Annons

Kängan till M-toppen: ”Hon sänkte skatten”

Finansminister Magdalena Andersson (S) och Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm. Foto: TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) ska förhandla med C och L om ökade statsbidrag till kommunerna. Men kravet från Anna König Jerlmyr (M) om mer pengar till huvudstaden får kalla handen.

Under strecket
Mathias Ståhle, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner larmar just nu om en allt tuffare ekonomisk situation. Finansborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr (M), krävde nyligen mer pengar från staten för att hantera ökade kostnader för ordningsvakter och migration.

Anna König Jerlmyr anser att staten vältrat över så stora kostnader på kommunerna att de nu borde kompenseras med utökade generella statsbidrag. Det vill säga penningpåsar som går rakt in i den kommunala kassan utan att öronmärkas för särskilda ändamål.

Men finansminister Magdalena Anderssons svar är glasklart. Det kommer mer pengar till kommunerna men Stockholm kan inte räkna med någon gräddfil.

– Hon inledde ju mandatperioden med att sänka skatten i Stockholm. Att sedan komma till mig och be om mer känns väldigt bakvänt, säger Magdalena Andersson.

Den blå-gröna majoriteten i Stockholm sänkte kommunalskatten med 16 öre efter senaste valet. Något som gjorde Stockholms skattesats på 29,82 kronor per intjänad hundralapp till bland de lägsta i landet.

Ökade statsbidrag till kommunerna är däremot mycket sannolikt, enligt finansministern. Alla prognoser pekar på att det behövs. Under veckan som gått har både Moderaterna och Vänsterpartiet framfört krav på att extrapengar till kommunerna måste skakas fram omgående.

Annons
Annons

Vänsterpartiets avgående ledare Jonas Sjöstedt har öppnat för att förhandla med Kristdemokraterna och Moderaterna i finansutskottet för att på så sätt kräva mer pengar till kommunerna.

– Jag noterar att det verkar finnas ett hundraprocentigt stöd i riksdagen för ökat stöd till kommunerna och det tycker jag som socialdemokrat är glädjande.

Den politiska knäckfrågan väntas bli just frågan om riktade eller generella bidrag, och hur stora påslag det ska handla om.

– Kommuner frågar ofta efter generella statsbidrag men vad det kommer att bli denna gång vet vi först efter de diskussioner vi nu ska ha med C och L, säger Magdalena Andersson.

Men du måste väl ha en egen åsikt om var kommunpengarna ska gå?

– Jag har en åsikt men den tänker jag framföra i diskussionerna med C och L.

Finansdepartementets egna konjunkturprognoser ger en fingervisning om hur kommunpengarna kan komma att fördelas om regeringen får sin vilja igenom. De visar att kostnaderna för en åldrande befolkning hör till de större utgiftsökningarna i många mindre kommuner de närmaste åren. En effekt som väntas bli mest kännbar i glesbygdskommuner med låg inflyttning.

– De kommer därför att behöva vårt stöd, säger Magdalena Andersson.

En faktor som försvårar diskussionerna är att Finansdepartementets prognoser pekar på sämre konjunktur. Tillväxten, mätt som BNP, förväntas växa med drygt en procent fram till 2021, en tydlig nedskrivning jämfört med tidigare prognoser. Samtidigt spås arbetslösheten stiga mer än beräknat.

– Vi ser att tillväxten i Sverige saktar in och att den internationella konjunkturavmattningen påverkar den svenska ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson.

Men det finns en välfärdsreserv som kan användas till kommunerna, lovar hon. Framför allt för att den svenska statsskulden har minskat under tillväxtåren.

– Vi har den lägsta statsskulden sedan 1977 och jämfört med andra EU-länder ligger vi väldigt lågt, säger Magdalena Andersson.

Finansministern ville på torsdagen inte ge några besked om hur mycket pengar kommunerna kan få i extra tillskott eller när förhandlingarna med C och L väntas vara klara.

Hon antyder att beskedet kan komma innan vårpropositionen i april.

– En extra ändringsbudget som vi lägger i samband med vårpropositionen är något man vill avsluta så sent som möjligt. Men däremot ser jag en poäng med att kommunerna får besked lite tidigare, säger Magdalena Andersson.

Hon är samtidigt kritisk mot oppositionens krav på en extra ändringsbudget som framförts av oppositionen:

– Om man långsiktigt ska säkerställa att vi har goda möjligheter att säkra välfärdens finansiering är det också bra att ha ordning och reda i budgetprocessen.

Regeringens prognos
201920202021
BNP-tillväxt1,1 (1,4)1,1 (1,4)1,6 (1,8)
Arbetslöshet, %6,8 (6,3)7,0 (6,4)7,0 (6,4)
Riksbankens reporänta-0,2 (-0,3)0 (-0,3)-0,3 (-0,2)
Källa: Regeringen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons