Annons

Här är de fem bästa julborden i Stockholm

5 bästa julborden i Stockholm: Glacerad grisfot, 20 sorters sill, eller viner från Toscana? SvD:s Anna Norström tipsar om fem lyxiga favoriter bland stans julbord, skapade av krögare som tänker både härligt och hållbart.

Publicerad
  • Foto: Riksarkivet, Oaxen Slip och Lux
  • Artipelag på Värmdö köper in hela grisar, vid sidan av konst. Foto: Artipelag
  • Jo, det går att få bord på Gamla Riksarkivet. Foto: Mathias Nordgren
  • Vinet är lika viktigt som maten på The Winery. Foto: Tomas Oneborg
  • Oaxen Slip gör allt utom lutfisken själva. Foto: Magnus Ek och Erik Olsson
Foto: Riksarkivet, Oaxen Slip och Lux Bild 1 av 3

Lux på Lilla Essingen gör allt utom prinskorven själva.

Foto: Lux Bild 2 av 3
Foto: Lux Bild 3 av 3

Del 1 av 5

Foto: Riksarkivet, Oaxen Slip och Lux

Här är Stockholms fem bästa julbord med bonusinfo, bokningsläge och prisklass (utan inbördes rankning):

Lux på Lilla Essingen gör allt utom prinskorven själva.
Lux på Lilla Essingen gör allt utom prinskorven själva. Foto: Lux

”Varmrökt lax kommer aldrig smaka detsamma”

Det enda Lux inte gör själva är prinskorven.

Julen är särskilt stämningsfull hos sjönära Lux på Lilla Essingen. Smaker från kocken Henrik Norströms trädgård, från höstens jaktdagar, och svamp plockad av kompanjonens föräldrar. Det enda Lux inte gör själva är prinskorven. Men man har noga valt ut en bra variant.

Inför varje service rökes regnbågslax från Åland. Varning för att varmrökt lax aldrig kommer att smaka detsamma igen. Men det som ger Lux julbord extra guldkant är flera rätter som serveras vid bordet: En rätt på ekologiska små Sanda-ägg och Jansson. Den vill man ju ha precis nygräddad, krämig inuti och krispig på toppen. Personligen knockas jag helt av ostkakan, med tydlig smak av mandel, hallonsylt och grädde.

Foto: Lux

Tänk kring matsvinn: Serverar rätter i små skålar, inga överdådiga fat med garnityrer. ”I princip kastar vi ingenting”, säger Henrik Norström.

Bokningsläge: Inga regelrätta sittningar. De som kan tänka sig mellantider, tänk syditaliensk lunch, så finns det fortfarande bra med bord. Fredag och lördag bokas generellt upp först.

Pris: 495–695 kr.

När: 27 november–22 december.

Annons
Annons

Artipelag på Värmdö köper in hela grisar, vid sidan av konst.

Foto: Artipelag Bild 1 av 1

Del 2 av 5

Artipelag på Värmdö köper in hela grisar, vid sidan av konst.
Artipelag på Värmdö köper in hela grisar, vid sidan av konst. Foto: Artipelag

Medskapare av julbord för hemlösa

Största ögonbrynshöjaren är kanske ändå gottebordet.

Miljön utgör en aptitretare i sig hos Artipelags konstmuseum på Värmdö. Här har köksmästare Gustav Otterberg satsat på kvalité istället för kvantitet, man jobbar med cirka 36 artiklar, och har koll på hela kedjan. De köper in hela grisar, gör korv och ”slaktarterrin” på det som inte ska bli skinka. Prinskorvarna görs med egen kryddning på ett charkuteri i Umeå.

Det kalla bordet ska vara mycket bra, och det sägs att leverpastejen är en klass för sig. Laxen är noga utvald och kommer från en odling där man utvecklat ett system där fiskarna själva simmar in i fabriken.

Största ögonbrynshöjaren är kanske ändå gottebordet som Gustavs bror Fredrik basar över. Spektakulärt uppdukat med mycket sött att välja på. Det kan vara väl värt att spara lite plats.

Bonus: Just nu pågår utställningen om modehuset Hermès och den belgiske designern Martin Margiela.
Tänk kring matsvinn: Färre artiklar och mindre uppläggningsfat. Förra året gjorde man ett svinnsamarbete med ett projekt som skapade julbord åt hemlösa.
Bokningsläge: Extra fullt dagarna runt Lucia.

Pris: 695–795 kr.

När: 30 november–21 december.

Annons
Annons

Jo, det går att få bord på Gamla Riksarkivet.

Foto: Mathias Nordgren Bild 1 av 1

Del 3 av 5

Jo, det går att få bord på Gamla Riksarkivet.
Jo, det går att få bord på Gamla Riksarkivet. Foto: Mathias Nordgren

Som gjort för Fanny, Alexander eller Willy Wonka

Det här kan vara landets mest ambitiösa julbord.

Som en Fanny och Alexander-jul eller Willy Wonka. Så brukar gäster beskriva Gamla riksarkivets julbord på Riddarholmen. Rykten påstår att det är helt omöjligt att få bord. Men det stämmer inte, även om man i år kommer att ha serverat hela 32 000 gäster.

Det här kan vara landets mest ambitiösa julbord. Den lättrökta rullsyltan är en värdig början på vilken finmiddag som helst. Ett udda inslag är blodpuddingen vars tillbehör flamberas framför gästen. Den som vill kan extrabeställa till Madeiraglacerad grisfot fylld med anklever och tryffel. Det finns också rikligt att välja på för den som är vegetarian eller vegan. Största snackisen är dock gottebordet. I år med en lakritsmaskin.

Bonus: Kockarna Niklas Ekstedt och Karl Jung minglar i matsalen och pratar mat med gästerna.

Juldagen lagas Turkey Bonanza-buffé.

Tänk kring matsvinn: Arbetet kring julbordet pågår året om vilket innebär att man tar tillvara på säsongerna.
Bokningsläge: Decemberkvällar är i stort sett fullbokat, men luncher och i november finns platser kvar.
Pris: Lunch 450–695 kr, middag 795–895 kr.
När: 16 november–12 december. Juldagen lagas Turkey Bonanza-buffé.

Annons
Annons

Vinet är lika viktigt som maten på The Winery.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 4 av 5

Här blir julbordet Vinbordet

Vinet är lika viktigt som maten på The Winery.
Vinet är lika viktigt som maten på The Winery. Foto: Tomas Oneborg

Gästen får lära sig nya smakkombinationer och prova vin samtidigt, lite som en snabbkurs i vinkunskap.

Den som lätt tröttnar på julmat bör bege sig till hotellet The Winery i Solna. Inuti tegelbyggnaden ryms både en känsla av Brooklyn och en tydlig närvaro av viner från Toscana. Så, glöm julbordet – här är det vinet som står i fokus.

Kvällen har delats upp i fem turer – en matchning mellan vin och de olika grundsmakerna från syra till sött. Vinerna serveras av en sommelier vid bordet och till dem serveras tre rätter vardera. Från hotellägarnas egna vingård i Toscana, Terreno, serveras ett vermentinovin och när det vankas grundsmaken umami beger man sig till Alsace.

Själva ”Vinbordet” som det kallas här skapas genom att man först väljer ut vinerna och sedan tänker ut rätter att matcha dem med. Det hela blir en pedagogisk resa där gästen både får lära sig nya smakkombinationer och prova vin samtidigt, lite som en snabbkurs i vinkunskap.
Tänk kring matsvinn: Alla rätter serveras i portionsform och lagas upp efter antalet bokade gäster.

Bokningsläge: Än så länge finns platser både i november och december.
Pris: 1150 kr för både mat och dryck.

När: 3–19 december.

Annons
Annons

Oaxen Slip gör allt utom lutfisken själva.

Foto: Magnus Ek och Erik Olsson Bild 1 av 2
Foto: Magnus Ek och Erik Olsson Bild 2 av 2

Del 5 av 5

Oaxen Slip gör allt utom lutfisken själva.
Oaxen Slip gör allt utom lutfisken själva. Foto: Magnus Ek och Erik Olsson

Favorit i ”göra allt från grunden”-sporten

Många maträtter har blivit klassiker, som förra årets succé grönkålssallad med Nobisdressing.

Det är något med Djurgården som känns extra juligt och ett julbord på Oaxen Slip är något för den riktigt matintresserade. Kocken Magnus Ek har gjort till en sport att göra allt från grunden, lutfisken är det enda man inte gör själv.

Sillbordet innehåller inte mindre än 20 varianter. Här har man också flera maträtter som bordsserveras vilket är ett trevligt inslag och smart ur en svinnsynpunkt. Många maträtter har blivit klassiker, som förra årets succé grönkålssallad med Nobisdressing.

Som extrabeställning går att få ett krispigt halvt grishuvud, att rekommendera om man är ett större gäng med tanke på den platsbrist som kan komma uppstå efter att ha fullgjort alla stationer. Men då finns risk för att man måste göra avkall på gottebordet…

Foto: Magnus Ek och Erik Olsson

Bonus: Superbonus för det vackra läget vid Beckholmen.

Tänk kring matsvinn: Jobbar med små portioner och fyller på buffén istället.

Bokningsläge: Lunch och några utvalda eftermiddagar finns plats. Kvällssittningar är i stort sett helt fullbokade.

Pris: 675–875 kr.

När: 27 november–22 december.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons