Annons

KappvändarenKärlek med förhinder i tysk ”Apocalypse now”

Walter Proska (Jannis Niewöhner) och Wanda Zielinski (Małgorzata Mikołajczak) vid ett ”kärleksmöte”.
Walter Proska (Jannis Niewöhner) och Wanda Zielinski (Małgorzata Mikołajczak) vid ett ”kärleksmöte”. Foto: SVT

Vad är meningen med att byta sida om båda sidor är onda? Och hur får man en kärlek att överleva när man står på olika sidor? Miniserien ”Kappvändaren” ger inga svar, men ställer frågorna på ett riktigt begåvat sätt.

Under strecket
Publicerad

Jannis Niewöhner som Walter Proska i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT

Małgorzata Mikołajczak spelar Wanda Zielinski i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT
Betyg: 5 av 6

Siegfried Lenz skrev sin andra roman, ”Der Überläufer”, 1951 – bara sex år efter att han deserterat från den tyska flottan i slutet av andra världskriget. Man anar att tankar och känslor hos berättelsens huvudfigur Walter Proska inte ligger långt ifrån dem som fladdrade runt i författaren, när han övergav sin post i Danmark och 1945 hamnade i brittisk krigsfångenskap. Tankar om plikt och förräderi – och var gränsen mellan de båda går.

Av okända skäl gavs romanen inte ut förrän 2016, efter Lenz död och 65 år efter att han skrivit den. Möjligen lät han själv den ligga kvar i byrålådan för att han anade att Tyskland så kort tid efter kriget inte var moget för att diskutera frågor om skuld. Någon svensk översättning av boken finns inte, men nu får svensk tv-publik möjlighet att stifta bekantskap med den genom en tv-produktion som bara för någon månad sedan hade premiär i tysk public service, inför 75-årsminnet av andra världskrigets slut i Europa.

Walter Proska (Jannis Niewöhner) är sommaren 1944 på väg tillbaka till östfronten efter en permission då hans tåg sprängs av en landmina. Han överlever och hamnar hos en liten Wehrmacht-enhet i polska skogstrakter, på fel sida om de tyska linjerna och omgiven av polska partisaner. Här härskar den sadistiske officeren Willi Stehauf (Rainer Bock) och de övriga männen förstår att blint lyda – och i hemlighet hata – honom.

Annons
Annons

Jannis Niewöhner som Walter Proska i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT

Małgorzata Mikołajczak spelar Wanda Zielinski i ”Kappvändaren”.

Foto: SVT

Mitt i denna mardröm – något av en tysk andravärldskrigsversion av ”Apocalypse now”, om än i miniformat – utspelar sig också en komplicerad kärlekshistoria. Walter och den polska motståndskvinnan Wanda Zielinski (Małgorzata Mikołajczak) förälskar sig i varandra och tvingas navigera mellan smekningar och vapenhot i en miljö där kyssar snabbt kan förbytas i dödande gevärsskott.

Jannis Niewöhner som Walter Proska i ”Kappvändaren”.
Jannis Niewöhner som Walter Proska i ”Kappvändaren”. Foto: SVT

En sådan kärlek har naturligtvis svårt att frodas, och utan att avslöja för mycket kan man konstatera att den får ett abrupt slut – om än inte för evigt – när tyskarnas bunker i skogen överfalls av de polska partisanerna. Hela gruppen tas till fånga, men Wanda skonar Walter som utan vapen och förnödenheter får fly in i vildmarken.

I miniseriens andra avsnitt grips Walter av ryska soldater, men undslipper en säker död som krigsfånge, med bara några förfrusna tår, genom att byta sida. Han börjar bistå Röda armén med tolkning och propagandistiska budskap för att få tyska landsmän att ge upp kampen. Efter kriget fortsätter han i samma riktning genom att delta i arbetet med att skapa ett nytt, socialistiskt Tyskland – det som skulle komma att bli DDR.

Małgorzata Mikołajczak spelar Wanda Zielinski i ”Kappvändaren”.
Małgorzata Mikołajczak spelar Wanda Zielinski i ”Kappvändaren”. Foto: SVT

Det är detta sidbyte som är berättelsens genomgående tema. Även Wanda tvingas göra ett sådant, och både hon och Walter ansätts av tvivel och samvetskval. Dessbättre försöker tv-dramat inte göra någon jämförelse mellan de båda totalitära systemen på makronivå, men det lyckas väl förmedla Wandas och Walters förbryllade känslor inför att de har så svårt att se någon större skillnad mellan nazism och stalinism.

”Kappvändaren” är stramt berättad och nästan helt befriad från klichéer. Niewöhner, Mikołajczak och resten av ensemblen bjuder på återhållet och fint skådespeleri som aldrig övergår i stora gester. Man tror på Wandas och Walters kärlek – trots att de själva inte alltid gör det. Huruvida det slutar lyckligt är faktiskt en öppen fråga för betraktaren att bedöma.

Kappvändaren

Regi
Florian Gallenberger
Genre
Drama
Manus
Bernd Lange och Florian Gallenberger efter Siegfried Lenz roman ”Der Überläufer”.
Medverkande
Jannis Niewöhner, Małgorsata Mikołajczak, Sebastian Urzendowsky, Rainer Bock m fl.

Två avsnitt á 1 tim 25 min var. Premiär på SVT Play och SVT1 söndag 10 och 17 maj kl 21.45.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons