Annons

Kan ha hittat solsystemets minsta dvärgplanet

En bild framtagen av Sphere-instrumentet av Hygiea.
En bild framtagen av Sphere-instrumentet av Hygiea. Foto: ESO/P. Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS)

Astronomer kan ha upptäckt vårt solsystems minsta dvärgplanet.

Under strecket
TT
Publicerad

Forskarna vid Europeiska sydobservatoriet (ESO), en organisation med teleskop placerade på södra halvklotet, har genom ett instrument som används för att upptäcka exoplaneter skapat en bild av himlakroppen Hygiea.

Den uppfyller de krav som ställs på en dvärgplanet: den går i en omloppsbana kring solen, är inte en måne och är samtidigt tillräckligt stor för att kroppen ska dras samman till ett klot.

Hygieas diameter har beräknats till strax över 430 kilometer, medan den nu minsta dvärgplaneten Ceres är 950 kilometer i diameter. Det kan jämföras med solsystemets mest kända dvärgplanet, Pluto, som har en diameter på 2 400 kilometer.

"Tack vare dessa bilder kan det hända att Hygiea klassificeras som en dvärgplanet, i så fall den minsta kända i solsystemet", säger forskningsledaren Pierre Vernazza vid Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, enligt ett pressmeddelande.

Med datormodeller har forskarna konstaterat att Hygiea har en nästan sfärisk form. I asteroidbältet finns nära 7 000 andra kroppar som tillhör samma familj. De uppstod sannolikt vid en frontalkollision med en annan asteroid för omkring två miljarder år sedan, enligt forskarnas simuleringar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons