Annons

Kardinal medger att pedofilmaterial förstörts

Den tyske kardinalen Reinhard Marx (till vänster i bakre delen av bilden) i samtal med ärkebiskopen i Chicago Blase Cupich under biskopsmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.
Den tyske kardinalen Reinhard Marx (till vänster i bakre delen av bilden) i samtal med ärkebiskopen i Chicago Blase Cupich under biskopsmötet om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Katolska kyrkan får hård kritik från de egna leden under det stora toppmötet om sexövergrepp, som hålls i Vatikanen. En av deltagarna erkänner att bristen på åtgärder från kyrkan kan ha lett till fler övergrepp.

Under strecket
TT
Publicerad

En av de kardinaler som deltar i påve Franciskus toppmöte om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan medger att material som kyrkan har haft om präster som förgripit sig på barn har förstörts. Eller så har det aldrig upprättats något sådant material – en underlåtenhet som kan ha möjliggjort för pedofiler att våldföra sig på fler offer.

– Akter som skulle ha kunnat dokumentera dessa dåd och namnge de ansvariga för dem har förstörts, eller inte ens upprättats, säger den tyske kardinalen Reinhard Marx till mötet.

– I stället för förövarna är det offren som har tvingats inordna sig och tvingats till tystnad.

En nunna som också hon deltar på mötet frågar varför kyrkan höll tyst så länge, trots att man visste om vad som pågick.

– Vi proklamerar de tio budorden och stoltserar med att vi är moralens, värderingarnas och det goda uppförandets väktare i samhället. Men har vi hycklat emellanåt? Ja! Varför höll vi tyst så länge?, säger syster Veronica Openibo.

Det är första gången någonsin som samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser, en samling av ett lands samtliga katolska biskopar, samlats för att diskutera frågan om sexuella övergrepp inom kyrkan.

Annons
Annons

Katolska kyrkan har skakats av en rad skandaler gällande sexuella övergrepp inom kyrkan de senaste decennierna.

I höstas avslöjades att hundratals präster begått övergrepp i flera städer i USA och en utredning visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts. I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren.

För att visa att Katolska kyrkan tar problemen på allvar har påve Franciskus för första gången någonsin kallat samtliga ordföranden i världens biskopskonferenser till ett toppmöte. Diskussionerna har handlat om hur man kan utbilda biskoparna för att förebygga sexuella trakasserier, hur de ska hantera situationen om den uppstår och bemöta offren. Den nordiska biskopskonferensen, där Sverige ingår, representeras av den danske biskopen Czeslaw Kozon.

Mötet inleddes i torsdags med fem vittnesmål från personer som blivit sexuellt utnyttjade inom kyrkan som barn och avslutas på söndag.

– Guds heliga folk iakttar och förväntar sig inte enkla och självklara fördömanden utan konkreta och effektiva åtgärder, sade påven i ett kort inledningstal på torsdagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons