Annons

Torbjörn Isacson:Kanske ser vi nu början på sämre tider?

Den senaste rapportperioden har präglats av dåliga siffror runtom i världen.
Den senaste rapportperioden har präglats av dåliga siffror runtom i världen. Foto: JMiks / Shutterstock

Det har duggat tätt med halvdystra signaler den senaste tiden, både på makro- och bolagsnivå. Det blir allt viktigare att hitta rätt bland de bolag som redan är på väg in i sämre tider, och de som håller sig kvar på toppen längre.

Under strecket
Publicerad

Torsdagen blev inget undantag mot de flesta andra dagar den senaste tiden; det bjöds åter en del småsura nyheter kring konjunkturen. Inköpschefsindex pekar på en dämpad aktivitet inom industrin i Sverige. I Tyskland var den definitiva siffran än lägre – och Frankrike pekar mot inbromsning.

Också de färska BNP-siffrorna i Sverige var sämre än väntat för andra kvartalet. Att den amerikanska centralbanken på onsdagen sänkte styrräntan för första gången sedan 2008 lyckades heller inte vända aktiemarknaden uppåt. Därtill kommer bland annat ökad oro för en kaotisk brexit.

Flera av halvårsrapporterna från Sveriges stora verkstadsbolag går åt samma håll. Även om riktkarlen Atlas Copco höll fanan högt så visar kommentarerna från bolagets ledning att det ser lite tuffare ut framöver. Flera av de efterföljande verkstadsbolagen pekar också på ökad osäkerhet i omvärlden och en slagigare utveckling mellan enskilda månader.

För de flesta verkstadsbolag handlar det visserligen om rekordnivåer, och även en sidledes utveckling är bra. Men längst fram att tippa över toppen verkar fordonsbolagen ligga. Senaste rapportperioden har en rad fordonstillverkare och underleverantörer världen över kommit med ganska tråkiga rapporter.

Annons
Annons

På torsdagen prickade BMW visserligen vinstförväntningarna, men den tyska premiumtillverkaren räknar med att världens stora fordonsmarknader ska fortsätta krympa. Och Mazdas rörelseresultat föll med nära 80 procent, en siffra som var sämre än till och med de lågt ställa förväntningarna. Med tanke på den tyngd som fordonstillverkarna har i försäljningen även hos många andra industribolag så lär de sämre tiderna där göra allt större avtryck framöver.

Sedan ett bra tag är det också verkligt tufft för handelsföretagen, både i Sverige och många andra länder. Kombinationen av snabb strukturomvandling med e-handel, ursvag krona och fallande konjunktur är riktigt tråkig för många i branschen.

Telia och Tele2 är numera allt annat än tillväxtbolag, och de färska halvårsrapporterna imponerade inte så mycket på aktiemarknaden.

De som brukar ha lite bättre förutsättningar är företag som säljer varor som folk måste ha oavsett konjunktur, som livsmedel, och bolag som säljer lite billigare produkter.

Men de generellt sämre tiderna för handeln kommer att slå allt mer mot bland annat de fastighetsbolag som har mycket sådana lokaler i sin portfölj. Där kommer de rekordlåga räntorna inte att räcka till. Då har fastighetsbolag med hyreshus bättre förutsättningar.

Andra sektorer som oftast har mer motståndskraft är hälsovård och telekom. Den under senare år exploderande spel- och bettingbranschen brukar också räknas dit.

Den senare har i Sverige dock fått stryk av nya regler, och där har snarast en tuff utslagning inletts.

Telia och Tele2 är numera allt annat än tillväxtbolag, och de färska halvårsrapporterna imponerade inte så mycket på aktiemarknaden. Men de har bra förutsättningar att kunna hålla nere kostnaderna och uppe marginalerna, och därmed klara sig bättre än många andra framöver.

Bland hälsovårdsbolagen är exempelvis den forna stjärnan Astra tillbaka i bättre form än vanligt under senare år i konstellationen Astra Zeneca.

Men det gäller att se upp för att aktiemarknaden tar ut segrarna i förskott, som i Getinge som blev en besvikelse trots att rapporten visar att bolaget är på rätt väg. Men det ska mycket till när en aktie rusat med över 90 procent sedan årsskiftet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons