Annons

Anders Lindblad:Kan Lagerbäck få Bragdguldet?

Kan Lars Lagerbäck som förbundskapten för Island få Svenska Dagbladets Bragdguld? Enligt statuterna ska medaljen varje år tilldelas den eller de som svarar för årets främsta s v e n s k a idrottsprestation. Och hur jag än vrider och vänder på det utfördes tidernas EM-skräll av islänningar. Men hans betydelse för framgången öppnar för en ny tolkning.

Under strecket
Publicerad

Lars Lagerbäck har hyllats efter Islands framgångar i herrarnas fotbolls-EM.

Foto: Anders Wiklund/TT

Foto och grafik: Staffan Löwstedt och Kalle Källström

Lars Lagerbäck har hyllats efter Islands framgångar i herrarnas fotbolls-EM.

Foto: Anders Wiklund/TT
Lars Lagerbäck har hyllats efter Islands framgångar i herrarnas fotbolls-EM.
Lars Lagerbäck har hyllats efter Islands framgångar i herrarnas fotbolls-EM. Foto: Anders Wiklund/TT

Det är många som gärna vill ge Lars Lagerbäck SvD:s Bragdguld efter Islands skrällseger mot England i fotbolls-EM. Men kan han få det?

På SvD:s sidor på Facebook och Twitter är det väldigt många som ställer just den frågan.

Annons
Annons

Lagerbäcks bragd är att han tagit Island, och inte Sverige, till kvartsfinal i EM. Och mästerskapet är dessutom inte över…

Frankrike väntar i kvartsfinalen för Island, som är obesegrat så här långt i EM, efter oavgjorda matcher i gruppspelet mot Portugal och Ungern samt seger över Österrike och sedan 2–1-seger mot England i åttondelsfinalen.

Det var mer eller mindre en bragd att ta Island till EM. I kvalet besegrades bland annat Nederländerna två gånger om och Island tog en av de två direktplatserna till EM.

Ingen räknade med att nationen, som aldrig tidigare varit med i ett slutspel i VM eller EM, skulle ta sig vidare från gruppen, men med disciplinerat försvarsspel och hårt jobb avancerade man till åttondelsfinal.

Lars Lagerbäck är mannen bakom taktiken. Han tog över som förbundskapten 2011 och bygger spelet på stark defensiv i första hand. Samtliga utespelare jobbar med press och täckning för att inte låta motståndaren komma förbi. Varje individ vet exakt hur han ska uppträda, vilka ytor han ska täcka, hur långt han ska flytta över i positionsskiften och var försvarslinjerna ställs upp.

Framåt handlar det om att snabbt komma till avslut, med så få passningar på vägen fram som möjligt och att utnyttja fasta situationer som inkast, frisparkar och hörnor.

Annons
Annons

Foto och grafik: Staffan Löwstedt och Kalle Källström

Det är ingen tillfällighet att två av målen kommit efter inkast. Det märkliga är att motståndaren inte varit förvarnad.

Lagerbäck stod efter slutsignalen mot England i glädjestormens öga lugn och nöjd i sina mysbyxor. Inga konstigheter. Han är en man utan yviga gester och flammande ord. I hans pärm är allt byggt av fakta, inte känslor.

Att bara sitta på bänken och bli enskilt belönad? Nej. Det skulle i så fall vara helt nytt i bragdsammanhang.

Jag är själv Bragdnämndens sekreterare, men fick ta kontakt med Bragdguldets nestor, SvD:s förre sportchef och sportkrönikör Sune Sylvén, för att vara helt säker på vad som gäller i tolkningen av statuterna kring Bragdguldet.

Sylvén, som arbetade på Svenska Dagbladet i 37 år, har skrivit två böcker om Bragdguldet och var nämndens sekreterare i 27 år. Det han inte kan om Bragdguldet är inte värt att veta.

Han konstaterar att Bragdguldet bara kan gå till den eller de som utför årets främsta svenska idrottsprestation. Och prestationen i EM utfördes som sagt av islänningar, även om den hade svensk prägel.

Men hur stor del av Islands bragd har då Lagerbäck?

Foto och grafik: Staffan Löwstedt och Kalle Källström
Foto och grafik: Staffan Löwstedt och Kalle Källström

Mycket stor, skulle jag vilja säga. Även om han inte är med på planen så är det han som lägger upp ritningarna och fått Island att gång på gång skrälla mot betydligt större fotbollsnationer.

En ledare har heller aldrig på egen hand fått Bragdguldet. Däremot har ledare belönats när lag tilldelats medaljen, som Malmö FF 1979 och fotbollslandslaget 1994.

Men att bara sitta på bänken och bli enskilt belönad? Nej. Det skulle i så fall vara helt nytt i bragdsammanhang.

Det återstår drygt ett halvår innan Bragdnämnden samlas den första tisdagen i december för att ta beslut om vem eller vilka som får Bragdguldet 2016. Ett OS i Brasilien stundar om en månad och där lär det uträttas flera bragder i svårt och vanskligt läge som vi kommer att ha nöjet att diskutera i Bragdnämnden i december.

Lars Lagerbäcks namn kommer säkert också upp till diskussion. Men har han verkligen svarat för årets främsta svenska idrottsprestation?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons