Annons

Anders Lindblad:Kan Portugal förstöra Frankrikes fest i kväll?

50 matcher är spelade. Endast en återstår. Frankrike mot Portugal i finalen. Fotbolls-EM handlade inledningsvis mest om terroristhot, huliganer och censurerade tv-sändningar. Men de bestående minnena när mästerskapet ska sammanfattas är ändå Frankrikes succé, den isländska vulkanen och laget före jaget.

Under strecket
Publicerad

Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann.

Foto: APBild 1 av 1

Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann.

Foto: APBild 1 av 1
Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann.
Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann. Foto: AP

Kan Portugal förstöra den franska festen? Eller rättare sagt; kommer Cristiano Ronaldo snuva en hel nation på det efterlängtade firandet?

Efter segern över Tyskland i den ”moraliska finalen” är det många som tagit ut guldet till ”Les Bleus” i förskott. Men Portugal är obesegrat i EM – samtidigt har man visserligen bara en enda seger under ordinarie matchtid – och har Ronaldo som på egen hand kan avgöra matcher från ”ingenstans”.

Jag var inte direkt ensam om att tippa Frankrike som mästare före EM. Laget har blivit bättre och bättre under turneringen. Inledningsvis var det Dimitri Payet som klev fram som matchvinnare men sedan har Antoine Griezmann tagit över den rollen.

Framför allt är Frankrike ett väl fungerande lag och när EM ska sammanfattas handlar det generellt om laget före jaget (till och med Ronaldo gör jobb som man inte är van att se).

Annons
Annons

Gareth Bale är stjärnan som bäst symboliserar detta. Han kastade stjärnstatusen åt sidan, underordnade sig taktiska ritningar och slet för sitt Wales hela vägen till semifinal.

Island är givetvis ett annat exempel på lagets styrka. Lasse Lagerbäck fick visserligen se Frankrike köra över Island i kvartsfinalen, men det var roligt och sensationellt bra så länge det varade. Och Vulkanen lever vidare som en påminnelse om Islands magiska fotbollssommar.

Riskminimerande, defensiven i högsätet och snabba kontringar framför bollinnehav har präglat spelet i EM. Det handlar alltmer om att inte göra några misstag i stället för att försöka åstadkomma något framåt.

De små nationernas framgång bör fungera som inspiration för nye svenske förbundskaptenen Janne Andersson som nu tagit över efter Erik Hamrén. Det går att bygga slagkraftiga lag utan fixstjärnor, vilket behövs när Zlatan Ibrahimovic inte är med framöver.

Ibrahimovic var inte alls i slag under EM. Han var en av mästerskapets stora stjärnor som inte alls förmådde att lyfta laget och det är uppenbart att allt fokus som i stället fanns på reklamfilmer, lanseringen av ett eget klädmärke och övergången till Manchester United påverkade.

Samtidigt får Zlatan alltid ta all skit när det inte går bra. Det är lätt att glömma att han så gott som på egen hand tog Sverige till EM med elva mål i kvalet. Och det var ju inte så att Marcus Berg, John Guidetti och Emil Forsberg klev fram och satte avtryck på fransk mark direkt…

Säkerheten har varit rigorös under EM med hotet om terrorattacker ständigt närvarande. Det är tyvärr så verkligheten ser ut i dag. Inledningsvis fick polisen också ta hand om huliganer som bråkade både på läktare och stan. Och Uefa, det europeiska fotbollförbundet, censurerade tv-bilderna där det i stället (åtminstone i Frankrike) pratades oändligt mycket om allt annat i stället.

Sammantaget har EM, trots allt, ändå varit en seger för Frankrike som nation och för fotbollen som enande kraft. Och jag är säker på att de allra flesta unnar hemmanationen ett EM-guld. Utom Cristiano Ronaldo, förstås.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons