Annons
Krönika

Aurore Belfrage:Kapprustning – kan låsa upp all världens krypteringar

De som först förstår hur de ska kontrollera de känsliga kvantpartiklarna kan låsa upp all världens krypteringar. Kvantdatorn kan vara bara fem-tio år bort.

Under strecket
Publicerad

En kvantprocessor.

Foto: Wikimedia commonsBild 1 av 1

En kvantprocessor.

Foto: Wikimedia commonsBild 1 av 1
En kvantprocessor.
En kvantprocessor. Foto: Wikimedia commons

Förstå-sig-påare påminner oss ofta om att ”förändring är det enda konstanta”. Och efter ett intensivt år i världen av Artificiell Intelligens (AI) pustade vi ut under mellandagarna och konstaterade att förändring sällan kommer i lagom doser eller med jämna mellanrum.

Ni kan väl ketchup-effekten? Man slår på flaskbotten men ingen ketchup kommer, man slår igen och inget kommer, och sen plötsligt kommer all ketchup ut på en gång. Så kan det kännas med Artificiell Intelligens – nu pratas det AI överallt. Men du glömmer väl inte att lyfta blicken och fundera över vad som kommer sen? Antagligen är det kvantdatorn och då kan världens krypteringar och finansiella system kunna hackas över en natt, flera befintliga försvarssystem vara obsoleta och dagens datorer kännas som elvispar.

Annons
Annons

Utan att trassla in mig i hur de besynnerliga kvantpartiklarna fungerar så kan man väl förenklat säga att vi håller på att utveckla en teknologi som på några sekunder kan lösa matematik som dagens superdatorer inte grejar. Om en vanlig dator ska läsa ett bibliotek gör den det linjärt, det vill säga en bok i taget och ju snabbare desto bättre dator. Tjusningen med en kvantdator är att den läser alla böcker samtidigt. Inte illa.

Kvantdatorer kommer kunna se bakom stålväggar eller vad som finns på havets botten.

Vi har länge vetat hur det fungerar i teorin men det finns en hel del praktiska utmaningar kvar. Kvantpartiklarna är så pass känsliga att datorerna till exempel måste kylas ner till minus 273 grader Celsius (dvs kallare än det är i yttre rymden) och det hela är än så länge ofantligt dyrt. Men bara på de sista fyra, fem åren har forskningen tagit enorma kliv framåt.

Det man ska vara medveten om är att det pågår en kapprustning mellan ett tjugotal länder och en handfull företag att bygga den första riktiga universalkvantdatorn. Det finns redan flera fungerande miniversioner, bland annat hos Nasa och Google (D-WaveX2), som redan opererar 3600 gånger fortare än världens snabbaste dator.

För Sverige och EU:s del har kvanttekniken inte oansenliga strategiska och geopolitiska konsekvenser eftersom de som först förstår hur de ska kontrollera de känsliga kvantpartiklarna kan låsa upp all världens krypteringar. Den digitala världens säkerhetslösningar, vårt banksystem, våra infrastrukturskydd, vår el och vattenförsörjning kan hackas på några sekunder. Utan att veta så tror sig forskare att vi är 5-10 år från en operationell kvantdator.

Annons
Annons

Våra kinesiska vänner är på bollen och satsar stort på forskning. De bygger en enorm anläggning i Anhui-provinsen med en kolossal budget på elva miljarder dollar för nästkommande två år. Vi ser att många forskare, inklusive svenska, söker sig till Kina för att kunna finansiera sin fortsatta forskning inom kvantfysik. USA är väl god tvåa bland nationella spelare som satsar 200 miljoner dollar årligen. EU har nyligen lanserat sin satsning och vill lägga en miljard euro på kvantforskning under en tioårsperiod. Jag håller tummarna att det inte är mest pengar som vinner.

Cybersäkerhet är inte det enda som står på spel. Kvantmekanik kan även användas för att mäta och identifiera objekt som idag är osynliga. Kvantdatorer kommer kunna ”se” bakom stålväggar eller vad som finns på havets botten. Försvarets hypermoderna så kallade Smygteknik (stealth) som idag gör det oerhört svårt att upptäcka fartyg och ubåtar blir över en natt meningslös.

Låt oss visserligen pusta ut under mellandagarna men i det nya året bör vi se över våra nationella strategier, stärka det europeiska samarbetet och markant öka det finansiella stödet till våra forskande universitet så vi åtminstone behåller våra svenska hjärnor och inte blir helt omsprungna in i Kvantteknikens Era.

God fortsättning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons