddirigent.

Annons
Annons

Weeknd

Foto: APBild 1 av 1

10 / 10

Weeknd
Weeknd Foto: AP

**Galan leddes **av rapparen LL Cool J och som vanligt uppträdde en rad stjärnor, förutom Taylor Swift också Adele, Justin Bieber, The Weeknd och Lady Gaga som hyllade nyss bortgångne David Bowie. Weeknd tog hem två priser under kvällen, bland annat bästa R&B-framträdande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons