Annons

Maria Carling:Kan man göra slut med sitt syskon?

Den frågan ställer sig Peter i artikelserien ”Kära syskon?”. Systrarna Erika och Johanna valde att gå i parterapi när konflikterna blev allt mer infekterade. Syskonrelationen är ofta livets längsta nära relation – men knappast den lättaste.

Under strecket
Publicerad
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Även om vissa verkar ha det hur mysigt som helst med sina bröder och systrar är det många som har tävlat sig genom barndomen, bråkat mycket med sina syskon och har såriga konflikter även som vuxna. Hos några pyr känslor av orättvisa och avundsjuka långt upp i åren. Inga kan retas och komma med elaka nålstick som syskon. De vet precis vad som gör ont.

Ibland har händelser i barndomen satt djupa spår hos några syskon, men inte alls hos andra. Det upptäckte artisten Martin Stenmarck när han bestämde sig för att djupintervjua sina elva bröder och systrar för att få fram material till sin krogshow ”Syskonkärlek – räkna med bråk”. Läs om vad som hände i artikeln här intill.

För övrigt rekommenderar Martin Stenmarck alla som har syskon att avsätta tid för att verkligen lyssna på dem.

Annons
Annons

Hur var deras uppväxt?

Ta med en central frågeställning som du verkligen vill ha svar på och var öppen för vart den leder. Själv menar han att detta är bland det mest personlighetsutvecklande han har gjort i sitt liv. En närmare relation med flera av sina elva syskon fick han som bonus. Och berörande berättelser till både sångtexter och krogshowens manus.

Ett alternativ för den som inte har några syskon – eller inte är nöjd med sina biologiska syskon – är att ”dubba” vänner som syskon. Det har Daniel och Valeria gjort. De är båda ensambarn och som nyinflyttade i Göteborg längtade de efter en relation med särskilt starka band som de menar att syskonskapet ger.

Idagserien ”Kära syskon?” sätter ljuset på det som faktiskt ofta är livets längsta relation och går på djupet i vanliga konflikthärdar och olika sätt att få till närhet eller åtminstone ett smidigare sätt att umgås.

Vi har också pratat med två psykologer om hur man kan förhålla sig till syskon som bråkar mycket när de är små – och vad som kan hjälpa till att skapa en stark relation när små barn ska bli storebröder och -systrar.

Är du nyfiken på om Peter valde att göra slut med sin storebror som han var så besviken på? Håll koll på SvD.se så missar du inga delar i serien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons