Annons

Johan Lindberg:Kan vara den märkligaste förstasidan

Att gå igenom SvD:s förstasidor sedan starten 1884 är en mäktig tidsresa. Många av er läsare antog utmaningen att mejla in sina favoritsidor och nu är tre vinnare korade.

Under strecket
Publicerad

Två av de tre vinnande bidrag – läs motiveringarna längre ner i artikeln.

Bild 1 av 14
Bild 2 av 14
Bild 3 av 14
Bild 4 av 14
Bild 5 av 14
Bild 6 av 14
Bild 7 av 14
Bild 8 av 14
Bild 9 av 14
Bild 10 av 14
Bild 11 av 14
Bild 12 av 14
Bild 13 av 14
Bild 14 av 14

Två av de tre vinnande bidrag – läs motiveringarna längre ner i artikeln.

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Två av de tre vinnande bidrag – läs motiveringarna längre ner i artikeln.
Två av de tre vinnande bidrag – läs motiveringarna längre ner i artikeln.

I tisdags öppnades det historiska sidarkivet och sedan dess har mejlen strömmat in till SvD:s redaktion. Flera av er har suttit långt in på natten, uppslukade av att söka sig fram kronologiskt i historiska skeenden som andra världskriget. Andra har hittat okända uppgifter om sig själva eller sedan länge döda släktingar.

Den specifika utmaningen denna vecka var att berätta om en förstasida i SvD:s historia som ni tycker sticker ut extra mycket. I den hårda konkurrensen har vi valt ut tre segerbidrag. De som får presentkort från Bokus är Yvonne Stenberg, John Hedberg och Åke Höglund.

Vinnare 1: 1935 – men kunde ha varit i dag

Annons
Annons
Bild 1 av 1

• Yvonne Stenberg tipsade om en förstasida från 1935 som kan ge uppfattningen att tiden har stått stilla. Flera av de ämnen som tas upp är aktuella även i dag drygt 80 år senare: Slussen, trafikkaoset, Italiens ekonomiska problem och vädret. Att det dessutom är en historiskt viktig tidning med Slussens invigning är en extra krydda.

Så här skrev Yvonne Stenberg själv: ”Nu kommer man definitivt att ha något att göra om man känner sig uttråkad... Jag snubblade över en sida som jag tycker är lite tankeväckande, sidan 3 den 15 oktober 1935. Slussenbyggen tycker ju alla något om. I övrigt verkar det vara mycket samma frågor då som nu som intresserar läsarna – Italien hade redan då ekonomiska problem, trafikkaos i Stockholm – som vanligt får SL (dåvarande motsvarighet) ta emot gnället när Gatunämnden eller planerare borde ha gjort det osv. Slussen bygger man om då och då (kanske kan man hitta bilder på gamla Polhemsslussen också?), t o m vädret är sig likt... Man kunde nästan läst detta i dag med. Det ska bli intressant att följa artiklarna”.

Se tidningssidan här från 15 oktober 1935 (SvD Premium)svd.se

Vinnare 2: Bananminne från historisk dag

Annons
Annons
Bild 1 av 1

• Åke Höglunds bidrag gillar vi mycket eftersom han hade papperstidningen sparad från den historiska händelsen då andra världskriget tog slut och firande stockholmarna vällde in på Kungsgatan. En personlig ton i motiveringen gav även ett mervärde – om hur Åke Höglund som 10-åring minns att allt blev annorlunda efter den dagen:

– Jag fick smaka på en banan, man fick bara köpa en banan per barn i början, berättar han.

Under andra världskriget importerades nämligen inga bananer. Sedan var dock Sverige ett av de första europeiska länderna som fick in frukten efter kriget.

Läs vad SvD skrev när kriget tog slut (SvD Premium)svd.se

Märkligaste förstasidan – helt tom

• John Hedbergs vinnarbidrag är av en helt annan karaktär. Det är hämtat från tiden då SvD:s förstasida fortfarande enbart bestod av annonser. Det här kan vara tidningens märkligaste förstasida genom alla år – förutom sidhuvudet finns bara en diffus grå yta. ”Ettan” från den 20 november 1960 blir förstås inte svagare när vi kan tala om att det faktiskt är just SvD-läsaren John Hedberg, i sin roll som AD/CD på Törnbloms annonsbyrå, som låg bakom annonsen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

– Jag hade som AD/CD full frihet till utformningen i samarbete med Urban Bjerkehag. Den som tog sin SvD ur brevlådan den morgonen fick tänka till. Ett tekniskt missöde vid tryckningen? Folk tänkte nog att det inte kunde vara en annons – texter skulle ha talat för en vara.

– Jag minns att annonsen ledde till en del upprörda reaktioner. ”Så får man inte göra”, sa bland annat konkurrerande annonsbyråer som surt påpekade att annonsen åsidosatt branschens grundregler.

På sidan 5 i SvD kom förklaringen i en uppföljande annons med rubriken ”Dagens förstasidesnyhet! Mönstervalsad plåt av rostfritt stål!” och logotypen för Nyby Bruk som undertecknare. Annonsen blev en succé som följdes upp med en hel serie under kommande år.

– Meningen var att framsidorna skulle bli diskussionsämne och därigenom även en möjlighet till öppning för säljare – de kunde inleda med kommentarer till annonsen, berättar John Hedberg.

Här annonsen på sid 5 som förklarade den tomma förstasidan:

Se hela tidningen 20/11 1960svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

SvD:s nuvarande försäljningsdirektör Pierre Bergström säger att annonsen är unik:

– Rent generellt är det mycket ovanligt med annonser som upptar en hel förstasida hos en traditionell morgontidning. Jag skulle inte se något hinder för att ha en liknande annons i dag. Det viktiga är just tillägget på en sida inne i tidningen så att det blir tydligt att det är en annons och vem som är avsändare, säger han.

Det kom förstås även in många andra starka bidrag från er läsare. Här några exempel:

Här en annonsförstasida som en läsare vill lyfta fram. Så här skriver Hanna Wikner om ”ettan” den 13 september 1964: ”SvD:s arkiv är ett så fascinerande tidsdokument. Som den här annonsförstasidan där det blåses upp som en sensation att kunna ”banda tv-bild och ljud”. Den första i litet format till lågt pris. Vår värld har förändrats på 50 år!”.

Titta närmare på förstasidan härsvd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 1

Mathias Thuresson: ”Två stora nyheter på samma förstasida denna gråa måndag den 25 februari 1980: 1) Folkkampanjen mot kärnkraft kan komma att grunda ett riksdagsparti för att fånga upp miljöfrågan. 2) Dragos byter namn till Fantomen efter nästan 40 år i SvD. Miljöpartiet har ju gått ganska hackigt senaste året men Fantomen är lika hård mot de hårda ännu!”.

Se sidan härsvd.se

Clara Andrée: ”Jag vill lyfta fram SvD 1971-06-29 där det på förstasidan finns en notis med överskriften "Avgasers inverkan på vädret". I notisen kan man läsa att 30 forskare (klimatologer) från hela världen samlats i Stockholm för att diskutera "om detta ("luftens kolsyrehalt") medför någon klimatförändring eftersom det möjligtvis kan ha någon slags drivhuseffekt". Det nämns även att detta möte hålls för att lägga en grund inför "FN:s stora (och första!) miljövårdskonferens" som hölls i Stockholm, Sverige, året därpå. Väldigt roligt med det här arkivet”.

Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Läs artikeln och förstasidan härsvd.se

Birger Carlsson fascineras av SvD den 9 oktober 1942: ”Jag håller på att gå igenom förstasidorna för andra världskriget och fastnade vid denna som hade så många olika dramatiska rubriker. Det handlar om USA:s flygande slagskepp, om tyska motgångar i öst, gerillakrig i Grekland och om norrmän som har avrättats. En overklig tid som jag hoppas aldrig kommer tillbaka. Även om man undrar ibland”.

Se hela sidan här – och läs resten av den dagens tidning (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Lennart Jansson framhåller en första sida från 1958: ”En favorit eftersom jag var på VM-finalen. Det väckte lite nostalgi att se förstasidan. Jag inbillar mig att jag minns den från då...”.

Läs vad SvD skrev om finalen 1958: Sverige–Brasilien (SvD Premium)svd.se

Anders Enroth: ”Jag är verkligen otroligt förvånad över att SvD hade annonser på förstasidan så långt fram som till september 1970, vilket du ju skrev. Jag var tvungen att kolla så du inte skrivit fel. Men det stämde. Eftersom jag är bilnörd så tycker jag att det här är den coolaste förstasidan ni har haft: Dubbelt Saab – då det var en svensk stolthet!”.

Se förstasidan och läs resten av tidningen 5/1 1970 (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons

Maria Lindström: ”Vilket otroligt och utomordentligt trevligt initiativ att tillgängliggöra hela SvD:s arkiv! Då det omöjligen går att på kort tid (och med heltidsarbete dagtid) plöja genom hela arkivet sökte jag på "Hansa" begränsat till mitten av 1940-talet då jag hört om det (min pappa var gotlänning, född 1938) och jag sett minnesplatsen i domkyrkan S:a Maria i Visby. Jag hamnade på, och fastnade för, numret 25 november 1944, då alltså Gotlandsbolagets "Hansa" förlist på sin färd mellan Nynäshamn och Visby. Hur många gånger har man inte själv åkt där! Sid 3 och sid 8 handlar om detta. Sen följer mer kommande dagar (men så långt har jag inte hunnit än). Det var ett av de tillfällen då andra världskriget kom riktigt nära inpå på ett brutalt sätt. Sen var sidan 6 intressant också! Att läsa nyheterna när de var, ja, nya så att säga, när vi 70+ år senare sitter med "facit" och vet hur det gick sen, att läsa hur man resonerade när man var mitt i, det är, tycker jag, ofantligt intressant. Stort tack för detta initiativ!!”.

84 personer omkom när svenska passagerarfartyget S/S Hansa sänktes av den sovjetiska ubåten L-21. Det yngsta offret i händelsen som skakade om Sverige var den sexåriga Visbyflickan Britt Karlsson. Händelsen inträffade kl 05.57 på morgonen då hela fartyget klövs i två delar av torpeden och sjönk inom några minuter. Endast två personer överlevde. Läs mer om vad SvD skrev dagen efter händelsen via länken:

Läs SvD 25/11 1944: Gotlandsfärja sänktes (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Tobias Trybom, Lidköping: ”När vi renoverade ett rum i vårt hus från tidigt 1900-tal, hittade vi en tidningssida från 1917 som använts till isolering. Det var bara en remsa, men det stod "så mördades Rasputin". Jag minns hur jag träffades av historiens vingslag, och det var spännande att nu få läsa om dådet i sin helhet genom ett antal artiklar 1914–1918 om denne märklige man. En sökning på Rasputin ger över 1000 träffar, vilket visar vilket inflytande han verkligen hade. En del artiklar hänvisar också till brittisk press och vad dom skriver – jag antar att man hade andra informationskanaler då jämfört dagens internet. Min förstasida blir 1917-01-04. Här samsas nyheten om hans död med rapportering om första världskrigets händelser”.

Läs om Rasputin här (SvD Premium)svd.se
Annons
Annons

Jan Sonnvik: ”Ni frågade om favoritsidor och sida 3 den 21/7-1969 lär väl vara given. Första gången människan beträdde en himlakropp annan än jorden torde vara en av de mest signifikanta händelser som inträffat under hela perioden. Synd bara att vi inte återvänt dit sedan Apollo 17 lämnade månen 14/12-72. Men det är på gång och det är inte helt osannolikt att nästa människa på månen blir en kines…”.

Läs hela SvD-numret om månlandningen här (SvD Premium)svd.se

En av de kommande arkivutmaningarna är att ni läsare ska berätta om guldkorn i SvD-arkivet som gett mer insikt i er egen släkthistoria. Vi har redan fått ett antal fina berättelser i ämnet och det går bra att fortsätta mejla in till johan.lindberg@svd.se. Men för er som inte är mätta på förstasidor är det en fantastisk rolig variant av historielektion att bläddra sig framåt under ett bestämt år i historien. För den som vill få ett grepp om Sveriges utveckling från bondesamhälle till dagens högteknologi är en genomgång av en tidnings förstasidor verkligen svårslaget.

Via denna länk kommer ni till SvD:s historiska sidarkivsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons