Annons

Kan sonens mattelärare rädda Rollén?

Insiderrättegången i Oslo visade på fredagen en ny sida av Hexagons vd, som mitt i förhandlingarna om att bli storägare i ett företag som han ansåg skulle få en vinst på två miljarder kronor per år om fem år, begav sig till sin sons skola. Kommer Ola Rollén att räddas av sin sons mattelärare?

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

För skuldfrågan kan besöket på skolan spela en roll, eftersom den visade att förhandlingarna om att Ola Rollén skulle bli största ägare i det norska Next Biometrics hade tagit en paus den 7 oktober 2015. Enligt åklagaren Marianne Bender var allt i stort sett klappat och klart i förhandlingarna om den riktade emissionen redan på förmiddagen den dagen. Enligt Rollén var det emellertid flera frågor som inte lösts och mycket osäkert om det över huvud taget blev ett avtal.

Next biometrics vd Tore Idsbøe hade kommit till Ola Rollén i Hexagons lokaler i London för ett förhandlingsmöte den 7 oktober. Samtidigt handlade Rolléns bankkontakt i Singapore aktier på Oslo Börs både den 6 och 7 oktober. Enligt Rollén gjordes detta för att förstärka hans förhandlingsposition.

Annons
Annons

Frågan som domaren måste ta ställning till är om Rollén kunde förutse att kursen i Next skulle öka med 83,5 procent så fort börsmeddelandet om emissionen skickades ut, vilket var det som skedde. Hade Rollén fått insiderinformation utöver vad han själv planerade att göra? Det är inte olagligt att handla aktier med information om sina egna planer, men däremot om man har tillgång till annan information som inte marknaden har.

Även om Ola Rollén inte har någon exakt minnesbild av vad som sades på olika tidpunkter i förhandlingarna, kunde han med hjälp av sin mobiltelefonlogg se att han ringde sin chaufför tre gånger under några minuter efter kl 15 den 7 oktober.

– När jag såg det kom jag ihåg att jag hade ett möte med min sons mattelärare 13.15 den dagen. Jag ringde chauffören och bad honom hämta sonen, som var hemma eftersom det var planläggningsdag på skolan. Själv gick jag till skolan som var 2,5 kilometer från kontoret och jag kommer ihåg att det regnade, sa Ola Rollén.

Bortsett från att detta ger en bild av honom som bekymrad far – sonen hade tagit för lätt på matteläxorna enligt läraren – visar det också att det var osannolikt att det kommit ett genombrott i förhandlingarna med Next.

Det kom först efter att Oslo börs hade stängt den 7 oktober. Rollén meddelade då sin bankkontakt i Singapore för att stoppa handeln.

Ola Rollén hade strax innan han berättat om matteläraren själv gjort en pedagogisk dragning för hur han såg för sig hur en investering på 120 miljoner kronor skulle kunna ge honom en ägarandel i ett företag som han ansåg skulle kunna göra en bruttovinst på 2,2 miljarder kronor 2020. Vinsten per aktie skulle motsvara 138 kronor.

– För den sortens företag, med en produkt, en marknad och ett begränsat antal kunder är det rimligt att värdera företaget med 11 gånger årsvinsten. Det skulle ge en aktiekurs på 1 516 kronor per aktie för Next, sa Ola Rollén.

Ett av skälen till att han ansåg att avtalet om en emission med Next var osäkert tidigare under dagen var att företagets vd krävde att han skulle sälja sina aktier i konkurrenten Fingerprint om han skulle få en styrelsepost i Next. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons