Annons

Kandidaterna: De kan efterträda Theresa May

Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas på fredag meddela sin avgång.
Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas på fredag meddela sin avgång. Foto: Francisco Seco / TT

Hon har inte haft det lätt, Storbritanniens premiärminister Theresa May som idag meddelade sin avgång. Här är några av hennes konservativa partikollegor som står redo att ta över stafettpinnen och ta sig an brexitkaoset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Rui Vieira/AP
Foto: Matt Dunham/AP
Foto: Alastair Grant/AP

Jeremy Hunt, till vänster, med Pakistans utrikesminister Riyad al-Maliki.

Foto: Tolga Akmen/AP
Foto: Rui Vieira/AP
Foto: Frank Augstein/AP
Foto: Rui Vieira/AP

Boris Johson – den roliga favoriten

Foto: Rui Vieira/AP

Den tidigare brittiska utrikesministern och Londonborgmästaren Boris Johnson är Mays kanske mest tippade efterträdare. Hela 24,5 procent av medlemmarna i de konservativa har honom som förstahandsval, enligt en undersökning som en oberoende partisajt har gjort.

En person man gärna tar en bärs med helt enkelt.

Han verkar också ha britternas förtroende. I en annan opinionsmätning av Yougov, gjord på uppdrag av The Times, får Johnson 39 procent av stödet. Hans fans beskriver honom som rolig, smart, underhållande och karismatisk – en person man gärna tar en bärs med helt enkelt, enligt samma undersökningsföretag.

Han har även fått mycket beröm efter att ha deltagit i tv-debatter i stället för Theresa May under valrörelsen.

Annons
Annons
Foto: Matt Dunham/AP
Foto: Alastair Grant/AP

Dominic Raab – är britterna redo?

Foto: Matt Dunham/AP

”Never say never” – så svarade den förre brexitministern Dominic Raab när han nyligen fick frågan om han vill ta över makten i Storbritannien.

Nu ses han som Boris Johnsons största konkurrent på partiets ”lämna”-sida. I samma undersökning som visade att Johnson får 39 procent av väljarstödet fick Raab 13 procent och hamnar därmed tvåa på listan.

Raab, som är en övertygad brexitförespråkare, bidade sin tid och fick ta över posten som brexitminister efter David Davis avhopp i somras, vilket i sig var ett tydligt svaghetstecken från Theresa May. En av Raabs strategier för att vinna popularitet är enligt The Independent att göra så få misstag som möjligt genom att helt enkelt hålla tyst – och hålla låg profil.

Hans aktivister har startat en kampanj med sloganen #Readyforraab – Redo för Raab.

Michael Gove – begåvad men tråkig

Foto: Alastair Grant/AP

Även trean på listan, miljöministern Michael Gove, har länge funnits bland de som gärna ser sig själv som Theresa Mays efterträdare. Han var också med i kampen om att ta över efter David Cameron, men slutade trea efter Theresa May och Andrea Leadsom.

Annons
Annons

Jeremy Hunt, till vänster, med Pakistans utrikesminister Riyad al-Maliki.

Foto: Tolga Akmen/AP
Foto: Rui Vieira/AP

Han slog sina påsar ihop med brexitören Johnson, trots att han lovat att vara lojal med Cameron.

Inför folkomröstningen 2016 var han jämte Boris Johnson lämna-sidans stora affischnamn. Han anses vara extremt begåvad och kunnig, men saknar karisma. Michael Goves rykte fick sig en rejäl törn när han först svek sin vän David Cameron och slog sina påsar ihop med brexitören Johnson, trots att han lovat att vara lojal med Cameron.

Nästa smäll kom när Gove först lovade att stötta Boris Johnson i kampen om vem som skulle ta över efter Cameron. Bara för att sedan ändra sig, dra tillbaka sitt stöd och i stället meddela att han tänkte kandidera själv.

Jeremy Hunt – pånyttfödd i brexitfrågan

Jeremy Hunt, till vänster, med Pakistans utrikesminister Riyad al-Maliki.
Jeremy Hunt, till vänster, med Pakistans utrikesminister Riyad al-Maliki. Foto: Tolga Akmen/AP

Utrikesminister Jeremy Hunt fick ta över efter tidigare nämnde Boris Johnson och är en växande stjärna i Tory-partiet. Han stödde ”stanna”-sidan i folkomröstningen och har även förespråkat en ny folkomröstning i frågan. Sedan dess har han gjort en helomvändning och stänger nu inte ens dörren för en helt avtalslös brexit.

Hunt har suttit i parlamentet sedan 2005 och har kallats ”storstadsliberal” av tidningen Financial Times. Han har haft en lång rad mer lättviktiga ministerposter, men är alltså en ny spelare i partiets elitserie.

Sajid Javid – bytte fot om brexit

Foto: Rui Vieira/AP
Annons
Annons
Foto: Frank Augstein/AP

2016 röstade inrikesministern Sajid Javid för att Storbritannien skulle stanna i EU – nu är han en riktig brexitförespråkare som är redo att lämna EU även utan avtal.

Javids popularitet har dock dalat den senaste tiden.

Javid beskrivs som en väldigt ambitiös politiker med en bakgrund värd en hollywoodfilm – han är son till en pakistansk bussförare som kom till Storbritannien med bara en pund på fickan. I dag har han tjänat en förmögenhet som investmentbankir, enligt The independent.

Sajid Javids popularitet har dock dalat den senaste tiden, bland annat på grund av den kritik han fått för hur han hanterat migranter som korsar Engelska kanalen, och hans beslut att inte låta den unga skolflickan Shamima Begum återvända till Storbritannien efter en tid med IS.

Amber Rudd – bubblaren

Foto: Frank Augstein/AP

Det är inte klart att arbetsmarknadsminister Amber Rudd alls ställer upp i ett försök att efterträda Theresa May. Allierade till Rudd har antytt att hon inte är intresserad, enligt brittisk press. Hennes skeptiska inställning till brexit är knappast en fördel och hon har öppet deklarerat sitt motstånd till en så kallad ”no-deal brexit”, alltså ett brittiskt utträde ur EU utan ett avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons