Annons

Sandra Johansson:Uthärdar Trump nya kirurgiska nålstick?

NEW YORK | USA:s president Donald Trump tog inte hänsyn till allierade länders handel när han beslutade att USA ska gå ur kärnenergiavtalet med Iran.

Presidenten skickar i stället signalen att ”America first” gäller när han står inför flera viktiga handelspolitiska beslut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kina och USA ligger i en konflikt som har potential att bli ett fullskaligt handelskrig.

Foto: Ng Han Guan/APBild 1 av 2

Kina har redan svarat mot USA:s tullar, och EU är redo att göra detsamma.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 2 av 2

Kina och USA ligger i en konflikt som har potential att bli ett fullskaligt handelskrig.

Foto: Ng Han Guan/APBild 1 av 1
 Kina och USA ligger i en konflikt som har potential att bli ett fullskaligt handelskrig.
Kina och USA ligger i en konflikt som har potential att bli ett fullskaligt handelskrig. Foto: Ng Han Guan/AP

I praktiken handlar Donald Trumps beslut att gå ur kärnenergiavtalet med Iran om att USA återinför de sanktioner som lyftes i utbyte mot att Iran inte utvecklar kärnvapen. Inför beslutet fokuserade bedömare på om Trump skulle välja en mellanväg för att inte stöta sig helt med EU och parterna till avtalet (Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland).

En rad länder, bland andra Sverige, skickade företagsdelegationer till Iran när kärnenergiavtalet slöts i hopp om nya affärsmöjligheter när sanktionerna då sakta lyftes.

Trumps mellanväg hade kunnat vara att införa sanktioner men låta andra länders företag fortsätta handla med Iran. I stället varnar Trump för straff om de amerikanska sanktionerna inte följs. Bolag med någon koppling till USA har nu 90 eller 180 dagar på sig att bland annat sluta använda delar av Irans finanssektor och avsluta affärer i energisektorn. Därefter kan USA exempelvis frysa europeiska bolags tillgång till det amerikanska banksystemet.

Annons
Annons

Kina har redan svarat mot USA:s tullar, och EU är redo att göra detsamma.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

Inför Trump fler tullar mot Kina hotar landet med fler motåtgärder, exempelvis tullar på amerikanska sojabönor.

USA:s chefsförhandlare för Iranavtalet som slöts under Barack Obama 2015, Wendy Sherman, sa inför Trumps besked att ”beslutet isolerar inte Iran, det isolerar USA”.

Ett liknande budskap hördes från tidigare presidenten George W Bush vid ett framträdande på fredagen. Han nämnde inte uttryckligen Iranavtalet men betonade ”faran med isolering”.

Samtidigt är ett USA mindre engagerat i omvärlden precis vad Donald Trump gått till val på. Hans ”America first”-politik syftar till att USA ska fokusera mer på inhemsk industri och mindre på utrikespolitik.

Kina har redan svarat mot USA:s tullar, och EU är redo att göra detsamma.
Kina har redan svarat mot USA:s tullar, och EU är redo att göra detsamma. Foto: Carolyn Kaster/AP

Beslutet om Iranavtalet är det senaste exemplet på att han inte drar sig för att stöta sig med handelspartners när han anser att det gynnar hans agenda. Den signalen kommer i en tid då Trump tycks skala upp sin handelspolitik på allvar och leverera på sina vallöften.

För Trump är medlet för att skydda inhemsk industri tullar – inte multilaterala handelsavtal. Kort efter att Trump tillträtt gick USA ur TPP, ett frihandelsavtal mellan en rad länder runt Stilla havet.

Nästa avtal på tur kan vara handelsavtalet kallat Nafta. Efter en veckas förhandlingar stod det på fredagen klart att det finns fortsatt stora meningsskiljaktigheter mellan USA, Mexiko och Kanada som ingår i avtalet. USA:s talman Paul Ryan har sagt att kongressen behöver ett nytt avtal senast nästa vecka om ledamöterna ska hinna rösta igenom en ny version innan mellanårsvalet i höst. Trump har hotat att lämna avtalet om omförhandlingarna inte ger önskat resultat. USA vill bland annat att bildelar tillverkade i norra USA ska få bättre handelsfördelar, något som kan gynna Trumps väljare.

Annons
Annons

Inom kort får vi vet om han är villig att ta risken.

Vidare ligger Kina och USA i en konflikt som har potential att bli ett fullskaligt handelskrig. De stål- och aluminiumtullar som Trump hotar Europa med har redan införts mot bland andra Kina. Kina har hela tiden varit det primära målet och Trump hotar med fler, omfattande tullar mot kinesiska varor inom kort.

Även, bland andra, EU-länderna kan få tullar på stål- och aluminium när undantaget löper ut 1 juni. På ett möte med amerikanska biltillverkare ska Trump också ha öppnat för tvåsiffriga tullar och hårdare utsläppsregler för europeiska bilar, enligt ett avslöjande från Wall Street Journal.

Samtidigt har Kina redan svarat mot USA:s tullar, och EU är redo att göra detsamma. Inför Trump fler tullar mot Kina hotar landet med fler motåtgärder, exempelvis tullar på amerikanska sojabönor. Kina är USA:s största exportland för sojabönor och kinesiska bönder uppmanas nu att plantera mer sojabönor för att göra landet redo för färre leveranser från USA. Åtgärden riskerar slå hårt mot delstater som Trump vann 2016, som Iowa och Missouri.

Risken för Trump är att omvärldens motåtgärder – som kommer försöka riktas med kirurgisk precision mot hans väljare och republikanska partitoppar – leder till ett politiskt bakslag. Inom kort får vi vet om han är villig att ta risken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons