Foto: Moa Hoff

Förälskelsen föddes i sms:en – IRL tog allt slut

Det var en stor förälskelse, som påverkade Julia djupt. Men relationen fungerade bara i sms. ”Det var i det skrivna vi passade ihop”, berättar hon efteråt. SvD:s Kristina Lindh undersöker dejtingmarknaden och finner en värld där den som har språkets gåva kan luras, medvetet eller inte.

Uppdaterad
Publicerad

De hade aldrig träffats tidigare, Julia och mannen hon plötsligt skulle jobba med i ett tillfälligt projekt. I två veckor pågick arbetet. Spänningen mellan dem var stark men någon relation inleddes inte och när projektet var slut sa de adjö.

– Vi var som totala främlingar.

Men nästan omedelbart efter att de hade skilts åt messade Julia att det vore trevligt att ses privat.

En intensiv sms-kontakt tog sin början.

– Jag har aldrig varit med om att en relation blivit så personlig så snabbt. Allt handlade om att vi skulle ses längre fram. Samtidigt låg hela njutningen i att vi inte sågs och i att det var genom det skrivna ordet vi lärde känna varann.

Vi förstod varandras undertoner och byggde upp ett språkligt rum där vi möttes. Inte bara intellektuellt, man kände i hela kroppen.

Julia beskriver tonen i meddelandena: Poetisk. Humoristisk. Spirituell. Snart kommunicerade hon och mannen även via mejl, ofta flera gånger om dagen. Ibland var det bara några korta ord, ibland långa trådar.

Den skrivande fasen varade i ungefär tre månader. De ringde aldrig. Det var som om det var förbjudet, säger Julia. Som om det skulle förstöra förtrollningen.

Foto: Moa Hoff

Förälskelsen utmynnade till slut i ett verkligt möte och en fysisk relation som var över på rätt kort tid.

Annons

– Den skrivande fasen var den betydande fasen. Jag blev djupt påverkad av konversationen vi hade. Att få lära känna en främling enbart genom orden, det var så vackert. Det var i det skrivna vi passade ihop. Vi förstod varandras undertoner och byggde upp ett språkligt rum där vi möttes. Inte bara intellektuellt, man kände i hela kroppen.

Alla som varit på Tinder är nog helt eniga i bedömningen att utbytet i väldigt hög grad handlar om det skrivna, om chattandet. Och det kan verkligen gå på djupet.

En Tinderdebatt pågår. För vilken gång i ordningen är svårt att säga. Årets version handlar om de män som känner sig bortvalda på dejtingapparna och den skoningslösa urskiljningsmetod som tillämpas där. Har de rätt eller fel i sin känsla av vara de mest utsorterade på dagens relationsmarknad? Debattmotståndarna, liksom forskningen, talar emot deras tes.

Efter reklamen visas:
Lever kärleksbrevet i den digitala världen?

Vad de flesta dock är överens om är hur de digitala kommunikationsformerna påverkar människors sätt att söka kärlek. Det vill säga till det sämre.

Ända sedan it-teknikens inträde har det varit den återkommande kritiken. Att sms, chattar och numera dejtingappar gör kontakten mellan människor banal, relationerna förtingligade och oss själva utbytbara.

Annons

Bilden – symbolen för yta – ses som det dominerande verktyget för kontaktsökande. Ordet och dess djupverkan nämns sällan i diskussionen om hur människor etablerar kontakt. Tvärtom klassas gamla tiders kärleksbrev som museala artefakter utan bäring på 2000-talets relationsbyggande.

Tom Hanks och Meg Ryan i romcom-succén ”You’ve got mail”.
Tom Hanks och Meg Ryan i romcom-succén ”You’ve got mail”. Foto: TT

Men precis som Meg Ryans och Tom Hanks rollkaraktärer visade redan 1998 i romcom-succén ”You’ve got mail” har också den digitala tekniken från början erbjudit de kärlekssökande en rad nya språkliga zoner. Rum där människor möts i känslan av att aldrig förr ha varit så autentiska.

Att behärska det skrivna ordet är en superkraft på dagens dejtingmarknad.

Så som älskande alltid har känt när de skrivit till varann.

– Jag tycker att man kan tala om en comeback för det skrivna språket.

Annons

Det säger Björn Hedensjö. Han är psykolog och författare och driver podden ”Dumma människor” tillsammans med Lina Thomsgård. Strax före jul publicerade de ett avsnitt om onlinedejting, där de diskuterade en ny studie från Stanford University som visar hur kurvorna för nätdejting stiger brant. Att mötas digitalt håller på att tränga ut arbetsplatser och vänkretsar – de tidigare vanliga forumen för att bli förälskad och inleda relation.

Psykologen och författaren Björn Hedensjö.
Psykologen och författaren Björn Hedensjö. Foto: Johan Jeppsson/TT

– Mycket av snacket kring de nya dejtingvanorna går ut på att det är så himla ytligt. Visst finns det en ytlig aspekt. Men den representeras mest av bilderna man svajpar. Alla som har varit på Tinder är nog helt eniga i bedömningen att utbytet i väldigt hög grad handlar om det skrivna, om chattandet. Och det kan verkligen gå på djupet, säger Björn Hedensjö.

Annons

Att få kontakt med någon som kan svara upp språkligt är oerhört attraktivt.

Han tar den klassiska raggningsscenen som exempel – ett kontaktförsök på krogen. Där kan man snacka om verbal ytlighet.

– Där sker inte alltid något stort utbyte av tankar jämfört med en chatt som löper över flera dagar innan man får till en dejt. I den kan enormt mycket mer sägas.

Hur en människa skriver avslöjar ibland mer om vem hon är än hur hon talar, menar Björn Hedensjö. Skriftspråket är unikt för varje individ. Det speglar personlighet, erfarenhet, språklig förmåga, musikalitet, humor …

Allt detta smälter samman till ett uttryck som vissa är väldigt hemma med.

– En del kommer särskilt till sin rätt i det asynkrona, när man får tid att tänka. För vissa personer känns det som att de blomstrar i chattformatet. Att behärska det skrivna ordet är en superkraft på dagens dejtingmarknad.

Björn Hedensjö är själv singel. Han har testat Tinder och upplevt appens nackdelar. Sega Tinderchattar är det värsta som finns, säger han. När man frågar saker som ”Vad jobbar du med?” och aldrig kommer längre i konversationen.

Annons

Men han har också varit med om hur samtalet omedelbart ”får speed”.

– Att få kontakt med någon som kan svara upp språkligt är oerhört attraktivt.

Foto: Moa Hoff

”Och medan jag nu har de kära armarne omkring min hals, så kysser jag dina ögon.” Så kunde det låta i ett kärleksbrev för 150 år sedan. Christina Douglas vet. Hon är lektor i historia och har studerat kärleksbrev skrivna av två par under andra hälften av 1800-talet. Forskningen resulterade i boken ”Kärlek per korrespondens” som kom ut 2011.

Det som blir tydligt är att kommunikationen, i det här fallet breven, inte bara är en produkt av relationen, utan är själva relationen.

Breven hon har analyserat skrevs under parens förlovningstid. Första paret var förlovade i ett år och skrev 150 kärleksbrev till varandra. Det andra paret var förlovade i fem år och skrev under den tiden runt 500 brev.

Annons

Inramningen kan verka avlägsen – både normen om en officiell förlovningstid innan man gifte sig och flyttade samman, liksom spörsmål om galoscher och andra praktikaliteter. Men bortom det dåtida finns stora likheter med dagens relationsbyggande, menar Christina Douglas.

– Det finns en potential i det skrivna ordet, oavsett om man skriver på papper eller i mejl. Det som blir tydligt är att kommunikationen, i det här fallet breven, inte bara är en produkt av relationen, utan är själva relationen.

Språkets möjlighet ligger i att det överbryggar tid och rum, menar Christina Douglas. Brevet är inte bara ett ställe där man diskuterar saker, det blir också en möjlighet till samvaro. När avsändaren skriver sitt meddelande sker det i en särskild stund i tiden. När den tilltänkta läsaren sedan läser brevet är det som att den stunden återuppstår. Kärleksbrevet skapar ett nu. Eller som Christina Douglas uttrycker det: ”Man skriver in sig i presens”.

– I en chatt behöver tiden inte ens överbryggas, nuet finns där från början. Det finns en enorm kraft i det.

Annons
Foto: Moa Hoff

Precis som två älskande använde brevet för att fördjupa sin relation använder dagens kärlekspar chatt, mejl och sms för att komma varandra närmare.

– När man träffas på tu man hand finns det annat som lätt tar över, särskilt i en förälskelsefas då kroppens begär är starkt. Genom att befinna sig i ett mentalt gemensamt rum men på geografiskt avstånd skapas utrymme att reflektera över saker som ”Vad är kärlek för mig?”, ”Vad handlar livet om?”. Alla de stora frågorna.

Jag kände mig nästan lite lurad och var osäker på om vi skulle hålla kontakt. Ändå har vi fortsatt samtalet på Messenger.

Hur överilat man än kan bete sig på grund av den digitala teknikens snabbhet ger den också utrymme för relationen att växa successivt, menar Christina Douglas. Chattandet och mejlandet är inte bara ett medel för att uttrycka vad man känner för den andre. Det är också ett sätt att bygga tvåsamhet.

Annons

På så sätt är de digitala kärleksbreven kanske ännu viktigare än sina äldre, analoga föregångare, säger hon.

– I dag är det, åtminstone i västvärlden, väldigt lätt att snabbt flytta ihop. Det finns ingen norm i samhället som säger att man måste gifta sig först. Det är lätt gjort att snabbt ta beslut som får stora konsekvenser, både individuellt och för förhållandet. Ur det perspektivet är sms och chattar viktiga forum för att hinna bottna och fördjupa relationen.

Fördjupning. Förtrollning. Språket kan skapa båda. Flirtarna och dejtarna på nätet är långt ifrån entydigt ytliga. Men de är otvetydigt en del av vår tids självframställan. På samma sätt som tekniken ger mig möjligheter att visa vem jag är ger den mig möjligheter att visa den jag kanske inte är men gärna vill vara. Den som har språkets gåva kan luras, medvetet eller inte.

Annons

Anna, vi kan kalla henne så, har mött män av båda sorter. Både de som kan fördjupa och de som kan förtrolla. Hon har prövat några olika dejtingsajter.

– Det är ett smidigt sätt att få kontakt. Jag är ensamstående småbarnsförälder, var ska jag träffa män, på föräldramöte? Det gör man inte. Jag har inte lust att gå ut på krogen var och varannan kväll och på mitt jobb finns inte någon jag är direkt intresserad av, säger Anna.

Under en period har hon haft kontakt med en man via sms och Messenger. De möttes på dejtingsajten Happy Pancake. Han var rapp, rolig och romantisk. Efter ett tag bestämde de sig för att ses på riktigt.

Jag vill att män ska berätta vilka de är. Många gör också det.

I verkligheten var mannen inte alls den verbala kille som hon hade kommunicerat med digitalt.

– Jag kände mig nästan lite lurad och var osäker på om vi skulle hålla kontakt. Ändå har vi fortsatt samtalet på Messenger. Konversationerna kan vara jättefina men varje gång vi setts har jag tänkt att nu lägger jag ner det här.

Anna känner sig kluven. Hon föredrar att kommunicera skriftligt och blir imponerad av språklig kompetens, när någon kan formulera sig elegant och reagera smart på det hon själv har skrivit.

Annons

Hon öppnar sig också på ett annat sätt i text.

Foto: Moa Hoff

– Det är enklare att skriva vad jag tänker när jag sitter bakom en dator. Man kan använda backstegtangenterna när det inte blir bra och det finns en eftertänksamhet man kan utnyttja.

Men det händer också att Anna snabbt blockar folk. Hon märker direkt om den hon chattar med bara är intresserad av yta eller vill ha ett tillfälligt ligg.

– Den som börjar med ”Vad gör du ikväll?” orkar jag inte med. Jag vill att män ska berätta vilka de är. Många gör också det. De börjar med att förklara vad det var i min presentationstext som de fastnade för och så utvecklar de sina egna tankar kring det. De berättar om sina drömmar och om vad de vill ha ut av livet. Sådant är jätteintressant.

Annons

Om man med ytlighet menar att man snabbt kan förkasta människor, då är dagens kontaktbeteenden ytliga. Men det vi söker är inte ytligare.

Som nätdejtare har hon insett hur mycket presentationstexten betyder. I början hade hon skrivit ”Vill inte ha kontakt med sverigedemokrater”, vilket slutade med att det bara var arga sverigedemokrater som hörde av sig. Hon insåg att meningen var kontraproduktiv och tog bort den.

– I stället har jag varit tydlig med min ståndpunkt i samtalen.

Att mejl, sms och chattrådar kan säga mycket om en människa är inte konstigt. Utrymmet är obegränsat; beroende på stämning och personlighet kan konversationen bli hur lång som helst.

Josefin Englund.
Josefin Englund. Foto: Björn Lindahl/TT

Men även de riktigt korta, initiala fraserna rymmer budskap med många bottnar. Det menar Josefin Englund. Hon är historiker och lade för två år sedan fram sin doktorsavhandling om kontaktannonser. De är skrivna mellan 1890 och 1980. Precis som Christina Douglas menar Josefin Englund att analysen går att applicera på dagens digitala kommunikation.

Annons

– Kontaktannonserna är dejtingsajternas föregångare, det man då uttryckte med en tidningsannons säger man i dag med presentationstext.

Men det finns en viktig skillnad, säger Josefin Englund. Då kunde man inte ändra det man hade skrivit, det gick inte att ta tillbaka brevet som du hade satt frimärke på och skickat iväg. Nu redigerar man hela tiden sin profil. Man kan lyfta fram nya eller andra sidor av sig själv, och säga nej till det man ser hos andra.

– Tinder görs av spelkonstruktörer och bygger på belöningsmekanismer som triggar bortsortering. Om man med ytlighet menar att man snabbt kan förkasta människor, då är dagens kontaktbeteenden ytliga. Men det vi söker är inte ytligare.

Josefin Englund har synat de livs- och relationsideal som döljer sig bakom kontaktannonsernas korta fraser. Under de nästan hundra år som hennes forskning omfattar hann samhället förändras radikalt.

I början av perioden har det materiella avgörande betydelse. Kvinnor var omyndiga. Genom att ingå äktenskap, vilket då var det självklara målet för kontaktsökandet, fick mannen hand om kvinnans egendom.

Annons

– I flirten ingick tanken om en ekonomisk transaktion. Kvinnan berättar att hon har fadern eller brodern som förmyndare och nu önskar en ny. Mannen berättar vad han har att erbjuda, vad han tjänar eller hur många fruktträd han har. Det är viktigt att flirta inom sin samhällsklass.

Den digitala flirten är ett sätt att reproducera kulturellt kapital och socioekonomisk bakgrund.

I slutet av perioden, 1970-1980, har den sociala rörligheten ökat. Ekonomin är inte avgörande, det viktiga är att visa vad som rör sig på insidan.

– Om vi förr flirtade med vår plånbok blir det nu med känslorna vi får någon på kroken.

Genom att berätta om sina fritidsintressen sa man vem man är som person. Det är inte längre två personer som ska slå sina ekonomier ihop utan två människor som ska göra saker ihop. Det förutsätter att man är lika, inte utifrån klass utan utifrån det faktum att båda två vill åka skidor.

Foto: Moa Hoff
Annons

Hur ser det ut i dagens dejtingvärld? Fokuset på fritidsintresset lever kvar, konstaterar Josefin Englund. Samtidigt har klassaspekten återvänt. Det är viktigt att träffa någon från samma grupp. Den digitala flirten är ett sätt att reproducera kulturellt kapital och socioekonomisk bakgrund.

Det som framför allt präglar den skrivna flirten i dag är dock något annat, nämligen idén om den rena kärleken. Relationen är inte ett medel för att säkra de materiella livsvillkoren utan ett livsmål i sig.

Tanken växer fram redan på 1970-talet. ”Jag har allt utom just dig” kunde det stå i kontaktannonsen. Kraven på närhet har hela tiden ökat, menar Josefin Englund. Det är paradoxalt nog därför vi byter kärlekspartner och flirtobjekt ofta. För att vi verkligen vill att kemin ska stämma.

Flyktigheten är i själva verket en intimitetslängtan.

– Den skrivna flirten är ett uttryck för allmänmänskliga behov och allmänmänskliga drömmar. Kritiken mot den digitala kärleksjakten handlar om att man tycker att man konsumerar människor. Det kanske man gör initialt. Men inte när kontakten är etablerad. Snarare vill vi ha emotionellt djupare relationer än vi hade förr.

Annons

Kärleksbrevet lever. Den skrivna flirten är tillbaka. På samma sätt som regissören Nora Ephron i nämnda ”You’ve got mail” fångade 1990-talets nyvaknade fascination för mejlets raggningspotential, gestaltar dagens filmmakare hur det skrivna ordet närmast har blivit relationsbyggets förutsättning. Genom att låta vanliga spelscener kombineras med synliga sms-repliker åskådliggörs hur kärleksdialogen, i både med- och motgång, ständigt pågår. Alla som har följt den norska tv-serien ”Skam” förstår vad jag menar.

Som ännu ett tecken i tiden är relationsstatusen ”Vi dejtar” utbytt mot ”Vi skriver” bland många i den yngre generationen.

Kritiken mot den digitala ytligheten kommer inte att avta. Dejtingapparna kommer att fortsätta debatteras, psykologerna kommer att fortsätta tala om hur mobilen förstör sexlivet och författarna kommer att fortsätta bearbeta 2000-talets konsumistiska människosyn i nya Tinderromaner.

Annons

Men sårbarheten som den digitala kärleksjakten väcker handlar inte bara om teknik och Tinder. Den handlar i lika hög grad om det faktum att den romantiska kärleken på många sätt har ersatt religionen.

Vi stod som nakna inför varandra och kände båda att våra personligheter växte när vi skrev.

Som den världsberömda relationsexperten Esther Perel sa vid sitt senaste Sverigebesök:

– Det andliga och det relationella har smält samman. Det är i tvåsamheten människor söker mening, tillhörighet och transcendens.

Därför är smärtan när vi svajpas bort bottenlös. Och därför blir vi berusade av en sms-tråd. För att parrelationen ska tillfredsställa fler existentiella behov i dag än vad den tidigare behövde göra.

Foto: Moa Hoff

Julia, kvinnan i inledningen av artikeln, är fortfarande förundrad över kraften i det skrivna ordet.

– Det var som att förälskelsen föddes i texten. Relationen var text. Vi stod som nakna inför varandra och kände båda att våra personligheter växte när vi skrev.

Hon har sparat delar av konversationen, skrivit ner den på papper.

– Vissa sms-trådar kände jag att jag måste ha kvar. Om tekniken inte hade funnits hade det inte blivit något av det här.

Fotnot: Julia och Anna är fingerade namn. I verkligheten heter de något annat.

Foto: Moa HoffBild 1 av 11

Tom Hanks och Meg Ryan i romcom-succén ”You’ve got mail”.

Foto: TTBild 2 av 11

Psykologen och författaren Björn Hedensjö.

Foto: Johan Jeppsson/TTBild 3 av 11
Foto: Moa HoffBild 4 av 11
Foto: Moa HoffBild 5 av 11
Bild 6 av 11
Foto: Moa HoffBild 7 av 11

Josefin Englund.

Foto: Björn Lindahl/TTBild 8 av 11
Foto: Moa HoffBild 9 av 11
Bild 10 av 11
Foto: Moa HoffBild 11 av 11