Annons

Space ForceKapplöpning mot rymden som inte lyfter

Steve Carell i ”Space Force”.
Steve Carell i ”Space Force”. Foto: Aaron Epstein/Netflix

President Trumps ambition att militarisera rymden är en lovande utgångspunkt för Steve Carells tv-serie. Tyvärr lyfter det aldrig.

Under strecket
Publicerad

John Malkovich gör väl ifrån sig.

Foto: Netflix
Betyg: 2 av 6

Ett återkommande inslag under diverse amerikanska prisutdelningsgalor under senare år har varit att Ricky Gervais har tagit emot något eller delat ut något eller presenterat någon, och från scenen har han fejkretats med Steve Carell. Han har påmint världen om att det var han som (tillsammans med Stephen Merchant, väl?) skapade originalversionen av ”The office” och att Carell, som gör huvudrollen i den amerikanska upplagan, bara åker snålskjuts på en brittisktillverkad räkmacka. Carell brukar grimasera låtsasilsket från salongen.

Nu kan vi ställa dem sida vid sida. Andra säsongen av Gervais serie ”After life” har just släppts på Netflix, och nu kommer även Carells (han har medskapat konceptet, producerat och gör huvudrollen) ”Space Force” i samma kanal.

På ritbordet har ”Space Force” säkerligen sett lovande ut. Den utgår från president Trumps ambition att militarisera rymden och ett tilltagande amerikanskt lillebrorkomplex gentemot diverse uppstickarmakter. Nu ska USA återigen placera kängor på främmande himlakroppar. Nyutnämnd befälhavare är en fyrkantig general (Carell), som flyttar med en motsträvig tonårsdotter och en hustru (Lisa Kudrow) till basen i Colorado. Det vill säga: hustrun sitter i fängelse.

Annons
Annons

John Malkovich gör väl ifrån sig.

Foto: Netflix

Framför allt rymdstyrkans karriärkåta presschef har några lyckade ögonblick.

På basen händer det ena och det andra. Man budgetförhandlar och skjuter upp satelliter, simulerar månbas i forskningssyfte och intrigerar mot andra försvarsgrenar. Oreda uppstår och goda skådespelare – John Malkovich! – gör väl ifrån sig. Men det lyfter aldrig, om ni ursäktar den lama vitsen. Banala instruktionsboksskämt levereras omständligt med poängen utannonserad långt i förväg. När den väl landar är man redan förströdd och rastlös.

John Malkovich gör väl ifrån sig.
John Malkovich gör väl ifrån sig. Foto: Netflix

Fullt så stolpigt och livlöst som i det första avsnittet är det inte längre fram i serien. Framför allt rymdstyrkans karriärkåta presschef har några lyckade ögonblick. Men med tanke på konkurrensen har jag svårt att se någon andra säsong av ”Space Force”. Ricky besegrar Steve på teknisk knockout.

Space Force

Genre
Komedi
Medverkande
Steve Carell, John Malkovich, Noah Emmerich

Skapad av: Greg Daniels och Steve Carell. 10 avsnitt. Premiär den 29 maj. Netflix.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons