Annons

Kaos i andra styrelser när Swedbank rekryterar

Rekryteringen av doldisen Bo Magnusson till Swedbanks styrelse river upp hål i konkurrenternas bankstyrelser. Både statliga SBAB och riskkapitalägda Carnegie måste snabbt hitta en ny ordförande.

Under strecket
Publicerad

Göran Persson föreslås bli Swedbanks nye ordförande.

Foto: Lars Pehrson

Göran Persson föreslås bli Swedbanks nye ordförande.

Foto: Lars Pehrson
Göran Persson föreslås bli Swedbanks nye ordförande.
Göran Persson föreslås bli Swedbanks nye ordförande. Foto: Lars Pehrson

För SBAB lär beskedet kommit som en kalldusch. Det var bara två veckor sedan Bo Magnusson valdes till ordförande i den statliga banken för ytterligare ett år. Då hördes inte ett knyst om att bankens ordförande var på väg bort.

Nu, två veckor senare, meddelar banken att ett extra styrelsemöte kommer att hållas inom kort på grund av den uppkomna situationen.

Näringsminister Ibrahim Baylan försöker dock tona ner det ordförandelösa tillståndet i den statligt ägda banken.

– Vad gäller SBAB kommer styrelsen att inom sig välja en ersättare för tiden intill att en ny ordförande väljs vid nästa stämma, säger Ibrahim Baylan.

Inte heller riskkapitalbolaget Altor, som äger Carnegie, tycker det är någon panik.

–Det är bara att gratulera Swedbank. Bo Magnusson är en utmärkt person och han har varit med om en fantastisk förändringsresa med Carnegie. Vi kan förstå varför valet har landat på just Bo, säger Tor Krusell, kommunikationsansvarig på Altor.

Annons
Annons

– Hur processen kommer se ut kring valet av ny ordförande för investmentbanken får vi återkomma till.

Bo Magnusson har varit ordförande i SBAB och Carnegie sedan 2013. Innan dess hade han en lång karriär på SEB, bland annat som vice vd och en av dåvarande vd Annika Falkengrens närmaste medarbetare.

Efter beskedet från Swedbanks valberedning kommer nu bankens styrelse att kalla till extra bolagsstämma inom kort. Stämman kommer äga rum strax före midsommar, uppger flera av varandra oberoende källor.

Fyra ledamöter som lämnar styrelsen, inklusive ordförande Lars Idermark, men bara tre nya personer som väljs in.

– Swedbank står inför stora utmaningar. Valberedningen är övertygad om att den styrelse vi nu föreslår kan leda till att förtroendet för Swedbank återskapas, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund.

Värt att notera är att det är fyra ledamöter som lämnar styrelsen, inklusive ordförande Lars Idermark, men bara tre nya personer som väljs in. Det finns alltså utrymme för ytterligare nya ledamöter vid nästa ordinarie stämma 2020.

De nu nominerade personerna är tidigare statsminister Göran Persson, Bo Magnusson och Josefin Lindstrand. Den sistnämnda är jurist på advokatbyrån Hammarskiöld & Co och har bland annat lång erfarenhet av arbete mot penningtvätt.

Göran Persson är föreslagen till ordförande och Bo Magnusson till vice ordförande i banken. Utöver de tre nyvalen föreslås omval av Bodil Eriksson, Mats Granryd, Kerstin Hermansson, Bo Johansson, Anna Mossberg och Magnus Uggla.

– Min tolkning är att det blir Göran Persson som blir ansiktet utåt men att Bo Magnusson kommer få en stark roll i egenskap av vice ordförande. Det är snarare hans nätverk än Göran Perssons som kommer fungera som underlag i den kommande vd-rekryteringen, säger Joachim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner.

– Det är väl också högst sannolikt att det blir Bo Magnusson som kommer ta över ordförandeposten om några år. Jag ser Göran Persson, som fyllt 70, mer som en övergångslösning, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons