Annons

”Kan inte andas” – uppges ha larmat inifrån lastbilen

Lastbilen hittades på ett industriområde i Grays öster om London.
Lastbilen hittades på ett industriområde i Grays öster om London. Foto: Alastair Grant/AP

Den 26-årig vietnamesiskan Pham Thi Tra My, tros vara en av de 39 offer vars kroppar hittades i en lastbil öster om London tidigare i veckan, rapporterar flera medier – bland annat New York Times.

Under strecket
Publicerad

Misstankarna om att vietnamesiska Pham Thi Tra My, 26, är en av dem som dött framkom när aktivisten Hoa Nghiem avslöjade att Pham Thi Tra Mys familj anade att hon var instängd i lastbilssläpet.

Fordonet hittades av ambulanspersonal öster om London i onsdags. Då var alla 39 offer redan döda.

26-åringens yngre bror säger till New York Times att hans syster rest från Vietnam till Kina i oktober. Efter det ska hon ha rest till Frankrike.

Därifrån ska hon, enligt brodern, ha försökt ta sig till Storbritannien men blivit stoppad av polisen. Hennes släktingar säger att de tror att hon ändå lyckades genomföra resan, dock genom att åka i den långtradare som hittades i Essex strax öster om London.

Onsdagen den 22 oktober ska familjen ha fått ett desperat meddelande från henne, enligt New York Times, The Guardian och Sky News. Enligt The Guardian ska meddelandet ha skickats fyra timmar innan ambulanspersonalen hittade containern.

26-åriga Pham Thi Tra My ska då ha skrivit:

”Jag är ledsen mamma, min resa utomlands lyckades inte.”

”Mamma, jag älskar dig och pappa så mycket! Jag dör för jag kan inte andas.”

Annons
Annons

Sedan dess har de inte hört något från henne.

The Guardian konstaterar att traffickingoffers familjer kan råka illa ut om de meddelar om att deras anhöriga försvunnit. Om den insmugglade fortfarande lever kan hen råka illa ut.

En expert som tidningen talat med, Mimi Vu som är ledande expert på unga vietnameser i Europa, säger att meddelandet verkar autentiskt.

– Hon skriver sitt namn och varifrån hon kommer, vilket är väldigt viktigt, för att berätta var hon vill bli begraven. Det är viktigt att kroppen återvänder till födelseplatsen, säger Vu till The Guardian.

Enligt de första rapporterna ska alla offer vara kinesiska medborgare. Men polisen har upprepade gånger poängterat att det är en komplicerad identifieringsprocess som kommer att ta tid.

En man och en kvinna är misstänkta för människosmuggling och dråp. De är båda 38 år och greps i Warrington i norra England, enligt polisen. Polisen meddelar även att en 48-årig man från Nordirland har gripits på flygplatsen Stansted, misstänkt för dråp och människosmuggling, rapporterar Reuters.

Tidigare i veckan greps en 25-årig man från Nordirland som körde lastbilen och som är misstänkt för mord. Han är fortfarande frihetsberövad.

Det var under natten till i onsdags som de 39 personerna hittades döda i ett kylt utrymme i containern på långtradaren i Gray, utanför London. 31 av dem uppges vara män och åtta kvinnor.

Mordutredningen är en av de största i brittisk historia och flera razzior har genomförts på olika adresser.

Efter reklamen visas:
Fler gripna efter lastbilstragedin
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons