Annons
Recension

Bara draKan man ”bara dra” och lämna familj och renar?

 I ”Bara dra” har stränga vintrar, rovdjur och biltrafik decimerat samefamiljens renhjord. Johannes, 19, vill bort, men vad händer med renarna och familjen då?
I ”Bara dra” har stränga vintrar, rovdjur och biltrafik decimerat samefamiljens renhjord. Johannes, 19, vill bort, men vad händer med renarna och familjen då? Foto: Anders Alm/TT

Det gör ont att läsa Ann-Helén Laestadius nya ungdomsroman – en viktig berättelse om en generation samiska ungdomar som är stolt över sina traditioner, men samtidigt kämpar för att få tillvaron att gå ihop.

Under strecket
Publicerad

”Bara dra” är en fristående fortsättning på Ann-Helén Laestadius fyra böcker om Stockholmstjejen Agnes och renskötarsonen Henrik, och följer Henriks storebror Johannes.

Foto: LL-förlagetBild 1 av 2

Ann-Helén Laestadius, här inför ”Sommar i P1”.

Foto: IBLBild 2 av 2

Bara dra

Författare
Ann-Helén Laestadius
Genre
Ungdomsbok
Förlag
LL-förlaget
ISBN
9789188073532

168 s.

När Ann-Helén Laestadius debuterade 2007 med romanen ”SMS från Soppero” bröt hon ny mark i den svenska ungdomslitteraturen. Hon synliggjorde en grupp ungdomar som dittills knappt hade skildrats litterärt: de unga samerna i dagens Sverige.

Huvudperson i ”SMS från Soppero” är tonåringen Agnes, vars samiska mamma inte har orkat föra vidare sitt kulturarv och språk till sin dotter. Agnes bor i Stockholm och lever ett urbant tonårsliv, men känner samtidigt en stark samhörighet med sina släktingar i Norrbotten.

Hon funderar mycket över vad som gör en till same. Får hon kalla sig det, hon som bor i storstaden och inte talar samiska? Identitetsgrubblandet ställs på sin spets när Agnes blir kär i Henrik, son i en renskötande familj i Soppero, tio mil söder om Treriksröset.

Med driv, humor och värme skildrade Ann-Helén Laestadius Agnes och Henriks turbulenta kärlekshistoria i fyra kritikerrosade böcker innan hon skrev ”Tio över ett”, romanen som blev hennes stora, publika genombrott.

Den handlar om tonårstjejen Maja, som bor i Kiruna och utvecklar panikångest vid tanken på att LKAB:s malmbrytning skulle kunna få staden att rasa samman. På ett annat plan handlar romanen om rikedomen, men också svårigheterna det innebär att växa upp med flera kulturer: Maja har både tornedalskt och samiskt påbrå. Romanen belönades med Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen.

Annons
Annons

”Bara dra” är en fristående fortsättning på Ann-Helén Laestadius fyra böcker om Stockholmstjejen Agnes och renskötarsonen Henrik, och följer Henriks storebror Johannes.

Foto: LL-förlagetBild 1 av 2

Ann-Helén Laestadius, här inför ”Sommar i P1”.

Foto: IBLBild 2 av 2

Ann-Helén Laestadius visar att hon behärskar konsten att skriva lättläst fullt ut.

Elva år sedan starten är Ann-Helén Laestadius nu aktuell med  ”Bara dra”, en fristående fortsättning på Sopperokvartetten som hon har skrivit för LL-förlaget, ett förlag som ger ut lättlästa böcker. Att skriva lättläst utan att förenkla är en svår konst, men här visar Ann-Helén Laestadius att hon behärskar den konsten fullt ut.

Hon har tuktat sin prosa så att den skimrar och nästan närmar sig prosalyriken, de utmejslade meningarna har fått en tyngd och slagkraft som understryker berättelsens allvar.

”Bara dra” är en fristående fortsättning på Ann-Helén Laestadius fyra böcker om Stockholmstjejen Agnes och renskötarsonen Henrik, och följer Henriks storebror Johannes.
”Bara dra” är en fristående fortsättning på Ann-Helén Laestadius fyra böcker om Stockholmstjejen Agnes och renskötarsonen Henrik, och följer Henriks storebror Johannes. Foto: LL-förlaget

I ”Bara dra” är det Henriks 19-årige storebror Johannes som är huvudperson, den bror som alla förväntar sig ska ta över familjens renskötsel. Johannes har hoppat av gymnasiet för att kunna hjälpa sina föräldrar bättre med djuren. Men är det verkligen renskötare han vill vara?

Johannes känner familjens förväntan vila tungt på sina axlar. För hans föräldrar är renskötseln långt mer än bara en näring: det är identitet och släkttradition, ett nedärvt ansvar. Men renskötseln lönar sig dåligt, föräldrarna sliter för att kunna klara ekonomin. De stränga vintrarna, rovdjuren och biltrafiken decimerar samefamiljernas hjordar.

Det är inte bara ekonomin som är ett problem: även om rasismen och diskrimineringen mot samer minskat, finns den där. Många unga i Johannes situation dras med ångest och svåra depressioner, en av hans bästa vänner har tagit livet av sig. Johannes vill bort, ”bara dra”, men vad ska hända med familjen och renarna då?

Ann-Helén Laestadius, här inför ”Sommar i P1”.
Ann-Helén Laestadius, här inför ”Sommar i P1”. Foto: IBL

Laestadius skriver fram en viktig berättelse om en generation ungdomar som är stolt över sina traditioner, men samtidigt kämpar för att få tillvaron att gå ihop. ”Bara dra” är en viktig och starkt berörande roman.

I jämförelse med författarens tidigare verk har den en betydligt mörkare underton, den gör ont att läsa. Jag tror och hoppas att författaren steg för steg håller på att närma sig skrivandet av en roman som knyter samman ett samiskt ”då” och ”nu”. Som beskriver de övergrepp som föräldragenerationen upplevde och sätter dem i relation till de problem de boende i norr har i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons