Annons

Janerik Larsson:Kan Ukraina-skandalen fälla Donald Trump?

 A top U.S. diplomat, William Taylor, departs the Capitol after testifying in the Democrats' impeachment investigation of President Donald Trump, in Washington, Tuesday, Oct. 22, 2019. 
A top U.S. diplomat, William Taylor, departs the Capitol after testifying in the Democrats' impeachment investigation of President Donald Trump, in Washington, Tuesday, Oct. 22, 2019.  Foto: J. Scott Applewhite

Jag har tidigare fler gånger uttryck min tvekan inför demokraternas arbete med att få till stånd en riksrättsprocess. Mitt skäl har varit politiskt. Endast en förlust i nästa års presidentval kan brett i USA uppfattas som legitimt.

Under strecket
Publicerad

Men ju mer som kommer fram om skandalen desto bättre förstår jag att representanthusets talman Nancy Pelosi till slut ansåg sig tvingad att påbörja riksrättsspåret.

Gårdagens avslöjande om ambassadör William B. Taylor Jr:s vittnesmål i kongressen var högst graverande för presidenten. Denne har uppenbart använt utbetalningen av 391 miljoner USD i militärt stöd till Ukraina som villkor för att president Volodymyr Zelensky skulle inleda en rättslig utredning av Joe Biden och dennes son Hunter.

Som jag tidigare skrivit är Hunter Bidens affärer i Ukraina och Kina omdömeslösa - men välbetalda och jag vill inte utesluta att fortsättningen av Ukraina-affären i kongressen förminskar Joe Bidens möjligheter att bli demokraternas presidentkandidat nästa år.

Men att presidenten agerat på det sätt som ambassadören beskriver är bara ett ytterligare bevis på Trumps brist på moral.

Fortsättningen är oviss, men att vi nu står närmare en riksrättsprocess borde vara klart.

Här det dokument som ambassadören redovisade och här något av det jag tidigare skrivit i ämnet: här och här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons