Annons
Kommentar

Teresa Küchler:Kan namnbytet rädda Le Pens solkade Nationella fronten?

Högerextrema Nationella fronten ska få ett nytt namn, ett som inte är förknippat med grundaren Jean-Marie Le Pens solkiga förflutna och kan ge partiet en nystart. Men problemen hopar sig kring partiledaren Marine Le Pen, som är insyltad i en rad allt fulare bråk – inte minst med sin far Jean-Marie – och åtalas för flera brott.

Under strecket
Publicerad

Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.

Foto: Michel Euler/NTB Scanpix

Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.

Foto: Michel Euler/NTB Scanpix
Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.
Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten. Foto: Michel Euler/NTB Scanpix

BRYSSEL. Inför partikongressen som inleds på lördagen i den nordfranska staden Lille, är Nationella fronten rejält stukat och står dessutom på ruinens brant. Fallet kan bli hårt för partiledaren Marine Le Pen, som för mindre än ett år sedan troddes kunna bli Frankrikes president men som förlorade rejset till den politiske nykomlingen Emmanuel Macron.

Marine Le Pen har klammeri med rättvisan. Bland annat kan hon inom kort åtalas för ”spridning av våldspropaganda”: i vrede över ett tv-program som dragit paralleller mellan den islamistiska våldssekten IS och Nationella fronten, lade hon upp bilder på avrättningar som IS utfört på sitt Twitterkonto, bland annat en bild på den halshuggne reportern James Foley. ”Detta är IS!” skrev Le Pen under bilderna.

Annons
Annons

Men i Frankrike klassificeras detta som våldspropaganda. Fallet har nu hamnat hos en åklagare.

Långt farligare för partiet är anklagelserna från EU:s antibedrägerirotel Olaf, som misstänker att Nationella fronten ägnat sig åt sig förskingring, bedrägeri, förfalskning och svartarbete i Bryssel. Där kräver EU-parlamentet Marine Le Pen och andra Nationella fronten-ledamöter på motsvarande 70 miljoner kronor.

Förutom partiledare är Marine Le Pen nämligen EU-parlamentariker, och hon styr därför över en ansenlig summa pengar varje månad till personal och andra löpande utgifter.

Olaf tror att hela 20 personer som av Nationella fronten registrerats som EU-parlamentspersonal i själva verket har arbetat i partiets högkvarter utanför Paris – ett solklart brott mot EU-parlamentets regler.

I förra veckan utfrågades en tidigare revisor för den parlamentsgrupp som Nationella frontens ledamöter tillhör i Bryssel. Han medgav att det funnits ”fiktiva” tjänster på personallistorna i EU-parlamentet – bland annat en person som arbetade som arbetat som privatchaufför för både Marine Le Pen och hennes far Jean-Marie Le Pen i Frankrike, samtidigt som han fick lön som parlamentsassistent.

Om Le Pen och hennes parti fälls för samma brott blir partiet alltså återbetalningsskyldigt ytterligare hela 70 miljoner kronor – pengar som partiet inte har: redan nu är det skyldigt en rysk bank omkring 90 miljoner kronor i kampanjlån sedan presidentvalet 2012. En fällning gör obönhörligen partiet bankrutt, om inte någon rik mecenat som är svag för den politiska yttersta högerkanten kommer till undsättning.

Annons
Annons

Marine Le Pen har inför kongressen upprepat sitt vanliga försvar; att hon är utsatt för en politisk komplott och tänker både rentvå sitt namn och driva sitt parti mot nya höjder.

Hon har också upprepat att partiet måste få ett nytt namn. Även om Marine sedan hon tog över partiledarposten år 2011 gjort sitt bästa för att rensa ut de ”värsta” elementen ur partiet, inklusive sin egen far, så har fortfarande en stor del av fransmännen, särskilt äldre väljare, total beröringsskräck mot allt som heter ”Nationella fronten”.

Som grädde på moset har Jean-Marie Le Pen hotat att försöka ta sig in på partikongressen i Lille, trots att han är portad.

Partiet grundades på 70-talet av Jean-Marie Le Pen: en dömd våldsman och antisemit, som under sina glansdagar som partiledare omgav sig med skinnskallar, SS-veteraner, öppna antisemiter och katolska reaktionärer.

Och eftersom dottern inte gärna hux flux kan byta efternamn utan att göra sig löjlig så är det i stället partiets namn som måste bort. Inför presidentvalet förra året sade Marine Le Pen att partiet kunde anta namnet ”Patrioterna”.

Men efter valet meddelade henne tidigare bäste vän, numera svurna fiende, partistrategen Florian Philippot, att han lämnar Nationella fronten och tar med sig stora skaror partimedlemmar in i en egen nationalistisk rörelse som han, hör och häpna, hastigt och lustigt hade registrerat som ”Patrioterna”.

Som grädde på moset har Jean-Marie Le Pen hotat att försöka ta sig in på partikongressen i Lille, trots att han är portad, och franska medier förbereder sig säkert som bäst för att fånga familjebråket. Det kan bli en händelserik partikongress i Lille för Nationella fronten. Vilket nytt namn det blir väntas bli känt på söndag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons