Annons

Kandidaterna vill göra upp med ”ängsligt” KD

Ingen av partiledarkandidaterna Ebba Busch Thor eller Acko Ankarberg Johansson ville säga att Kristdemokraterna ska röra sig mer åt höger i söndagens Agenda i SVT. Men båda vill göra upp med dagens ”ängsliga” politik.

Under strecket
Publicerad

Ebba Busch Thor, 27 år.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTBild 1 av 2

Acko Ankarberg Johansson. Partisekreterare.

Foto: TTBild 2 av 2

Ebba Busch Thor, 27 år.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTBild 1 av 2

Acko Ankarberg Johansson. Partisekreterare.

Foto: TTBild 2 av 2
1/2

Ebba Busch Thor, 27 år.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
2/2

Acko Ankarberg Johansson. Partisekreterare.

Foto: TT

Två av de fyra kandidaterna till Kristdemokraternas partiledarpost möttes i gårdagens Agenda i SVT. Men Ebba Busch Thor, kommunalråd från Uppsala, och Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare, hamnade inte i någon direkt debatt. Bägge betonade att Kristdemokraterna ska särskilja sig framöver.

– Nu ska vi nyttja läget att vi är i opposition och kan ta ut lite större svängar inför valet 2018 och visa vår särprägel som kristdemokrater, sade Ebba Busch Thor.

Acko Ankarberg Johansson tog avstamp i partiets senaste utspel i integrationsdebatten:

– Där var vi inte ängsliga längre med en politik som vågade vara värdebaserad. Det måste vi göra igen, våga vara i mitten av debattens centrum.

Vad det gäller förslagen som Göran Hägglund presenterade i december så sade Busch Thor att det är en ”moralisk skyldighet” för Sverige att ta emot flyktingar, men att fler länder i Europa måste hjälpa till att ta ansvar.

Tillfrågade om de ser ett parti i rörelse åt höger påtalade de bägge att partiet var svårplacerat på den politiska vänster/höger-skalan, om än mer till höger än vänster. De definierar partiet som kristdemokratiskt.

Annons
Annons

Med fyra år kvar till valet har samtliga allianspartier aviserat att de kommer att arbeta för sig själva den kommande tiden. Detta betonar både Busch Thor och Ankarberg Johansson – med undertoner av kritik mot den politik Göran Hägglund fört:

– 2010 till 2014 hade vi ingen egen politik när vi kom till förhandlingsbordet. Nu ska vi göra om den läxan och göra den bättre, sade partisekreterare Ankarberg Johansson, som vill se ett KD som ”tar sig tid att utveckla kristdemokratisk politik”.

Mer konkret talade hon om rättspolitik:

– Både att se till att straffet är proportionellt till det jag har gjort och att det ger en återupprättelse till brottsoffret.

Ebba Busch Thor talade också om en distans till allianskollegorna:

– Vi ska bli ett tufft alternativ inom borgerligheten. Min Ambition är att KD blir den röst som tar strid mot de politiska ovanifrånlösningarna, som vi ser tendenser av hos våra alliansvänner nu i föräldraledighetsfrågan, kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser till exempel.

Vad det gäller framtida budgetar ser Busch Thor gärna att Kristdemokraterna lämnar ett eget förslag, i stället för en gemensam alliansbudget. Ankarberg Johansson vill avvakta vad regeringen tar för steg innan man som opposition tar ställning.

Utöver de två kandidaterna som framträdde i Agenda ställer riksdagsledamöterna Penilla Gunther och Jakob Forssmed upp i partiledarvalet. I Expressen är de kritiska till att SVT-programmet gör ett eget val av två kandidater som ska få föra sin talan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons