Annons

Kan vi bli förgiftade av rent vatten?

22 december. Kan det vara skadligt att bälga i sig vatten? Myter och påståenden avfärdas eller bekräftas av Linda Bakkman varje dag fram till jul i Näringsfysiologens mytkalender.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Många har en vattenflaska bredvid sig på skrivbordet och dricker kanske av vana snarare än av törst. Men det finns inga hälsomässiga vinster med att få i sig mer vätska än nödvändigt.

Kan det till och med vara skadligt?

Vatten är helt grundläggande för vår överlevnad, vi klarar oss bara några dagar utan. Man brukar räkna med att vi behöver ungefär 2–3 liter vätska per dag, men behovet beror på omgivningsfaktorer och vår energiomsättning.

Allt vatten måste inte heller komma från dryck utan även mat kan bidra till kroppens vätskebalans. Vatteninnehållet är till exempel högre i tomat än i läsk.

I värsta fall kan andning och cirkulation påverkas med dödlig utgång. Men det är väldigt ovanligt.

Oftast har vi inga svårigheter att täcka vårt vätskebehov. I en artikel med rubriken ”Sluta klunka – du dricker inte för lite vatten” menar forskare vid Karolinska institutet att det på senare år spridits en felaktig uppfattning om att vi generellt behöver dricka mer vatten. Törst är vår biologiska signal att vi behöver vatten, och vanligtvis räcker den för att undvika vätskebrist.

Annons
Annons

Törst är kroppens sätt att signalera att vi behöver dricka för att undvika vätskebrist. Känslan uppstår när saltkoncentrationen i blodet blivit hög. Det är därför vi blir törstiga när vi äter något salt, det beror inte på att vi helt plötsligt har mindre vätska i kroppen än tidigare.

Omvänt, dricker vi stora mängder vatten riskerar vi att späda ut kroppens naturliga saltbalans. När vätskeintaget överstiger njurarnas kapacitet att producera urin kan resultatet bli saltbrist, eller hyponatremi, för låg koncentration av natrium.

Hyponatremi är alltså ett slags vattenförgiftning och kännetecknas inledningsvis av förvirring och illamående. I värsta fall kan andning och cirkulation påverkas med dödlig utgång. Men det är väldigt ovanligt att det går så långt.

Slutsats:

Ja – även om det är extremt sällsynt

Ja, det går att bli förgiftad även av rent dricksvatten. Då handlar det om ett forcerat intag på flera liter i timmen och vattenförgiftning är väldigt sällsynt. Att studera sitt urin är ofta ett bra sätt att avgöra om man tillgodosett sitt vätskebehov. En svag gul färg betyder vanligtvis att vi druckit tillräckligt.

 

Näringsfysiologens mytkalender den 23 december 07.00:
Gör vi av med mer energi när vi tänker intensivt?

 

Missat tidigare ”luckor”? Alla finns på samlingssidan och här är de fyra första:

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons