X
Annons
X
Recension

RBG Känsliga tittare varnas – så här var det faktiskt i USA

”RBG” är en välgjord och underhållande dokumentär om domaren Ruth Bader Ginsburg. Men i slutändan är den tyvärr alltför inställsam till sin huvudperson.

Ruth Bader Ginsburg gymmar regelbundet. Foto: Nonstop Entertainment
Läs mer om Nya filmer

RBG

Regi
Julie Cohen, Betsy West
Genre
Dokumentär
Manus
Julie Cohen, Betsy West
Medverkande
Ruth Bader Ginsburg, Bill Clinton, Gloria Steinem

1 tim 36 min. Barntillåten.

Betyg: 4 av 6

Det finns scener i denna dokumentärfilm om juristen Ruth Bader Ginsburg som är så skakande att man nog borde varna känsliga tittare. Till exempel den sekvens då Ginsburg blir utfrågad i senaten efter att ha blivit nominerad till en post som domare i högsta domstolen av president Clinton 1993. Hon får en fråga om hur hon ser på aborträtten. Och nu kommer det verkligt skakande. Hon svarar. Hon säger att kvinnans rätt att själv välja är grundläggande för verklig jämställdhet, att hennes värdighet står på spel och att den stat som tar det beslutet ifrån henne därmed omyndigförklarar henne.

Man gnuggar sig i ögonen. Och det faller sig naturligt att jämföra med de utskottsförhör som nu pågår med Donald Trumps senaste kandidat till samma ämbete, Brett Kavanaugh, som inte svarar på någonting alls. En undran från senator Kamala Herris om huruvida han någon gång har diskuterat Robert Muellers utredning av rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet med någon som arbetar på den advokatbyrå som anlitas av Trump resulterar i en springflod av nonsens som skvalar i flera minuter. Men kan då president Trump benåda sig själv? Det är en hypotetisk fråga, omöjlig att besvara. Och så vidare.

Tillbakablickarna i filmen ”RBG” utspelar sig alltså i en förlorad värld där politisk oenighet hanteras under någorlunda ordnade former. Det kan vara riktigt vackert. Den republikanske senatorn Orrin Hatch riktar sig till Ginsburg efter utfrågningen och konstaterar att de båda må vara oense i flera sakfrågor, men icke desto mindre beundrar han henne och anser att hon verkligen förtjänar sin utnämning, och jag, som vanligen inte är särskilt lättrörd, får tårar i ögonen. Hon godkänns med siffrorna 96–3. Hon är kvalificerad och så är det inte mer med det.

Annons
X

Detta är just den sakernas ordning som hon hela tiden har arbetat för, i sin undervisning och i de rättsfall hon hade drivit med framgång i Högsta domstolen. Hon blev själv ifrågasatt på Harvard. Hur kunde hon motivera att hon upptog en plats som annars skulle ha tillfallit en man?

Det enda hon efterfrågade var jämlikhet inför lagen.

Hon blev själv, trots strålande kvalifikationer, nekad anställning på advokatfirmor i New York helt enkelt därför att hon var kvinna. Otaliga missförhållanden av det slaget stred, menade hon, mot USA:s konstitution. Vilket hon tålmodigt och skarpsinnigt argumenterade för i den ena processen efter den andra. Hon företrädde även män som diskriminerades på grund av sitt kön. Det enda hon efterfrågade var jämlikhet inför lagen – aldrig särbehandling.

I dag är Ruth Bader Ginsburg 85 år gammal och något av en mediernas kelgris (eller hatobjekt beroende åt vilket håll man lutar politiskt): liten och spröd, men pigg och rask, gymmar regelbundet och går till jobbet, skriver den avvikande argumentationen för den förlorande minoriteten, något som allt oftare faller på hennes lott i och med att den konservativa övervikten i domstolen blir alltmer markant. Somliga oroar sig för hennes pensionering, andra oroar sig för att hon dröjer sig kvar till dess att en president från det demokratiska partiet får utse hennes ersättare.

Ruth Bader Ginsburg vid arbetsbordet. Foto: Nonstop Entertainment

Filmen ”RBG” är välgjord och underhållande; den lyfter fram de genomgripande förändringarna i USA under de senaste 40 åren och domare Ginsburgs påtagliga delaktighet. Samtidigt är den i mina ögon alltför stjärnögt inställsam och bereder alltför stort utrymme åt kärleksfulla barnbarn och fans som jagar selfies.

Jag menar inte att man ska angripa Ginsburg, bara att man även ska beröra samtiden när man har henne framför kameran: Vad tänker hon om det hårdnande klimat som politiserar Högsta domstolens arbete alltmer? Hur ser hon på de alltmer förutsägbara utslagen med siffrorna 5–4 i ideologiskt infekterade ärenden? Och hur förlikar hon sig med en feminism som inte nöjer sig med en formell jämställdhet?

Dessa och liknande spörsmål trängs undan av mys och fluff.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Ruth Bader Ginsburg vid arbetsbordet.

Foto: Nonstop Entertainment Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X