Annons

The life of PabloKanye Wests nya en makalös popfest

Kanye Wests nya skiva ”The life of Pablo” har släppts på Tidal. ”Det är så smidigt, så musikaliskt – en kulinarisk popfest som väntar på Michelinguidens utlåtande”, skriver Andres Lokko i sin recension.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

The life of Pablo

Artist
Kanye West
Genre
Hiphop
Musikbolag
Def Jam / G.O.O.D. Music
År
2015

Släppt på Tidal

Betyg: 5 av 6

It’s a gospel album. Yeah, it really is”, skrek Kanye West ut över Madison Square Garden under sin kombinerade livesändning av modevisning för sin tredje Yeezy-kollektion och premiäruppspelning av albumet som till slut har döpts till ”The life of Pablo”.

Pablo står för Picasso, en konstnär som givetvis Kanye West ödmjukt ser sig som en inkarnation av.

Men, frågar sig påläst vän av ordning, är alltså albumet äntligen klart bara för att det liksom existerar?

Nej, inte riktigt.

Finns det att köpa?

Det gjorde det tills alldeles nyligen – i blott några timmar under natten mellan lördag och söndag – men Kanye ångrade sig och drog in den möjligheten för att fixa till något.

En lika trolig teori – som verkar bekräftas av Kanyes eget Twitter-konto – är att han vill ragga prenumeranter till streamingtjänsten Tidal, som han är delägare i och för stunden är den enda lagliga plats där man kan höra albumet.

Annons
Annons

Detta verkar för övrigt gå väldigt bra. Tidal har under det senaste dygnet seglat upp till förstaplatsen på listan för USAs mest nedladdade appar, säkerligen i resten av västvärlden likaså.

Det är så gott som uteslutande tack vare ”The life of Pablo”.

Och det album som nu streamas där – det du läser om just nu – kanske inte ens bör kallas för ett album i traditionell mening. Inte än. Det är fortfarande snarare en levande organism i ständig förändring. Ungefär som en teaterpjäs som skrivs om, tuktas till och både in- och utvecklas under säsongens gång. Det färdiga – eller i alla fall oundvikligt slutgiltiga – resultatet kan man se först under den sista spelveckan.

Lite så beter sig ”The life of Pablo”.

Och så sent som i morse tog Kanye till Twitter igen och undrade på till synes största allvar om inte Facebook-grundaren Mark Zuckerberg kan donera 53 miljoner dollar till West så att han kan realisera lite fler av sina drömmar och samtidigt betala av lite skulder.

Man har aldrig, aldrig tråkigt med Kanye West.

Och ”The life of Pablo” framstår som en tonsatt 3D-utskrift av allt man uppskattar med honom.

Det börjar i den utlovade gospeln och slutar i traditionell chicagohouse.

Däremellan rusar den mellan precis allt och aningen mer än man ens kunde föreställa sig.

Annons
Annons

Det är en slags hiphopens Heston Blumenthal-laboratorium där konsistenser och smaker som aldrig har träffats tidigare bildar nya, fullt fungerande små sensationer.

I ”Famous” sjunger Rihanna öppningsraderna ur Jimmy Webbs vackra ”Do what you gotta do” och så smälter den samman med Sister Nancys reggaeklassiker ”Bam Bam” och gör det med absolut gehör för att just i slutet övergå i Nina Simones version av just ”Do what you gotta do”.

Det är så smidigt, så musikaliskt – en kulinarisk popfest som väntar på Michelinguidens utlåtande, är vad det är.

Gästerna på ”The life of Pablo” är ett exemplariskt och imponerande urval av just de man vill träffa i det här sammanhanget: Swizz Beats! Young Thug! Kendrick Lamar! Kirk Franklin & Kelly Price! Ty Dolla $ign! Chance The Rapper! Redan nämnda Rihanna! Och Frank Ocean!

De så framträdande samplingarna är ofta smått makalösa. I synnerhet Arthur Russells cellodisco i ”30 Hours” och Larry Heards ”Mystery of Love” som – tillsammans med en Strictly Rhythm-tolva från det tidiga 1990-talet – utgör housefundamentet i ”Fade”.

Och så ”Waves” där de digitala musikvågorna verkligen låter som ett fantasifullt böljande Studio Ghibli-hav.

Jag har inte haft så här roligt i sällskap av ett popalbum i den här kommersiella viktklassen sedan de där allra första mötena med Daft Punks ”Random Access Memories”. Man ler, skrattar rakt ut åt artistens idéer och att de faktiskt genomförts enligt ritningarna samt, men inte så ofta som man kanske kunde befara, åt det övergripande milda vansinnet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons