Annons

Anders Lindblad:Känns som vinna eller försvinna redan i kväll

När Erik Hamrén kom till EM-samlingen för tre veckor sedan fick han frågan vad han lärde sig mest av EM 2012. ”Gör inga fel. Inga misstag. Då blir man straffad”, konstaterade han. Det kommer att prägla ödesmatchen mot Irland.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TT

PARIS. Regnet faller i Paris, molnen är mörka och stämningen i staden präglas av skandalscenerna från Marseille. Visst spelas det EM-fotboll, Kroatien slog Turkiet med 1–0 på Parc des Princes, men feststämningen är inte densamma efter huliganbråken.

Det svenska landslaget lämnade lägret i Bretagne på söndagsförmiddagen och landade med eget plan i huvudstaden. Presskonferens med lagkapten Zlatan Ibrahimovic och förbundskapten Erik Hamrén stod på schemat innan det var dags för träning på kvällens matcharena Stade de France. En kvart var öppen för media, men en uppvärmning är en uppvärmning är en uppvärmning…

Nu finns ändå inga hemligheter kvar att slipa på. Taktiken är klar, frisparksvarianter inövade och motståndaren kartlagd. Zlatan Ibrahimovic utstrålade självsäkerhet (ojdå!) under presskonferensen, men talade framför allt om glädje och att njuta. Det är enkelt att säga, men inte lika lätt att utföra när Irland står på andra sidan mittlinjen i en EM-premiär, 80 000 sitter på läktarna och matchen har karaktär av ”vinna-eller-försvinna”.

Annons
Annons

Nu är det inte Ibrahimovic jag framför allt tänker på. Han har erfarenhet av många stora matcher och är så pass erfaren att han hittar rätt nivå i anspänning. Nej, det är mer oroande hur mästerskapsdebutanter som Oscar Lewicki, Emil Forsberg Marcus Berg och troliga knallen i startelvan, Victor Nilsson Lindelöf, hanterar situationen. Pallar de pressen? Vågar de vinna? Eller är de mer rädda att förlora?

Balansgången mellan att sätta säkerheten främst och att gå framåt blir avgörande för utgången. Hamrén ”gamblade” en del i laguttagningen inför EM-premiären mot Ukraina 2012 (satte exempelvis Ola Toivonen på en kant) och det slutade med förlust 1–2 och hemresa efter gruppspelet. Nu ser det ut som han överraskar med Victor Nilsson Lindelöf som mittback, men annars litar Hamrén till de spelare som ”gjorde jobbet” i playoffmatcherna mot Danmark.

De har bevisat tidigare att de höll för trycket när allt stod på sin spets. Irland är en läskig motståndare i första matchen. Det är den nation Sverige rimligtvis måste ha bakom sig för att gå vidare till åttondelsfinal. Irland har också utvecklat sitt spel sedan VM-kvalet för tre år sedan (där det blev 0–0 på Friends och svensk 2–1-seger i Dublin). De hotar med både bollinnehav och mer gammaldags brittisk inläggsfotboll.

Det gäller att verkligen vara på tå, framför allt vid fasta situationer, och välja tillfällena när det är dags att attackera med full fart framåt. Emil Forsberg är i toppform och kan få sitt internationella genombrott under EM och vad Zlatan Ibrahimovic kan vet alla. Men även om det är ”hans” landslag så måste alla göra jobbet. Lagmoralen och Zlatans briljans tog Sverige hit. Det är också det som ska ta dem härifrån med seger och tre poäng.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons